BANCI | Stirea Zilei

Ghidul creditelor ipotecare: ce noutati a adus OUG 50 privind contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-13 09:35

Scopul Ordonantei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru consumatori este acela de creştere a transparenţei şi de uniformizare a structurii ofertelor, astfel încât să se permită comparaţia facilă între produsele bancare existente pe piaţă, se spune in Ghidul de investitii imobiliare realizat de BCR.

Cele mai importante prevederi ale OUG 50:

Finanţatorul poate percepe un număr limitat de comisioane: comision de analiză dosar (numai în cazul în care creditul se acordă), comision de administrare credit (sau comision de administrare cont curent), comision de rambursare anticipată (pentru creditele cu dobândă fixă), costuri aferente asigurărilor, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta (exemplu: schimbare coplătitor, acord instituire ipotecă de rang subsecvent etc.).

Atenţie: pentru un credit garantat cu ipotecă, în afara comisioanelor percepute de bancă, trebuie să ai în vedere şi costul cu evaluarea imobilului, costurile notariale, legate de încheierea contractelor de garanţie şi de vânzare-cumpărare, cât şi costurile cu asigurările, dacă este cazul.

În contractul de credit trebuie să fie precizat nivelul dobânzii anuale efective (DAE) şi al costului total pe care îl vei plăti.

Este important de reţinut: cu cât valoarea DAE este mai scăzută, cu atât creditul respectiv este mai ieftin! Atenţie, dobânda anuală efectivă ar putea să nu includă toate asigurările.

De asemenea, OUG nr. 50/2010 prevede că orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit să cuprindă anumite informaţii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ. Este bine să cunoşti şi să analizezi aceste informaţii înainte de a contracta împrumutul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii