ECONOMIE | Stiri economice

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-10-02 08:36

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul constituit din Ungaria (-13%), Polonia (-12%) și Cehia (-10%). 

Coincidență interesantă, toate cele patru state au un regim valutar similar, de flotare a monedei naționale în afara Zonei Euro. La polul opus, s-au situat țări care au înregistrat o creștere a prețurilor în sectorul agricol, precum Grecia (+8%), Letonia (+4%), Cipru și Irlanda (ambele cu +3%).

În ceea ce privește cheltuielile agricole care nu sunt legate de investiții, România (-7%) apare pe locul 5 la scăderi, după Croația (-14%), Ungaria, Spania, Slovacia (câte -11%) și Lituania (-10%). Din perspectiva valorii adăugate în agricultură, am înregistrat, astfel, o anumită îmbunătățire, însă evoluția prețurilor nu va ajuta rezultatul mai bun decât în anul anterior la producția fizică.

La majoritatea culturilor vegetale, scăderea prețurilor a fost semnificativă și a ajuns la peste o cincime în cazul cerealelor, care au avut o pondere însemnată în producția vegetală (-22,4% per total, cu -23,3% la porumb boabe și -21,4% la grâu). Rezultatul a fost ameliorat pe segmente precum mere (+3,1%) sau vin (+7,8%).

De reținut rezultatul pozitiv pe segmentul de zootehnie (+2,6%), aflat altmiteri în declin de mulți ani, rezultat care ar fi putut conta mai mult dacă și ponderea în agricultură ar fi fost mai mare. 

Astfel, prețurile au crescut semnificativ la ovine și caprine (+6,7%, de unde ar trebui să fim mai atenți la pesta aflată acum în discuție, după dublarea indicelui de preț în ultimii patru ani, până la 202%), la bovine (+6,1%), au rămas aproape neschimbate la porcine (+0,1%) și s-au diminuat ușor doar la păsări (-2,5%).

 

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

Deficit bugetar de peste 4% din PIB după primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele șapte luni ale anului a fost de 71 miliarde de lei (-4,02% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Pe ultimul loc la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare. Sumă ridicolă pentru sănătate

România s-a situat în anul 2023 pe ultimul loc între statele membre UE (și) la alocările bugetare pentru cercetare-dezvoltare (R&D), potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un cuantum de doar 21,2 €/loc., am fost devansați net detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • O. P. Condiționat Exim Bank

    Am făcut credit de refinanțare la BRD. BRD a trimis O.P. condiționat către Exim Bank pentru ... detalii

  • TLV pe bursa

    Aceste obligatiuni pare ca au fost scoase si pe bursa cu simbol / ISIN: TLV28E / ROTLVADBC023. Insa ... detalii

  • Răspuns

    Viorel, poliția locală nu poate ajuta cu așa ceva și nici nu te îndrumă, unde ai putea să ... detalii

  • Întrebare

    Din toți cei ce comentează, măcar cineva a reușit singur sau prin intermediul cuiva, să-și ... detalii

  • Mărturia mea

    Salutare tuturor ma numesc Cristina, Daniela. Mulțumesc foarte mult acestor companii grozave care ... detalii