BANCI | Stirea Zilei

Se ingroasa gluma in Grecia: populatia isi muta banii in Elvetia, bancile sunt in pericol, avertizeaza agentiile de rating

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-24 15:53

Dupa ce agentia de rating Fitch a revizuit in scadere cu trei trepte ratingurile bancilor elene, din cauza intensificarii temerilor privind un posibil default, tensiunea sporeste, alimentata si de relatarile din presa, care spun ca populatia si firmele isi scot banii din banci.

ATE Bank a fost salvata ieri de UE prin impunerea unui plan de restructurare

Populaţia şi firmele din Grecia îşi mută banii în străinătate din cauza crizei economice, fonduri de 280 miliarde euro fiind investite deja în Elveţia, a declarat pentru ziarul german Handelsblatt un oficial elen, potrivit Bloomberg.

Dimitris Kouselas, secretar de stat în ministerul elen al Finanţelor, susţine că banii plasaţi de greci în Elveţia reprezintă 120% din Produsul Intern Brut al ţării mediteraneene.

Cele mai mari două bănci elveţiene administrează fonduri de 20 miliarde euro deţinute de clienţi privaţi din Grecia, potrivit unor surse din industria financiară din Elveţia, citate de Handelsblatt.

Grecia este, de la sfârşitul anului 2009, într-o severă criză financiară şi fiscală, cu un deficit bugetar de 15,4% la nivelul anului 2009 şi o datorie publică de circa 150% din PIB.

Fitch a revizuit în scădere cu trei trepte ratingurile băncilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece (ATEbank), toate prezente în România, de la "BB+", nerecomandat pentru investiţii, la "B+", cu risc ridicat (highly speculative).

Decizia urmează revizuirii similare a ratingului suveran al Greciei la sfârşitul săptămânii trecute, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's: Intrarea Greciei in default ar avea un impact sever asupra bancilor

Intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte ţări "de la periferia zonei euro" şi ar avea un impact sever asupra băncilor elene, avertizează Moody's într-un comunicat transmis marţi.

Moody's se alătură astfel celorlalte două mari agenţii de evaluare financiară care au afirmat deja că orice restructurare a datoriilor de stat ale Greciei ar constitui un default.

"Moody's consideră că un default ar avea implicaţii adverse asupra ratingului de credit al Greciei, posibil şi a altor state europene aflate sub presiune, şi asupra băncilor elene, indiferent de eforturile de a ajunge la un deznodământ ordonat", se spune în comunicat.

Presiunea din pieţe asupra ţărilor din zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuat la începutul acestei săptămâni. Investitorii nu sunt îngrijoraţi numai de Grecia, ci şi de alte ţări puternic îndatorate, precum Spania, unde guvernul a suferit o înfrângere în alegerile locale, alimentând temerile că populaţia ar putea respinge noi măsuri de austeritate. Pesimismul a fost accentuat şi de veştile proaste din zona agenţiilor de rating, de la sfârşitul săptămânii trecute. Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, în categoria cu grad ridicat de risc, şi a schimbat duminică seară perspectiva ratingului Belgiei la negativă, în timp ce S&P a modificat sâmbătă perspectiva ratingului Italiei la negativă.

"Cât despre alte ţări europene aflate sub presiune, Moody's consideră că ratingule lor vor fi afectate invariabil, indiferent de mulţimea de forme pe care le-ar putea lua un default al Greciei. Asta ar conduce la polarizarea tot mai acută a ratingurilor în Europa, cu menţinerea scorurilor foarte bune ale ţărilor solide în timp ce statele cu probleme se vor lupta să rămână în categoria investment grade", scrie agenţia de evaluare financiară.

Grecia a anunţat luni un nou program de măsuri fiscale, de 6 miliarde euro, pentru reducerea deficitului bugetar. Statul va derula totodată un program amplu de privatizări, pentru a convinge creditorii că îşi poate plăti datoriile fără o restructurare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii