BANCI | Educatie financiara

Cum sa spui prostii la TVR: Moise Guran, Biziday, anunta ca datoriile romanilor la banci scad “pur si simplu pentru ca bancile vorbesc cu oamenii!”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-28 12:12

Moise Guran, la emisiunea economica Biziday, de la TVR: “Oameni buni! Scade soldul datoriilor neplatite la banci! Cum, necum, iata ca au reusit sa gaseasca o solutie. E adevarat, inca sunt mari, inca sunt multi care nu pot sa-si plateasca ratele in tara asta si nu au gasit o solutie. Insa, in ultimul an, mai ales in a doua parte a acestui an, din primavara incepand (sic!), cei de la BNR, impreuna cu bancile comerciale, au gasit niste solutii de o asa maniera incat sa nu…se mai blocheze firmele in special.

Cum au facut chestia asta? Si cum au ajuns la faptul ca scade soldul creditelor neperformante? PUR SI SIMPLU VORBIND CU OAMENII! Si cu firmele! Neexecutandu-i silit!”.

In reportajul pe aceasta tema se spune ca “principala solutie a fost restructurarea creditului, adica o alta finantare venita dupa o perioada de pasuire in care clientul a platit de regula doar jumatate din valoarea ratei. Asa se face ca in statistica BNR restantele creditelor s-au redus cu 5,51 miliarde lei din august anul trecut pana in august in acest an.”

In realitate, reducerea datoriilor la credite din statistici este consecinta masurilor drastice impuse in ultima perioada de BNR, in contextul pregatirii pentru intrarea in Uniunea Bancara, de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, prin scoaterea acestora in afara bilanturilor.

Asta pentru ca rata creditelor neperformante din Romania ajunsese in februarie la peste 22%, printre cele mai mari dintre tarile din zona, iar la unele banci mari, precum BCR, urcase chiar la 30%.

Initiativa Viena 2 a cerut inca de anul trecut tarilor din Estul Europei sa gaseasca solutii de rezolvare a problemei stocului de credite cu probleme, care impiedica bancile sa se concentreze pe activitatea de acordare de noi credite.

De asemenea, in contextul in care Romania si-a exprimat angajamentul de a adera la Uniunea Bancara, ceea ce inseamna ca sistemul bancar romanesc, bancile de importanta sistemica in special, vor fi supravegheate de Banca Centrala Europeana (BCE), aceasta a impus un exercitiu de evaluare a activelor, care implica inclusiv curatarea bilanturilor bancilor de creditele cu probleme si recunoasterea pierderilor rezultate.

Asa se face ca in luna iulie, o serie de banci, printre care doua mari, BCR si Volksbank, au inceput sa vanda pachete importante de credite neperformante firmelor de recuperare creante si fondurilor de investitii din strainatate, anuntand, in acelasi timp, pierderi importante ca efect al constituirii de provizioane pentru respectivele credite ce nu mai pot fi recuperate.

Iar daca ne uitam la datele Biroului de Credit, vedem ca restantele la credite continua sa creasca, dincolo de acest proces de curatare a portofoliilor bancare.

Vezi detalii in acest articol

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii