BANCI | Ultima Ora

Cum explica noul sef al BRD pierderile de 385 milioane lei din 2013: S-au facut erori, s-au dat prea multe credite, fara atentie, unor clienti nesolvabili. Eu in Bulgaria am facut cele mai mari profituri in timpul crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-12 13:11

Philippe Lhotte, presedintele BRD, spune ca principala cauza pentru pierderile de 385 milioane lei inregistrate de BRD in 2013 sunt provizioanele facute pentru creditele neperformante acordate in trecut, “cand eu nu eram aici, ci conduceam o banca din Bulgaria care a facut cele mai mari profituri in timpul crizei”.

Din ianuarie 2005 pana in noiembrie 2012, cand a venit la BRD, Lhotte a fost presedintele subsidiarei din Bulgaria a Societe Generale, SG Expressbank AD.

„Am facut erori, am imprumutat prea mult unor clienti care nu au mai putut rambursa, ceea ce a fost o eroare a intregului sistemul bancar romanesc. E un fapt ca in perioada dinaintea crizei, intre 2007 si 2010, BRD a acordat prea multe credite, fara sa fie destul de atenta, eu nu am fost aici atunci, este responsabilitatea altora”, a spus Lhotte, in cadrul unei conferinte de presa in care s-au anuntat rezultatele anuale ale bancii.

“Avem acum aceste neperformante pe care trebuie sa le administram, trebuie sa facem provizioane pe acest portofoliu, provizioane pe care a trebuit sa le majoram in 2013, pentru ca prea multe firme s-au declarat insolvabile”, a adaugat francezul.

“Inainte de a veni la BRD, eu am condus subsidiara Societe Generale din Bulgaria, care a avut cele mai bune profituri in criza, pentru ca aveam un cost al riscului in jur de doar 1%. Pe cand BRD are o problema cu costul riscului, care este prea ridicat. Ganditi-va ce profitabilitate ar avea BRD daca nu am avea acest cost ridicat al riscului, sau daca acesta ar fi in jur de 5%, in conditiile in care raportul cost/venit este bun, de 47%”, a adaugat Lhotte.

Intrebat cum explica dublarea provizioanelor in ultimul trimestru din 2013, seful BRD a spus:

„Din cauza problemelor pe care le-au avut clientii din categoria IMM-urilor si micro, la care trebuie sa revizuim valoarea garantiilor, proces ce se realizeaza intr-o perioada mai indelungata, dar s-a intamplat sa terminam acest exercitiu la final de an, desi putea dura mai mult. Iar numarul firmelor in insolventa a fost foarte mare la sfarsitul anului.”

“Privim 2014 cu seninatate”

Lhotte este convins ca in urmatoarele trimestre BRD va redeveni profitabila, intrucat provizioanele se vor stabiliza, chiar daca va mai trece o perioada pana cand vor incepe sa scada.

„Privim 2014 cu seninatate, pentru ca rata de neperformanta se va stabiliza la acest nivel ridicat, nu va creste si mai mult, si va lua ceva timp pana sa scada. Pe de a alta parte, rata de acoperire a creditelor neperformante e mai mare decat la alte banci si probabil decat media sistemului bancar, desi nu am cifre inca. Nu am voie sa dau indicatii cu privire la rezultate, dar veti vedea un efect (pozitiv) al costului riscului in  urmatoarele trimestre. Nu exista niciun motiv ca 2014 sa nu fie un an de intoarcere la profitabilitate pentru BRD”, a adaugat Lhotte.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformate la BRD a urcat semnificativ in ultimii ani: De la 35% in 2010, la 42,2% in 2011, 51,9% in 2012 si 68,9% in 2013, conform datelor prezentate de banca (vezi prezentarea in Fisiere)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Cu venituri de 10.000 de lei, ai servicii dedicate, tip premium banking, la Banca Transilvania

Banca Transilvania a ajuns la 100.000 de clienți Premium Banking, segment de business diferit de Private Banking, +25% față de aceeași perioadă a anului trecut, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: “Creșterea numărului de clienți detalii

IFN-ul Credit Prime a dat credite de 30 milioane euro, cu dobanzi de 900%

IFN-ul Credit Prime, detinut de firma Ecofinance, din grupul Dyninno, inregistrat in paradisul fiscal Malta, anunta intr-un comunicat ca si-a majorat portofoliul de credite cu 40% in 2022: "Valoarea totală a creditelor acordate a ajuns la 30 milioane de euro, detalii

CEC Bank a finantat peste 3.000 de proiecte din fonduri europene

• 9 mai, Ziua Europei: Fondurile europene au contribuit la dezvoltarea României Fondurile europene au un rol esențial în dezvoltarea României, CEC Bank finanțând, de la demararea Exercițiului Financiar 2007-2013 și până detalii

Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, își reafirmă angajamentul pentru digitalizare și lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de detalii

 



 

Ultimele Comentarii