EUROPA | Noutati BEI

BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-27 12:07

Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a redus in 2018 fata de anul precedent cu 31%, echivalentul a 600 milioane euro, imprumuturile, garantiile, microfinantarile si angajamente sub forma de capitaluri proprii acordate entitatilor din Romania.

Sprijinul BEI pentru proiecte din Romania s-a ridicat la 1,3 miliarde euro in 2018, fata de 1,9 miliarde euro in 2017, conform comunicatelor bancii:

Sprijinul Grupului BEI pentru proiecte din România s-a ridicat la 1,3 miliarde EUR în 2018

· Împrumuturile acordate de BEI au însumat 981 milioane EUR, iar angajamentele FEI sub formă de capitaluri proprii, garanții și micro-finanțare au fost în valoare de 329 milioane EUR

· Anul trecut, finanțarea din partea Grupului BEI în România a reprezentat 0,64 % din PIB-ul României

· În total, circa 8 800 de întreprinderi mici au beneficiat de pe urma operațiunilor Grupului BEI, aceste întreprinderi susținând aproximativ 200 000 de locuri de muncă în România în 2018

În 2018, Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI), compus din Banca Europeană de Investiții (BEI) și filiala sa, Fondul European de Investiții (FEI), a acordat României suma de 1,311 miliarde EUR sub formă de împrumuturi, garanții, capitaluri proprii și operațiuni de micro-finanțare.

BEI a semnat noi contracte de împrumut în valoare de 981 milioane EUR, în timp ce FEI a angajat 329 milioane EUR în trei operațiuni de capitaluri proprii, 13 garanții și trei operațiuni de micro-finanțare. Circa 8 800 de întreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de pe urma acestor investiții, întreprinderi care susțin aproximativ 200 000 de locuri de muncă in Romania.

Sprijinul Grupului BEI în 2018 a reprezentat circa 0,64 % din PIB-ul României, aceasta ocupând locul 11 în rândul statelor membre ale UE în ceea ce privește volumul activităților Grupului BEI. O parte din ce in ce mai mare a finanțărilor Grupului BEI în România a fost posibilă cu ajutorul Planului de investiții pentru Europa, lansat în 2015. În cadrul acestui plan, BEI acordă finanțări susținute de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), precum și consultanță prin Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH). Până la sfârșitul anului 2018, Grupul BEI a aprobat proiecte în valoare de 652 milioane EUR, susținute de garanții FEIS, mobilizând investiții totale în valoare de 2,66 miliarde EUR.

Vicepreședintelui BEI Andrew McDowell a declarat: „2018 a fost un an de mare succes pentru Grupul BEI în România. Susținerea financiara României prin intermediul finanțărilor în valoare totală de 1,3 miliarde EUR, a fost acordata in mod echilibrat atât către proiecte din sectorul public, cât și către tot mai multe întreprinderi mari și IMM-uri din mediul privat, adesea prin garanții în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Aproape 9 000 de întreprinderi au beneficiat de operațiunile noastre, aceste întreprinderi susținând circa 200 000 de locuri de muncă. Una dintre tranzacțiile inovatoare de anul acesta, încheiată cu susținerea Planului de investiții pentru Europa, a fost acordarea un împrumut destinat întreprinderilor conduse de antreprenoare (primul împrumut de acest fel acordat de către BEI in Europa). În plus, cooperăm îndeaproape cu autoritățile și societățile din România și acordăm servicii de consultanță susținând pregătirea și implementarea proiectelor prioritare.”

Ministrul Finanțelor Publice din România, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat următoarele:

” Ca şi în anii precedenți şi în 2018 grupul BEI a demonstrat că aduce valoare adăugată în diversele etape ale ciclului economic, în vederea sprijinirii politicilor UE și relansării creșterii economice pentru crearea de noi locuri de muncă. Astfel, BEI a acordat României noi împrumuturi în valoare totală de 981 milioane EUR iar FEI a finanțat participări la capital, garanții și angajamente de micro-finanțare în valoare de 329 milioane EUR pentru dezvoltarea unor proiecte importante pe întreg teritoriul țării.

România dorește să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor și modalităților de finanțare oferite de BEI, în calitate de bancă a UE, cu accent pe cele care pot ajuta la creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene nerambursabile.

Așa cum am declarat, anul 2019 trebuie să fie un an al investițiilor. În acest sens invităm grupul BEI la consolidarea parteneriatului nostru, un sprijin financiar consistent și bine echilibrat orientat atât către sectorul public, cât și către sectorul privat.

În calitate de ministru al finanțelor, de Guvernator pentru România la BEI și de președinte al Consiliului Guvernatorilor, îmi exprim disponibilitatea de a explora împreună cu BEI şi celelalte state membre modalităţi de repartizare mai echilibrată a resurselor financiare, pe baza capacității dovedite a băncii de adaptare pentru a contribui în permanență la politicile și obiectivele Uniunii Europene.

Pe plan instituțional, contăm pe parteneriatul nostru solid cu BEI în exercitarea președinției Consiliului UE, într-o perioadă marcată de evenimente cu implicații instituționale și financiare asupra Uniunii și, implicit asupra Băncii, cum sunt Brexit sau negocierile următorului cadru financiar multianual (CFM post 2020). Încurajăm un dialog inter-instituțional eficient, cu o bună comunicare cu toți cei interesați, pentru conturarea unei arhitecturi echilibrate a bugetului UE pe domenii și instrumente diverse, atât în cadrul, cât și în exteriorul UE după anul 2020.”

Sprijin pentru întreprinderi mari

Anul trecut Banca UE a acordat un împrumut în valoare de 68 milioane EUR producătorului de electrocasnice Arctic în vederea finanțării construcției unei fabrici inovatoare pentru producția pe scară largă de mașini de spălat. BEI a semnat prima tranșă, de 50 milioane EUR a unui împrumut de 150 milioane EUR acordat Transgaz, cu scopul de a sprijini construcția unui gazoduct pentru conectarea la resursele de gaze naturale ale României din largul Mării Negre. BEI a acordat un împrumut de 10 milioane EUR către Radiocom pentru a sprijini lansarea unei rețele de televiziune digitală și 150 milioane EUR către Warehouses De Pauw pentru a finanța construcția de depozite în regiunile de convergență ale României.

Banca a sprijinit proiecte ale unor companii inovatoare pentru a încuraja cercetarea și dezvoltarea și a introduce tehnologii inovatoare de producție în România: 7 milioane EUR pentru a finanța dezvoltarea unei industrii auto inovatoare și sustenabile la nivel european și 3 milioane EUR Grupului Cikautxo pentru finanțarea departamentului de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și pentru cheltuielile de capital ale acestei societăți auto în fabricile din România.

Cofinanțarea infrastructurilor prioritare cu fonduri europene

În 2018, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 450 milioane EUR pentru a finanța punerea în aplicare a programului de dezvoltare rurală (PDR) al României și a acordat 14 milioane EUR autorităților locale din Oradea pentru a finanța îmbunătățirea infrastructurii urbane a acesteia.

Susținerea dezvoltării urbane

Banca a acordat un împrumut de 12 milioane EUR pentru a finanța primul program de investiții din sectorul 5, București destinat eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Aproximativ 100 de blocuri sunt în curs de reabilitare. Se estimează că această operațiune va conduce la scăderea cu circa 50 % a consumului de energie termică din aceste clădiri.

Sprijin pentru IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară

În 2018, Banca a acordat împrumuturi în valoare de 217 milioane EUR prin intermediul a cinci instituții financiare partenere ale BEI, facilitând în continuare accesul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) și al autorităților locale la finanțare BEI, pentru a sprijini infrastructura locală, protecția mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea și inovarea, precum și serviciile, inclusiv turismul. Se estimează că de împrumuturile acordate de BEI în România vor beneficia aproximativ 3 000 de proiecte elaborate de IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară, întreprinderi care susțin in jur de 130 000 de locuri de muncă.

Anul trecut, având în vedere implementarea cu succes a Inițiativei pentru IMM-uri, un proiect care combină Fonduri Structurale și de Investiții Europene (FEIS) cu resurse Orizont 2020, FEI și BEI, și tendințele pozitive de absorbție, Guvernul României a hotărât să majoreze contribuția FEIS la acest program cu încă 150 milioane EUR, rezultând într-o contribuție totală de 250 milioane EUR. Aceasta va permite ca întregul program Inițiativa pentru IMM-uri să genereze un portofoliu de credite acordate IMM-urilor în valoare de aproximativ 1,4 miliarde EUR.

În urma unui an record, FEI și-a continuat susținerea în Romania și în 2018 prin semnarea de contracte în valoare totală de 329 milioane EUR sub forma a 13 tranzacții de garantare, 3 tranzacții de microfinanțare si 3 operațiuni cu capital de risc, cu scopul de a mobiliza finanțări totale de 938 milioane EUR. Dintre acestea, 8 tranzacții au beneficiat de garanții oferite de către Fondul European de Investiții Strategice (FEIS). În total în 2018, activitatea FEI a facilitat accesul la finanțare pentru circa 5 800 de companii și a contribuit la susținerea a aproximativ 72 000 locuri de muncă.

Servicii de consultanță acordate de BEI

În România, serviciile de consultanță sunt oferite în principal prin JASPERS (Asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene), Sprijin consultativ pentru proiecte (PASSA), Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH), Consultanță privind instrumentele financiare (FIA) și InnovFin – Servicii de consultanță (IFA).

În 2018, JASPERS (Asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene) a finalizat 35 de misiuni în valoare de 4 miliarde EUR, ducând la bun sfârșit 77 de misiuni pentru autoritățile din România, valoarea investiției ridicându-se la 9,1 miliarde EUR, în cadrul perspectivei financiare 2014-2020. Trei proiecte majore de infrastructură rutieră în valoare de circa 1 miliard EUR (Sebeș – Turda etapa a II-a, Târgu Mureș – Câmpia Turzii și Pitești – Câmpulung – Brașov – etapa a II-a), susținute activ prin JASPERS, au primit aprobare pentru fonduri fondurile ESI. Încă un proiect în valoare de 1,5 miliarde EUR pentru dezvoltarea unei rețele de infrastructură rutieră integrată în șoseaua de centură a Bucureștiului, care beneficiază de sprijin JASPERS și PASSA, a fost înaintat spre aprobare la sfârșitul anului 2018.

PASSA este un cadru – desfășurat în baza unui memorandum de înțelegere încheiat în 2015 între BEI și România – în temeiul căruia BEI oferă asistență tehnică administrațiilor de stat responsabile de investițiile din sectoarele publice cheie, cu scopul de a accelera executarea proiectelor, precum și absorbția fondurilor structurale UE. Până în prezent, inițiativa s-a concentrat pe consolidarea capacităților, recomandând îmbunătățiri de adus metodelor de implementare a proiectelor din sectoarele mediului și transportului din România.

Platforma de consiliere, un program de parteneriat dintre BEI și Comisia Europeană, este reprezentată activ în România. Până în ianuarie 2019, platforma a prelucrat 45 de solicitări de consiliere din România, de la cereri de informații la solicitări de asistență tehnică, de finanțare sau ambele. În prezent, platforma acordă sprijin în infrastructura din domeniul sănătății, planificare urbană și sectorul IMM-urilor.

InnovFin – Servicii de consultanță (IFA) este o inițiativă comună BEI-Comisia Europeană în cadrul programului Orizont 2020, care își propune să îmbunătățească bancabilitatea proiectelor și oferă studii strategice nespecifice proiectelor, legate de dificultățile de accesare a finanțării din sectoarele cercetare, dezvoltare și inovare. În prezent, IFA vizează sectorul învățământului superior din România, cu scopul de a identifica potențiale oportunități de deblocare de fonduri și investiții pentru susținerea acestui sector.

Informații generale:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. BEI este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene. BEI colaborează strâns cu alte instituții europene pentru a pune în aplicare politica UE.

În calitate de cel mai mare emitent și creditor de fonduri multilateral din lume după volum, BEI oferă finanțare și know-how pentru proiecte de investiții solide și durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa dar aceasta sprijină și politicile externă și de dezvoltare ale UE.

Sprijinul acordat României de Grupul BEI în 2017 – la cel mai înalt nivel din 2009

· Angajament total de aproape 1,9 mld. EURO, din care împrumuturile BEI s-au ridicat la peste 1,3 miliarde EUR

· Sprijinul sporit din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) a contribuit la acest rezultat

· Garanțiile și investițiile de capital ale FEI s-au ridicat la peste 0,5 miliarde EUR, estimându-se mobilizarea unor investiții în valoare de 1,1 miliarde EUR, susținerea a 2 400 de IMM-uri și crearea a 19 000 de locuri de muncă numai anul trecut

Grupul Băncii Europene de Investiții, compus din Banca Europeană de Investiții (BEI) și filiala sa, Fondul European de Investiții (FEI), a acordat împrumuturi noi, garanții și investiții de capital în valoare de aproape 1,9 miliarde EUR în România în 2017. Mai mult de 1,3 miliarde EUR au venit din partea BEI sub formă de împrumuturi, iar 551 de milioane EUR au provenit de la FEI, sub formă de garanții și investiții de capital în întreprinderi mici, pentru a susține creșterea acestora. Sprijinul Grupului BEI pentru România reprezintă, prin urmare, circa 1,04% din PIB-ul țării, plasând România pe locul 5 între statele membre ale UE din acest punct de vedere și peste media UE de 0,46%. Grupul a finalizat patru operațiuni în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiții pentru Europa.

În 2017, BEI a sărbătorit a 25-a aniversare a primei sale operațiuni de creditare din România. În această perioadă, BEI a sprijinit 126 de proiecte în România, iar filiala acesteia, Fondul European de Investiții (FEI), 56 de operațiuni. Volumul total cumulat al împrumuturilor acordate de BEI depășește 13 miliarde EUR de la începutul activităților băncii din România în 1992.

Potrivit vicepreședintelui Andrew McDowell, „sprijinul Grupului BEI în România a crescut substanțial în ultimii ani. Activitățile noastre, care în 2017 au atins cele mai înalte niveluri din anul 2009, sunt bine echilibrate și deservesc atât investițiile din sectorul public, cât și clienții firme private. Pentru a reduce deficitul de investiții din România, utilizăm cu succes facilități de finanțare inovatoare în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Ne vom menține sprijinul pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă în România și vom continua să combinăm împrumuturile BEI cu granturi UE, răspunzând cât mai bine nevoilor economiei României și ale cetățenilor acesteia.”

Ministrul Finanțelor Publice din România, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat următoarele:

„În calitate de ministru al finanțelor, precum și de Guvernator pentru România la BEI, aș dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor și modalităților de finanțare pe care Banca le pune la dispoziție statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene nerambursabile. Urmărim cu interes evoluțiile consultărilor la nivelul UE privind rolul BEI în următorul cadru financiar multianual (CFM post 2020), în asigurarea unei arhitecturi echilibrate a bugetului UE pe domenii și instrumente diverse, pentru implementarea obiectivelor UE după anul 2020, atât în cadrul, cât și în exteriorul UE. Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării și în exercitarea președinției Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituțional eficient și a unei bune comunicări cu toți cei interesați, în vederea stabilirii arhitecturii CFM post 2020. ”

Finanțarea în cadrul Planului de investiții pentru Europa

Au fost finalizate patru operațiuni în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiții pentru Europa („Planul Juncker”) și permite BEI să finanțeze proiecte care nu atrag cu ușurință fonduri, dat fiind caracterul lor mai riscant. Concret, BEI a semnat următoarele acorduri de împrumut:

- 15 milioane EUR către furnizorul privat de servicii de sănătate Regina Maria, susținând modernizarea și extinderea rețelei acestuia de unități din afara capitalei. Proiectul vizează în special acordarea de îngrijire medicală în ambulatoriu, în cadrul eforturilor depuse de România în vederea exploatării capacității sectorului privat și mobilizării de fonduri pentru a face față nevoilor sale crescânde de ordin demografic și epidemiologic.

- 7,5 milioane EUR către GreenFiber International SA pentru ca aceasta să-și modernizeze capacitatea de colectare a deșeurilor și procesele de reciclare a PET-urilor și echipamentelor electronice, crescând astfel volumul deșeurilor colectate și procesate cu peste 50 000 de tone pe an. Acest proiect, clasificat drept investiție 100% în acțiuni climatice, va crea 280 de locuri de muncă cu normă întreagă și va ajuta România să-și realizeze obiectivele naționale în domeniul reciclării și tranziția către o economie circulară.

- 100 de milioane EUR către Transgaz pentru a acorda finanțare susținută de FEIS în vederea construirii unui nou coridor european de transport de gaze naturale, crescând securitatea și diversitatea rutelor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale din Europa.

- 50 de milioane EUR către UniCredit Bank, prima finanțare susținută de FEIS pentru o bancă comercială românească. UniCredit Bank utilizează creditul pentru a finanța proiecte inovatoare promovate de IMM-uri, întreprinderi de dimensiune intermediară, întreprinderi nou-înființate și societăți care creează locuri de muncă, în special locuri de muncă pentru tineri.

Cofinanțarea infrastructurilor prioritare cu fonduri europene

În 2017, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 1 miliard EUR pentru a cofinanța, împreună cu fondurile structurale și de investiții europene, proiecte de infrastructură de transport prioritare, în valoare totală de 6,8 miliarde EUR, implementate pe întreg teritoriul României. Această operațiune va contribui la accelerarea absorbției de fonduri europene în România în perioada de programare a UE 2014-2020.

BEI a acordat 21 de milioane EUR autorităților locale din Oradea pentru a finanța îmbunătățirea infrastructurii urbane a acestui oraș. Fondurile BEI vor sprijini și investițiile care vizează obiectivele privind politicile climatice, precum eficiența energetică, energia din surse regenerabile și transportul durabil.

Susținerea dezvoltării urbane

BEI a acordat 75 de milioane EUR pentru finalizarea stației de epurare a apelor uzate Glina, una din cele mai mari stații de epurare a apelor uzate din Europa, deservind aproape 2 milioane de cetățeni din București. Banca a acordat, de asemenea, un împrumut în valoare de 22 de milioane EUR pentru a finanța cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a blocurilor de locuințe din sectorul 6 al capitalei.

Sprijin pentru IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară

În 2017, banca a acordat împrumuturi în valoare de 75 de milioane EUR prin intermediul a trei instituții de finanțare partenere ale BEI, îmbunătățind în continuare accesul IMM-urilor și al autorităților locale din România la finanțare BEI.

În acest sens, BEI a acordat primul împrumut în monedă locală unei bănci românești, ProCredit Bank S.A., în valoare de aproximativ 90 de milioane RON. Dedicată în principal investițiilor IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară, tranzacția marchează un moment de cotitură pentru sprijinul acordat de Grupul BEI sectorului bancar din România. Se estimează că de pe urma acestei operațiuni vor beneficia peste 250 de IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară.

FEI a acordat garanții în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri unui număr de opt bănci, acordând garanții pentru împrumuturi și reducând ratele dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacții vor beneficia în următorii trei ani peste 4 000 de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate care au nevoie de finanțare.

În total, FEI a angajat 551 de milioane EUR în România în 2017 prin intermediul a 18 operațiuni de garantare, două tranzacții de microfinanțare și o investiție de capital, urmărindu-se obținerea de finanțări în valoare de 1,1 miliarde EUR. Dintre acestea, două tranzacții au beneficiat de garanții FEIS. Operațiunile FEI au sprijinit în total 2 400 de întreprinderi și au contribuit la crearea a circa 19 000 locuri de muncă în 2017.

Prin întreaga sa activitate, FEI a dezvoltat relații de strânsă cooperare cu autoritățile de management din România care administrează fondurile europene. În 2017, FEI și-a consolidat ampla colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin semnarea unui acord de 59 de milioane EUR cu scopul de a susține investițiile de capital ale IMM-urilor. În plus, FEI a lansat o nouă inițiativă împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, semnând primul contract de mandat în domeniul agricol în valoare de 94 de milioane EUR din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, pentru a susține investițiile fermierilor din România.

Informații generale:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. BEI este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene și reprezentând interesele acestora. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. BEI colaborează strâns cu alte instituții europene pentru a pune în aplicare politica UE.

În calitate de cel mai mare emitent și furnizor de fonduri multilateral din lume după volum, BEI oferă finanțare și expertiză pentru proiecte de investiții solide și durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, dar aceasta sprijină și politicile externă și de dezvoltare ale UE.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE privind inovarea, cercetarea și dezvoltarea, spiritul antreprenorial, creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BEIRomania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses

Romania implements SME Initiative: EUR 580m for Romanian businesses (press release): The EIB Group (European Investment Bank and European Investment Fund) has concluded an agreement with the Government of Romania and the European Commission for the implementation of the detalii

European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN

EIB supports projects promoted by SMEs in agriculture with EUR 20 million loan – the first EIB transaction under EFSI in Romania (press release): The European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN in order to finance smaller detalii 

Ultimele Comentarii