BANCI | Lege plafonare dobanzi credite

Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-26 14:03

Legea de plafonare a dobanzilor la credite (Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar - PLx 84/2018) va fi discutata marti, 27 martie, in comisiile reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, in vederea raportului final, inainte de a fi pusa pe ordinea de zi a Parlamentului pentru votul final.

Guvernul inca nu si-a exprimat o pozitie oficiala fata de acest proiect  de lege, iar BNR a publicat doar un documentar intitulat „Abordările diferite în statele membre UE privind controlul ratelor dobânzii”. (vezi aici detalii)

Nici Consiliul Concurentei, care ar trebui sa aiba primul cuvant in aceasta chestiune, nu si-a anuntat pozitia fata de acest proiect de lege. (vezi aici detalii)

Datoriile preluate de firmele de recuperare ar putea fi plafonate la dublul valorii de cumparare

In aceeasi sedinta se va da raportul si la legea de plafonare a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare la maxim de doua ori peste pretul la care au fost cumparate. (vezi aici proiectul)

De exemplu, daca un credit de 10.000 de lei a fost cesionat de o banca la un pret de 1.000 de lei (adica 10% din valoarea creditului, acesta fiind pretul mediu al pietei, conform BNR), firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

Vanzarea creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante a fost criticata anul trecut atat de BNR, cat si de Ministerul Finantelor.

 “În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”, conform prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. (vezi aici detalii)

Iar fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a acuzat bancile ca au facut optimizari fiscale prin vanzarea creditelor neperformante: "au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa. (vezi aici detalii)

ACTUALIZARE

Dezbaterea din comisiile reunite a fost amanata pentru saptamana vitoare, proiectele de lege fiind prezentate doar in comisia juridica de initiatorul acestora, senatorul Daniel Zamfir.

Intre timp urmeaza ca BNR sa trimita comisiilor punctul sau de vedere cu privire la proiectele de lege.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Lege plafonare dobanzi crediteLegea impotriva camatariei va deveni o lege in favoarea camatariei, avertizeaza profesorii de economie, intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului

Asa zisa “lege impotriva camatariei”, de plafonare a dobanzilor la credite, va deveni o lege in favoarea camatariei, avertizeaza un grup de 50 de profesori universitari de economie, majoritatea de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. Ei au trimis Parlamentului detalii

Cum se plafoneaza dobanzile la credite in Europa si ce efecte au: lectii din care putem invata

Un studiu complex despre plafonarea dobanzilor la credite realizat in 2011 pentru Comisia Europeana de doua prestigioase institute germane independente (iff si ZEV) are urmatoarele concluzii: 1. Restrictionarea Dobanzilor la Credite (RDC) nu afecteaza creditele detalii

Bancile se declara "profund ingrijorate de consecintele negative ale proiectelor de lege privind sectorul financiar-bancar"

Comunitatea bancară este profund îngrijorată de consecințele negative ale proiectelor de lege privind sectorul financiar-bancar (comunicat de presa comun al ARB si CPBR): Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din detalii

BNR, despre plafonarea dobanzilor: este absolut necesar ca orice masuri de reglementare sa se realizeze cat mai echilibrat

Banca Nationala a Romaniei (BNR) recomanda politicienilor ca proiectele de legi care vizeaza domeniul financiar, precum cel privind plafonarea dobanzilor, sa fie cat mai echilibrate, astfel incat sa nu supra-protejeze consumatorii, afectand, pe de alta parte, functionarea sistemului bancar si detalii

Ultimele Comentarii