BANCI | Stirea Zilei

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online, iese din piata, din cauza restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-09 22:17

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online in Romania, infiintat in 2015, detinut de grupul leton 4finance, care a cumparat in 2016 si TBI Bank, a anuntat ca din luna august a stopat acordarea de noi credite online si intentioneaza sa se retraga de pe piata.

Un alt IFN de credite online, Mindi.ro, a fost radiat recent de BNR, aceeasi decizie fiind luata si in cazul unui IFN din Deva, Omega Top. (vezi aici detalii)

Masura a fost determinata de restrictiile impuse de autoritati, a precizat grupul din Letonia, fondat in 2008 si prezent in 17 tari europene. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul filialei din Georgia, tot in urma restrictiilor impuse de autoritati.

"Reglementarile din piata creditului de consum din Romania au fost intarite din acest an si au devenit tot mai impredictibile. De aceea, am decis sa ne concentram pe operatiunile bancare prin intermediul TBI Bank", a raspuns seful relatiei cu investitorii din cadrul grupului 4finance, James Etherington, la intrebarea Bancherul.ro.

Este vorba de modificarile aduse de BNR Regulamentului 20/2009, intrate in vigoare in urma cu un an, la 1 octombrie 2017, care obliga IFN-urile care acorda credite cu dobanzi foarte mari sa-si majoreze de 10 ori capitalurile.

Astfel, regulamentul impune cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile.

BNR ofera si un exemplu privind cerinta suplimentara de capital: la fiecare 100 de lei imprumutati la o DAE peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adica 67% din valoarea creditului. (vezi aici detalii)

De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile. 

Seful Patronatului IFN-urilor care acorda credite online, Ionut Stan, care conduce si Viva Credit, a declarat ca restrictiile BNR nu vor determina scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect.

Asa s-a si intamplat: IFN-urile nu au scazut dobanzile, in ciuda restrictiilor BNR. (vezi aici detalii).

Zaplo, de exemplu, a mentinut DAE la peste 3.000% pe an, preferand, iata, sa iasa de pe piata decat sa reduca dobanda.

In acelasi timp, Parlamentul discuta un proiect de lege pentru plafonarea dobanzilor la credite.

Strategia de iesire din piata

Subsidiara 4finance din Georgia va fi inchisa pana la finalul acestui an, in timp ce in cazul Romaniei, inca se analizeaza sustenabilitatea functionarii Zaplo.

Paul Goldfinch, directorul financiar (CFO) al grupului 4finance, a explicat ca strategia de exit din Romania si Georgia presupune intr-o prima faza intreruperea acordarii de noi credite, cu acordarea de refinantari (prelungiri ale perioadei de creditare) pentru clientii existenti, pana cand acestia nu vor mai dori innoirea creditelor, astfel ca portofoliul de imprumuturi se va reduce in mod natural.

In acelasi timp, a adaugat Goldfinch, exista si posiblilitatea de vanzare a portofoliilor de credite si de credite neperformante detinute, in conditii avantajoase.

Subsidiarele din Romania si Georgia genereaza doar 4% din totalul veniturilor din dobanzi ale grupului 4finance si “foarte putin” din profitul total, decizia de retragere din cele doua tari fiind luata pentru a proteja dezvoltarea grupului.

Rata creditelor neperformante (NPL) in cazul imprumuturilor online este de 22% la nivelul grupului 4finance, mentinandu-se stabila. In cazul TBI Bank, rata NPL a crescut insa la 16,6%, din cauza creditelor de consum acordate de TBI Credit Romania in al doilea semestru din 2017, a precizat grupul leton.

TBI Credit este un IFN care acorda credite de consum in principal in magazine si prin agenti, dobanzile fiind mult mai mari decat creditele bancare, dar mult mai mici decat la creditele online.

Conform exemplului de pe site-ul TBI Credit, “pentru un credit de nevoi personale in valoare de 14.000 Lei, rambursat in 48 luni, rata anuala a dobanzii este 30% (fixa pe toata durata contractului), comisionul de analiza a dosarului (finantat de creditor), este de 270 lei, rata lunara este de 513,81 lei, valoarea totala platibila este de 24.662,67 lei si dobanda anuala efectiva (DAE) este de 36,06%.”

Grupul 4finance a raportat pierderi in Romania pentru anul financiar 2017.

Comentarii

Daniel
Buna ziua!
Buna ziua. Am avut credit luat de la Zaplo IFN si am avut intarzieri de plata prin 2016, tot atunci, imediat dupa ce m-au raportat in Biroul de credit am si platit imprumutul cu dobanda si penalizari integral. In prezent figurez ca si rau-platnic in Biroul de credit de la acest imprumut, si acum in ianuarie 2019 am tot incercat sa dau de cei de la Zaplo sa le adresez rugamintea de a ma sterge din Biroul de credit dar in zadar, am citit articolul si sa inteleg de aici ca nu mai au domeniul de activitate in Romania. Intrebarea mea e urmatoarea: daca ei au fost radiati de BNR cum spuneti dvs., si ei nu mai fac obiectul pe piata din Romania, nu ar fi trebuit sa ne stearga din Biroul de credit si pe noi cei care am fost raportati de ei? Inclusiv datele cu caracter personal ce la aveau stocate? Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns, va multumesc!

valentin
zaplo
daniel si ai rezolvat cu cei de la Zaplo ca si eu am aceasi problema

cristi
zaplo
aceeasi problema cu zaplo o am si eu , numai ca la mine au uitat sa notifice biroul de credit ca am rambursat la termen împrumutul, asa sunt eu cu o suma prinsa asa in aer la BC. Ca informatie daca este cineva din bucuresti sa mergeti la sediul din Nicolae caramfil 49 ,intrebati de zaplo si o sa va trimita la tbi (sunt pe acelasi palier).Chiar acum am sunat la un sediu tbi din buzau stiau despre preluarea zaplo si m-au chemat la ei la sediu. Va tin la curent cu ce am rezolvat poate asa va pot ajuta cu o idee.

Rus Ilie Grigore
Vreau 5000 de lei


Cojocaru Ion raducu
Da
Am nevoie de bani

Stancu
Vreau un credit
Analize medicale

Valer Birsa
Buna ziua
Care e procedura pentru un inprumut

Valer Birsa
Buna ziua
Care e procedura pentru un inprumut



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii