BANCI | Educatie financiara

In cat timp sunt despagubit daca nu-mi pot scoate banii din banca?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 19:33

Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.

Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.

Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.

"In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire", arata  legea.

Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.

"depozit indisponibil - depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit", spune legea.

"Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile", conform legii.

Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.

In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.

Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:

a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;

b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.

Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil. 

Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii