IFN | Stirea Zilei

Un nou regulament de creditare al BNR face ordine si pe piata IFN-urilor care acorda imprumuturi online cu reclame agresive

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-29 23:06

Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri), care in ultima perioada s-au lansat intr-o campanie agresiva de acordare de credite online, unele ademenindu-si clientii chiar si cu imprumuturi fara dobanda, vor fi obligate de Banca Nationala a Romaniei, printr-un nou regulament, sa practice conditii de creditare la fel ca bancile, mai ales in privinta verificarii riscurilor clientilor, inclusiv la Biroul de Credit.

In Monitorul Oficial nr. 755 din 28 septembrie 2016 a fost publicat Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 5/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare. (vezi aici regulamentul BNR)

Conform precizarilor facute de BNR, noul regulament urmăreşte crearea unui regim similar celui impus creditelor imobiliare rezidenţiale și pentru creditele de consum.

De asemenea, cerintele referitoare la evaluarea bonitatii clientilor valabile in prezent pentru banci se vor aplica si in cazul IFN-urilor inscrise in Registrul general. (vezi aici precizarile BNR)

De exemplu, noul regulament prevede la articolul 11 (3) ca “împrumutătorii păstrează o evidență cu istoricul veniturilor care au stat la baza aprobării creditului și cu măsurile întreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client, pe care o fac disponibilă imediat la cererea Direcției supraveghere din Banca Națională a României.”

Articolul 11 (4) din regulament mai prevede urmatoarele:

(1) “La evaluarea capacității de rambursare a clienților, împrumutătorii iau în considerare nivelul veniturilor existent la momentul formulării solicitării creditului, istoricul acestora și evoluția lor în timp, nivelul/situația cheltuielilor clienților, precum și alte aspecte financiare și economice considerate necesare, suficiente și proporționale în acest scop.

(2) La evaluarea capacității de rambursare a clientului, împrumutătorii iau în considerare predominant capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursării creditului și doar ca element secundar faptul că valoarea garanției depășește valoarea creditului sau perspectiva de creștere a valorii bunului imobil rezidențial în situația în care creditul este acordat în scopul construirii sau renovării respectivului bun imobil rezidențial.

(3) Împrumutătorii obțin informațiile prevăzute la alin. (1) de la clienți și din alte surse interne sau externe relevante, inclusiv, după caz, prin consultarea bazei de date a unui sistem de evidență de tipul birourilor de credit și de la intermediarii de credit implicați în activitățile preliminare încheierii contractelor de credit.

(4) Împrumutătorii iau măsuri rezonabile pentru verificarea informațiilor obținute, inclusiv prin consultarea unor surse independente, dacă este cazul.

Cum sunt afectate IFN-urile

Noul regulament BNR determina Provident, cel mai important IFN din Romania care acorda credite de valori mici, sa infiinteze un departament de “underwriting”, care va avea rolul de a verifica documentele clientilor culese de catre agentii firmei care acorda creditele.

Aceasta masura va spori gradul se siguranta in acordarea creditelor, dar in acelasi timp va permite Provident sa acorde imprumuturile mai rapid decat in prezent, spune Vlad Sandru, directorul de comunicare al companiei britanice.

El apreciza ca noul regulament al BNR va avea un impact mai mare asupra altor IFN-uri mai mici care acorda imprumuturi, inclusiv cele online, care in prezent nu respecta prevederile nou introduse cu privire la conditiile de creditare si nici nu-i verifica pe clienti la Biroul de Credit.

Provident a devenit membra a Biroului de Credit din 2014, din dorinta de a putea acorda credite mai mari clientilor cu istoric bun de plata, dar si pentru a-i evita pe cei cu intarzieri mari la rambusarea imprumuturilor.

“Imprumutătorii asigură conformarea la dispoziţiile prezentului regulament în termen de cel mult 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arata in regulamentul BNR.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Biroul de Credit  credite IFN  credit online  Provident  credite nevoi personale  credite imobiliare  Viva Credit  regulament BNR  

Comentarii

gerula
opinie personala
cind se va uita BNR si la comisioanele/dobinziile ametitoare practicate de aceste IFN-uri? DAE de 6000%/an? asta-i camata cu acte in regula si are si aviz BNR...Camata ca in Evul Mediu in Italia florentina. daca-i intrebi pe scolitii din BNR iti vor spune ca este piata libera. nu e piata libera, e camata....



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii