ECONOMIE | Noutati FMI

FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-12 21:48

FMI își încheie vizita în România (comunicat de presa):

Comunicatele de presă de final de misiune cuprind declarații ale echipei FMI prin care se transmit constatările preliminare după vizita într-o țară. Opiniile care se regăsesc exprimate în această declarație sunt cele ale delegației Fondului Monetar International, ele nereprezentând neapărat opiniile Consiliului Executiv al FMI. Această misiune nu va genera o discuție în cadrul Consiliului.

O echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl. Jaewoo Lee a vizitat Bucureștiul în perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evoluțiile recente în plan macroeconomic și în planul politicilor.

La finalul misiunii, Dl. Lee a dat următoarea declarație:

”Activitatea economică din România se menține puternică, șomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncălzire s-au mai temperat, dată fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaționiste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Națională a României a întărit politica monetară și managementul lichidității, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste.

In continuare, ar trebui menținută inclinatia de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipațiile inflaționiste și a limita riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătățit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populației va contribui la menținerea stabilității financiare.

”O consolidare fiscală ar crea spațiu de manevră pentru politica fiscală, reducând astfel vulnerabilitatea economiei față de șocurile interne și externe.

În pofida mai multor ani de creștere economica puternică, deficitul bugetar a avut evoluție ascendentă, nu una descendentă, așa cum ar trebui să se întâmple în perioadele bune, iar atingerea țintei pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absența unor măsuri suplimentare.

În același timp, structura cheltuielilor publice se îndreapta din ce in ce mai mult către elemente rigide în detrimentul investițiilor publice. Bugetul pe anul 2019 și cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană (UE) și să mențină datoria publică exprimată ca pondere in PIB pe o traiectorie descendentă.

Aceasta presupune măsuri de calitate ridicată. În acest sens, inițiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice - analizele de cheltuieli și achiziția centralizată - sunt binevenite. Esențială este, de asemenea, modernizarea administrației fiscale.

Totodată, majorarea salariilor din sectorul public și modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prn prisma implicațiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilității fiscale și creșterii economice pe termen lung.

”Pentru a spori potențialul de creștere sunt necesare reforme structurale bine țintite și o bună guvernanță. Consolidarea instituțiilor ce se ocupă de investițiile publice continuă să reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructură pe care îl înregistrează România, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbții a fondurilor europene.

Guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătățită, iar exceptiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investiții avut în vedere ar trebui să respecte cele mai bune practici la nivel internațional.

Lupta împotriva corupției trebuie să continue deoarece reducerea corupției contribuie la creșterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor și la dezvoltarea competitivității.

Unele inițiative legislative recente au generat incertitudini, au creat îngrijorări legate de buna guvernanță și de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei creșteri susținute pe termen lung.

”Misiunea a avut discuții fructuoase cu Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, cu Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu și cu alți oficiali guvernamentali, cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor societății civile. Misiunea mulțumește autorităților române pentru ospitalitate.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati FMIFMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor

Fondul Monetar International (FMI) cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa intareasca politica monetara, pentru a struni inflatia in crestere, iar Guvernului sa modifice legea pensiilor, care ar putea submina stabilitatea fiscala. "Noua lege a pensiilor ar putea submina detalii

FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate

FMI își încheie vizita în România (comunicat de presa): Comunicatele de presă de final de misiune cuprind declarații ale echipei FMI prin care se transmit constatările preliminare după vizita într-o țară. Opiniile care se regăsesc exprimate în detalii

IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania

The Romanian economy is growing strongly, unemployment has fallen to a record low, and the financial sector is improving. But without policy changes, growth will turn increasingly fragile, according to an IMF press release. For one, inflation could increase further, with possible social detalii

Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria

The Regional Resident Representative of the International Monetary Fund (IMF) in Romania and Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, made the following statement today: "I am very pleased to announce that Jaewoo Lee has been appointed as the new mission chief for Romania and Bulgaria. He detalii

  

Ultimele Comentarii