ECONOMIE | Analize economice

Venitul mediu total pe gospodărie a depășit 5.000 de lei in T2 2020. Cum s-au redistribuit cheltuielile în pandemie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-06 11:09

Venitul mediu total pe gospodărie a depășit pragul de 5.000 de lei, potrivit datelor publicate de INS pentru al doilea trimestru al anului curent, în care s-au manifestat deplin efectele pandemiei Covid. 

Suma de 5.077 lei pe gospodărie a însemnat 1.973 lei pentru fiecare membru al acesteia (+7,3% față de aceeași perioadă din 2019). De reținut, deși ritmul de creștere a veniturilor s-a mai diminuat, majorarea cumulată a acestora pe ultimii patru ani a fost de 81%, cu mult peste avansul rezultatului economic (39%, de la 765 miliarde lei la 1.059 miliarde lei, tot în termeni nominali).

Creșterea veniturilor în natură a fost considerabil mai redusă față de creșterea veniturilor în bani (2,4% față de 6,6%) iar numărul de persoane pe familie și-a continuat trendul de scădere sistematică, ceea ce explică valorile ceva mai mari exprimate pe persoană față de cele calculate per gospodărie.

Cu toate acestea, pe fondul crizei economice, salariile și-au redus ponderea în veniturile totale de la 68,1% în T2 2019 la 67,8% în T2 2020. Partea care revine veniturilor în natură a intrat din nou pe scădere (de la 7,9% la 7,6%).

În structura cheltuielilor, au crescut semnificativ (3,5 puncte procentuale) sumele alocate pentru alimente, facturile pentru locuință au avansat cu 0,8 pp iar ponderea cheltuielilor pentru comunicații a atins nivelul record de 6,8% din cheltuielile lunare.

Bugetul pentru băuturi alcoolice a urcat până la 9,2% din total, valoare peste cea din anii precedenți, dar cele pentru sănătate au staționat la 5,1%.

Închiderea unităților comerciale și limitarea deplasărilor au condus la reduceri importante de ponderi la îmbrăcăminte și încălțăminte (-2,1pp), recreere și cultură (-2pp), hoteluri, cafenele și restaurante (-1,5 pp) și transport (-1,3 pp).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii