BANCI | Stirea Zilei

Bancile si-au scos din dulapuri schelete in valoare de 10 miliarde lei, dar mai au credite de 17 miliarde lei cu intarzieri la pata de peste 1 an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-07 23:14

Valoarea creditelor neperformante scoase de banci in afara bilanturilor, dupa ce le-au provizionat integral, adica si-au asumat o pierdere totala, intrucat exista foarte putine sanse sa mai recupereze ceva din ele, a ajuns la 10 miliarde de lei in luna octombrie, arata ultimele date din Centrala Riscului de Credit administrata de BNR, care inregistreaza creditele cu valori de peste 20.000 de lei, reprezetand peste 91% din totalul creditelor sistemului bancar.

Doar in luna octombrie bancile au scos in afara bilanturilor credite de aproape 800 milioane lei, aproape toate avand intarzieri foare mari la plata, de peste 1 an. Aceasta categorie de restante, cu intarzieri de peste 1 an, insumeaza 27,5 miliarde lei, dintre care 9,7 miliarde sunt au fost recunoscute pierderi si scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca mai ramane un „potential” de neperformanta semnificativ, de peste 17 miliarde lei, data fiind intarzierea mare la plata ratelor.

Cele 27,5 miliarde lei cu intarzieri de peste 1 an reprezinta aproape 90% din volumul total de restante ale clientilor bancilor, persoane fizice si firme, inregistrate de BNR, in valoare totala de 31,6 miliarde lei.

E interesant de observat ca volumul intarzierilor mari, de peste 1 an, a crescut semnificativ in acest an, cu 1 miliard de lei, incepand din aprilie, cand se inregistrau 26,5 miliarde lei.

In aceeasi perioada (aprilie-octombrie), bancile au scos in afara bilanturilor, din aceasta categorie de restante, credite neperformante din valoare de 2,2 miliarde lei, valoarea acestora crescand de la 7,5 miliarde lei in aprilie la 9,7 miliarde lei in octombrie.

Provizioanele se pot evita prin restructurari

Scoaterea scheletelor din dulapuri (in afara bilanturilor) inseamna pierderi pentru banci, intrucat presupune formarea de provizioane care sa acopere valoarea respectivelor credite ce nu mai pot fi recuperate.

BNR a determinat bancile sa-si curete bilanturile incepand din primavara anului trecut: in aprilie 2014 stocul de credite scoase in afara bilanturilor era de doar 200 de milioane de lei, dupa care a urcat la 700 milioane in luna urmatoare, ca in iunie sa ajunga la 2 miliarde, asadar o crestere de 10 ori in doua luni. Pana la finalul anului, acestea au ajuns la 7,3 miliarde lei, producand o pierdere record de 4,4 miliarde lei pentru sistemul bancar in 2014.

Curatenia a continuat si in acest an, dulapurile de schelete golindu-se cu inca 2,7 miliarde lei, pana la 10 miliarde lei in prezent, dara fara sa afecteze prea mult profitabilitatea bancilor, care aveau castiguri de 2,2 miliarde lei in septembrie.

Castig care s-ar putea insa eroda in a ultimul trimestru din acest an, intrucat seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, a dispus un control la banci, pe care le suspecteaza ca evita constituirea de provizioane prin restructurari de credite neperformante. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii