BANCI | Stirea Zilei

Unele banci aplica la platile cu cardul in strainatate un curs valutar mult mai mare decat la casele de schimb sau in cont (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-12-12 22:41

Utilizarea in strainatate a unui card in lei emis de ING Bank sau Raiffeisen Bank este mult mai costisitoare decat in cazul cardurilor altor banci, precum BRD sau Banca Transilvania (BT), din cauza cursurilor de schimb mai mari decat cele practicate la casele de schimb de la ghiseu sau pentru operatiunile in conturi.

Astfel, in cazul cardurilor in lei Visa emise de ING Bank, banca aplica pentru tranzactiile in strainatate in euro un curs de schimb de 4,7939 lei, cu aproximativ 2% mai ridicat decat cel aferent operatiunilor online sau pentru retragerile de euro la ATM-uri, de doar 6,6966 lei pentru ziua de 12 decembrie 2017, cand cursul BNR euro/leu este 4,6362 lei.

Raiffeisen are aceeasi politica: pentru tranzactiile cu cardurile, cursul este 4,7838 lei, mai mic decat la ING, dar mult mai mare, tot cu aproximativ 2%, decat cel aferent operatiunilor din conturi (4,6900) sau la casele de schimb de la ghisee (4.7000 lei).

Iata cum explica ING, pe pagina sa de internet (www.ing.ro) modul de efectuare a schimburilor valutare in cazul utilizarii cardurilor in lei in strainatate:

Rezervarea sumei

Comerciantul trimite catre noi o cerere de autorizare a tranzactiei. El vrea doar confirmarea ca ai suficienti bani in cont pentru a face plata. Pot trece mai multe zile pana la solicitarea platii. Ca sa evitam epuizarea disponibilului din contul tau pana atunci, noi blocam o suma de bani pentru o perioada de pana la 14 zile.

Solicitarea de plata

Cand platesti cu cardul tau in lei la comercianti din strainatate, lucrurile stau un pic diferit fata tranzactiile din tara. Comerciantii nu vor primi lei in schimbul cumparaturilor tale, ci una dintre valutele cele mai larg acceptate. Acesta este motivul pentru care noi folosim Euro ca moneda de plata pentru tranzactiile internationale. Orice tranzactie facuta la comercianti din afara Romaniei va fi transformata in Euro de catre Visa/ Master Card (daca nu este deja exprimata in euro) in ziua in care se solicita plata. Intra pe pagina oficiala a Visa/Master Card pentru informatii despre cursul aplicat.

Debitarea sumei

Mai departe, noi iti vom lua din cont contravaloarea in lei a sumei transformate in euro de Visa/Master Card, la cursul ING de vanzare din momentul debitarii sumei in cont.

Aceeasi procedura este valabila si la Raiffeisen Bank:

“Pentru operatiunile efectuate in alta valuta decat cea a contului, realizate prin intermediul cardurilor VISA/Mastercard atasate conturilor deschise in Lei, Banca va debita contul curent atasat cardului utilizând ca moneda de referinta EUR, dupa cum urmeaza: (a) schimbul valutar intre moneda in care se efectueaza tranzactia si valuta de referinta, EUR, se efectueaza de catre organizatia VISA International la cursul sau intern de la data decontarii interbancare; (b) pentru debitarea in Lei a contului curent al clientului, Banca utilizeaza cursul sau intern, aferent tranzactiilor efectuate cu cardul, de vânzare EUR/cumparare Lei, la cursul afisat de Banca valabil pentru data debitarii contului cu valoarea tranzactiei.”

Sa vedem acum concret cum au loc schimburile valutare. Sa presupunem ca folosim cardul pentru o plata in Londra in valoare de 100 de lire sterline. Visa sau Mastercard vor efecta mai intai schimbul din lire in euro, dupa care ING/Raiffeissen vor face schimbul din lei in euro, la cursul lor de vanzare.

De fapt, Visa si Mastercard aplica aceeasi procedura in cazul tuturor bancilor, numai ca unele dintre acestea au ales sa practice un curs de schimb mai mare pentru platile cu cardul.

Si BCR practica pentru carduri acelasi curs standard, numai ca aplica, in plus, un comision de conversie de 2% din valoarea tranzactiei, adica 2 lei pentru o plata de 100 de lei sau 20 de lei pentru 1.000 de lei.

In schimb, la BRD si BT, cursul de schimb este acelasi ca cel utilizat pentru schimburile valutare in conturile bancare, asadar mai avantajos decat la Raiffeisen si ING.

In privinta cursurilor aplicate de Visa si Mastercard, dupa cum se vede din tabel, cursul Visa este mai avantajos decat cursul Mastercard: 4,6386 lei la Visa fata de 4,6492 la Mastercard.

Actualizare (14.12.2017)

Mastercard a facut urmatoarele mentiuni, dupa publicarea articolului:

"Daca analizam cursul de schimb pe ultimele 50 sau 100 de zile sa zicem, putem observa cu usurinta ca, in marea majoritate a cazurilor, cursul de schimb valutar al Mastercard este de fapt mai avantajos decat cursul Visa.

Intamplarea face ca, intr-adevar, in ziua de 12 decembrie, cand s-a publicat articolul, cursul de schimb sa prezinte o imagine opusa.

Insa, daca ne uitam la ziua de 11 decembrie sau situatia de astazi, spre exemplu, Mastercard ofera un curs de schimb valutar mai bun decat cel al Visa."

Intr-adevar, dupa ce ne-am uitat la valorile cursurilor Visa si Mastercard din ultimele patru zile, am vazut ca in trei zile din patru cursul Mastercard este mai avantajos decat cel al Visa.

Cursul Mastercard si Visa din ultimele patru zile:

14.12.2017
Mastercard: 4.6528 / Visa: 4.6595

13.12.2017
Mastercard: 4.6413 / Visa: 4.6619

12.12.2017
Mastercard: 4.6492 / Visa: 4.6386

11.12.2017
Mastercard: 4.6399 / Visa: 4.6430

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile nu mai trebuie sa ne spuna ce rol au in economie, ci cum il joaca

“Băncile au un rol important în economie asigurând intermedierea financiară, prin atragerea de depozite și plasarea de credite. Prin intermediul creditelor, băncile ajută la finanțarea nevoilor persoanelor fizice și ale companiilor care pot întoarce acești bani detalii

BCR isi taxeaza clientii cu dobanzi duble la refinantarea creditelor, fata de cele atrase de la alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) isi taxeaza clientii proprii care vor sa-si refinanteze creditele (pentru a-si diminua rata lunara sau pentru a obtine o suma suplimentara de bani) cu dobanzi duble fata de cele practicate pentru cei care au credite la alte banci si vor sa le refinanteze la detalii

PSD2, noua directiva europeana de plati care revolutioneaza industria bancara prin open banking, se aplica de astazi

PSD2 (revised Payment Services Directive), adica Directiva Serviciilor de Plati revizuita, se aplica de astazi in Uniunea Europeana, la doi ani de la intrarea in vigoare, cu toate ca unele tari, printre care si Romania, inca nu au transpus-o in legislatia nationala. Noua directiva detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca a refuzat sa-i dea pensia unui client printr-un mandatar

Raiffeisen Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu 1.000 de lei, jumatate din maximul prevazut de lege, pentru ca a refuzat sa elibereze pensia unui client plecat in strainatate, dar care avea un reprezentant (mandatar) sa-i ridice banii din banca, detalii

Ultimele Comentarii