BANCI | Interviu

Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-30 17:56

“Numai bou-i consecvent!” a raspus senatorul PNL Daniel Zamfir la intrebarea daca e dispus sa negocieze cu bancile si IFN-urile alte plafoane pentru dobanzile la credite fata de nivelurile de 18% la creditele de consum si de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare, propuse in proiectul de lege initiat de el, adoptat deja de Senat si care urmeaza sa fie discutat saptamana viitoare la Camera Deputatilor.

“Fireste ca sunt dispus sa ascult toate argumentele, de altfel am avut intalniri si voi mai avea cu reprezentantii bancilor si IFN-urilor, numai ca pana acum nu m-au lamurit. Mi-au spus ca DAE nu e relevanta, ca de fapt se plateste mai putin decat indica DAE, insa nu mi-au explicat clar mecanismul”, a spus Zamfir.

Influenta sa in sustinerea legii a scazut insa drastic in ultimul timp, intrucat PNL nu-l mai sustine, dupa ce seful PNL, Ludovic Orban, a cerut sa fie exclus din partid, iar forma finala a legii va fi decisa in Camera Deputatilor, unde PSD are majoritatea. 

In proiectul de lege a lui Zamfir, votat de Senat, se propune plafonarea dobanzilor pentru creditele ipotecare la 2,5 ori peste dobanda legala a BNR, de 2,25% in prezent, adica 5,6%, nivel situat peste media dobanzilor la creditele ipotecare calculata de BNR, de 5,02% in februarie.

Si plafonul de 18% propus pentru creditele de consum se afla cu mult peste DAE medie la creditele pentru consum calculata de BNR, de 10,74%.

Plafonul de 18% este insa sub nivelul dobanzilor la cardurile de credit practicate de multe banci, care ajung aproape de 40% pe an, cu toate ca exista oferte cu niveluri si sub acest plafon, in jurul a 12%-15%.

De asemenea, plafonul de 18% este sub costurile percepute de majoritatea IFN-urilor care acorda credite de consum, precum Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, Unicredit Consumer Finance, ERT Retail Services, BT Direct, Garanti Credit de Consum.

Problema este ca acest nivel absolut, nu raportat la dobanda BNR sau la dobanda medie a pietei, ar putea afecta functioarea libera a pietei, in conditiile unor rate de dobanzi mai ridicate.

Acesta este si motivul pentru care un studiu al Comisiei Europene recomanda stabiliarea plafoanelor in functie de dobanda medie a pietei. (vezi aici detalii)

Acelasi studiu subliniaza ca cele mai afectate de plafonarea dobanzilor sunt IFN-urile care acorda credite de valori mici, pe termene scurte (payday loans) si unor categorii de clienti cu risc ridicat, astfel incat dobanzile practicate de acestia sunt mult mai mari decat plafoanele stabilite de autoritati.

In cazul stabilirii unor plafoane de dobanda prea mici pentru aceste tipuri de credite, unele IFN-uri s-ar putea sa nu-si mai poata sustine activitatea si sa se retraga din piata, cum a fost cazul Provident in Slovacia.

De altfel, profesorii de economie au avertizat intr-un apel adresat Parlamentului ca legea de plafonare a dobanzilor ar putea avea efecte negative, precum incurajarea camatariei. (vezi aici detalii)

Costul efectiv al acestor imprumuturi este insa destul de redus, dat fiind ca e vorba de imprumuturi mici pe perioade scurte, de regula de cateva luni, de aceea DAE in aceste cazuri nu este relevanta, intrucat cu cat un imprumut este mai mic si pe o perioada mai scurta, cu atat DAE este mai mare, iar cu cat perioada de creditare este mai mare iar valoarea creditului mai ridicat, cu atat DAE este mai mica.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuSenatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!

“Numai bou-i consecvent!” a raspus senatorul PNL Daniel Zamfir la intrebarea daca e dispus sa negocieze cu bancile si IFN-urile alte plafoane pentru dobanzile la credite fata de nivelurile de 18% la creditele de consum si de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare, propuse detalii

Unicredit nu plateste dividende in acest an, reinvesteste intreg profitul

Unicredit nu va plati dividende in acest an, urmand sa reinvesteasca aproape intreg profitul obtinut in 2017, in valoare de 325 milioane lei, in vederea cresterii capitalului si implicit a ratei de solvabilitate a bancii. Unicredit si-a rasplatit anul trecut actionarii cu dividende detalii

Obiectivele Patria Bank: dublarea cotei de piata, revenirea pe profit in 2018

Patria Bank si-a prezentat obiectivele strategice pe termen mediu, care prevad o dublare a cotei de piata in urmatorii patru ani, printr-o crestere organica si oportunitati de achizitii a unor banci in dificultate, linii de afaceri si portofolii performante, data fiind lichiditatea excedentara detalii

Raiffeisen vrea sa finanteze 100 de start-up-uri si idei de afaceri cu o dobanda de 7% si avans de 25%

Raiffeisen Bank a lansat un site dedicat selectarii a aproximativ 100 de firme nou-infiintate (start-up) de cel mult doi ani, precum si idei de afaceri, carora le va acorda credite garantate de BEI cu o dobanda fixa de 7% pe an, mult mai mai mare decat media pietei, care era 4,63% in ianuarie, detalii

Ultimele Comentarii