BANCI | Stirea Zilei

Topul celor mai ieftine banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-05 23:45

Costul lunar al unui cont curent pentru persoane fizice cu card atasat si online/mobile banking, plus serviciile oferite la ghisee de bancile romanesti se ridica lunar la o medie de 56 de lei, rezulta din analiza comisioanelor practicate de un numar de 20 de banci romanesti realizata de Bancherul.ro.

Doua banci mici, Patria Bank (fosta Carpatica) si Banca Feroviara, au si cele mai mici comisioane pentru un cont: 33,5 lei in total, iar cele mai scumpe banci sunt BRD, cu 85,7 lei, si Unicredit, cu 83,3 lei.

Bancile mari au costuri in general mai mari decat cele mici, intrucat au mult mai multi clienti, unii captivi, carora le este greu sa-si mute conturile la alte banci, din diverse motive: fie pentru ca firma la care lucreaza le vireaza salariul intr-un cont la o banca pe care a ales-o in baza unui contract (conventie de salarii), fie pentru ca au un credit si e mai convenabil sa aiba si cardul la aceeasi banca, fie pentru ca prefera o banca mare, cu multe sucursale si bancomate, aproape de casa.

Situatia se schimba insa, treptat, odata cu avansul rapid al telefoniei mobile, digitalizarii si noilor tehnologii bancare, astfel ca bancile mari sunt in pericol sa-si piarda din clienti, intrucat tot mai multi dintre acestia vor prefera conturi si servicii bancare online.

Calculul care sta la baza topului celor mai ieftine banci a fost realizat prin insumarea unui numar de 17 comisioane pentru conturile standard (fara pachetele de cont sau alte promotii) aferente urmatoarelor produse si servicii bancare:

1. Administarea lunara a unui cont bancar: costul mediu (media aritmetica) este 2,81 lei. Cel mai scump e la BRD, 4,2 lei, in timp ce patru banci au 0 comisioane.

2. Emiterea unui card de debit: majoritatea bancilor nu percep acest comision, cu cateva exceptii, precum BCR si OTP Bank (10 lei) sau Idea Bank (20 de lei).

3. Administrarea anuala a cardului de debit: de asemenea are 0 costuri la majoritatea bancilor, cu exceptii precum Unicredit (12 lei) sau Credit Agricole (54 de lei).

4. Interogarea soldului la ATM: odata ce avem un card, vrem sa vedem cati bani avem pe el, la bancomat: in jargonul bancar operatiunea se numeste interogare sold si costa in medie 0,46 lei, adica 46 de bani, atunci cand utilizam bancomatul bancii care a emis cardul.

5. Interogarea soldului la ATM-urilor altor banci e de trei ori mai scumpa, respectiv 1,6 lei. Cel mai costisitor e cand vrei sa vezi cati bani ai pe un card BCR la un bancomat BRD, de exemplu, sau al oricarei alte banci romanesti: 4,5 lei. In schimb, daca ai card BCR si folosesti bancomat tot BCR, nu te costa nimic.

6. Interogarea soldului la un ATM din strainatate: nu toate bancile ofera acest serviciu, care tot la BCR e cel mai scump, 4,5 lei, iar cel mai putin e la ING Bank: 0 lei.

7. Retragere numerar la ATM: dupa ce ai vazut cati bani ai, vrei sa scoti o anumita suma. Daca utilizezi bancomatul bancii emitente a cardului, nu trebuie sa platesti niciun comision la BCR sau Banca Transilvania, insa trebuie sa achiti 3 lei daca ai card ING si folosesti un bancomat al aceleiasi banci. In medie, acest comision se ridica la 2 lei pentru 1.000 de lei retrasi de la bancomat.

8. Retragere numerar la ATM-urile altor banci din Romania: are comisioane mult mai mari, media fiind 7 lei. Cele mai mari sunt la BCR, BRD si Unicredit (15 lei pentru 1.000 de lei scosi de pe card), iar cel mai mic este la Patria Bank (2 lei).

9. Retragere numerar la ATM-urile bancilor straine: comisioanele in acest caz sunt si mai mari, ajungand la 32 de lei (pentru 1.000 de lei retrasi) daca folosesti un card Unicredit. Cardurile Garanti, Patria Bank si Banca Feroviara sunt cele mai ieftine pentru utilizarea in strainatate.

10. Plati intrabancare la ghiseu: daca mergi la ghiseul bancii la care ai contul si vrei sa faci un transfer de bani intr-un alt cont la aceasi banca (in jargon bancar se numeste plata/transfer intrabancar), va trebui sa achiti, la cele mai multe banci, un comision in medie de 4,8 lei. Acesta difera insa foarte mult: 0 la Bancpost si 10 lei la Raiffeisen Bank.

11. Plati interbancare la ghiseu: daca facem un transfer de bani catre cineva care are cont la alta banca, vom achita un comision mult mai mare: 7,3 lei in medie (pentru 1.000 de lei transferati), dar ajunge la 12 lei la Raiffeisen si Unicredit.

12. Plati intrabancare prin internet/mobile banking: este mult mai convenabil sa faci o plata sau transfer prin internet, de la calculator/laptop sau de pe telefon. In plus, e si mai ieftin, ba chiar e gratis la majoritatea bancilor. Cel mai scump e la Raiffeisen (3 lei pentru 1.000 de lei transferati) si BT (2,5 lei).

13. Plati interbancare prin internet/mobile banking: cand transferi bani in contul altei banci e mai scump si online: 2,3 in medie (pentru 1.000 de lei transferati), dar mult mai ieftin decat platile la ghiseu (7,3 lei).

14. Administrare internet/mobile banking: majoritatea bancilor cer un comision lunar pentru accesarea contului online: cel mai scump este la OTP Bank (7 lei), in timp ce la ING sau Libra e gratis.

15. Administrare mobile banking: cel mai scump e la BT (4 lei), in timp ce la alte banci, precum BCR, Raiffeisen sau Unicredit e gratis.

16. Incasari intrabancare: cele mai multe banci nu-ti iau comision atunci cand primesti bani dintr-un alt cont al aceleiasi banci, cu cateva exceptii, precum BT (3 lei) si Unicredit (1 leu).

17. Incasari interbancare: si in cazul incasarilor de bani din conturile altor banci majoritatea simpla a bancilor (cele mici, in general) nu-si taxeaza clientii, insa bancile mari percep comisioane de 4 lei (BCR, BRD, BT, CEC Bank si Alpha Bank).

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR toate comisioanele

Taguri: UniCredit Bank  refinantare credit  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  statistici economice  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  ProCredit Bank  BT  Banca Transilvania  plati online  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  reclamatie Provident  tehnologii bancare  comisioane cont bancar  Vodafone  Banca Romaneasca  cont bancar  internet banking  mobile banking  myBRD  Techventures Bank  transfer bancar  Libra Internet Bank  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii