BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai bune conturi de TVA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-18 21:40

Noua lege privind plata defalcata a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) antreneaza concurenta intre banci: CEC Bank si Unicredit au anuntat astazi ca ofera conturi fara comisioane de administrare pentru clientii existenti, precum si alte reduceri de taxe, concurand astfel chiar si cu contul de TVA pe care firmele pot sa-l deschida gratis la Trezorerie.

Ministerul Finantelor Publice aminteste intr-un comunicat ca din 1 octombrie 2017 intra in vigoare optional plata defalcată de TVA. “În acest sens, trezoreria statului vine în sprijinul tuturor persoanelor impozabile și le pune la dispoziție conturi gratuite. Informațiile privind codurile IBAN aferente conturilor de TVA pot fi accesate și on-line prin introducerea codului fiscal, pe site-ul ANAF. Toate comisioanele sunt 0, iar extrasele de cont vor fi gratuite și disponibile și on-line.”

Banca statului, CEC Bank, a anuntat tot astazi ca lanseaza o oferta de cont de TVA cu 0 comision de administare lunara pentru clientii care detin in prezent un pachet de cont curent, precum si cu scutirea de comisionul pentru incasarile interbancare.

Astfel, clientii CEC Bank vor avea de achitat pentru contul de TVA doar un comision de plati interbancare (catre conturile altor banci), in valoare de 6 lei pentru sumele mai mici de 500 de lei, 9 lei pentru sume intre 500 si 50.000 de lei si 18 lei pentru sume de peste 50.000 de lei. In cazul platilor prin internet/mobile banking, comisioanele sunt la jumatate, adica 3, 4,5 si 9 lei.

Restul comisioanelor aferente unei plati de TVA (incasarea banilor si platile intrabancare (intre doua conturi ale aceleiasi banci) sunt 0.

Si Unicredit a anuntat astazi intr-un comunicat ca vine cu o oferta de deschidere de cont de TVA fara comision lunar de administare, care se ridica la 10 euro pentru un cont standard.

Nici Unicredit nu percepe comisioane pentru incasari si plati intrabancare, astfel ca singura taxa de achitat ramane comisionul pentru plati interbancare: 5,51 lei la ghiseu/ 3,51 lei online pentru sume de pana la 499,99 lei, 7,51 lei la ghiseu/5,41 lei online pentru sume intre 500 si 9.999,99 lei, 16 lei la ghiseu/13 lei online pentru sume de peste 50.000 de lei.

Comisioanele interbancare ale Unicredit sunt mai mari decat cele ale CEC Bank, astfel ca se poate spune ca aceasta banca are in prezent cea mai buna oferta de cont de TVA pentru clientii proprii.

Restul bancilor nu au anuntat deocamdata oferte pentru conturile de TVA, astfel incat clientii acestora platitori de TVA vor avea de ales intre a deschide inca un cont bancar, cu comisioanele de rigoare (vezi tabelul) fie un cont de TVA la Trezorerie, care este gratis.

Firmele care vor prefera sa-si deschida un cont de TVA la banca vor avea de ales intre o plaja destul de larga de comisioane standard pentru un cont: de la 6,5 lei la ING si 12 lei la Banca Transilvania si Garanti Bank la peste 30 de lei in cazul bancilor mari, precum BCR, BRD si Raiffeisen.

Doua plati pentru o factura cu TVA

Firmele care vor avea de achitat facturi cu TVA vor fi nevoite sa faca doua ordine de plata: unul pentru valoarea produsului/serviciului fara TVA, iar altul doar pentru TVA. Bancile taxeaza platile catre Trezorerie ca o plata interbancara.

Pe de alta parte, unele firme vor fi nevoite sa apeleze la credite de la banci pentru a-si acoperi deficitele de lichiditate pe termen scurt acoperite in prezent de banii din TVA, care de acum inainte, odata intrati in contul de TVA, nu vor mai putea fi utilizati pentru alte scopuri.

Mai exact, pentru achitarea unei facturi se vor face, de anul viitor, o plata reprezentand valoarea produsului/serviciului in contul curent al firmei care a emis factura, iar a doua plata, reprezentand valoarea TVA a respectivului produs sau serviciu, intr-un nou cont de TVA pe care firmele platitoate de TVA sunt obligate sa-l deschida fie la o banca, fie la Trezorerie.

De exemplu, sa spunem ca firma x emite o factura de 119 lei, din care TVA-ul reprezinta 19 lei (19%). Firma care plateste factura, fie ca este sau nu platitoare de TVA, va trebui sa faca doua plati: 100 de lei in contul firmei care a emis factura iar suma de 19 lei in contul de TVA al aceleasi firme, cont pe care aceast va trebui sa-l deschida fie la banca fie la Trezorerie.

In cazul platilor cu cardul sau a substitutelor de numerar, firmele si persoanele fizice care efectueaza platile cu cardul nu vor trebui sa faca doua plati separate, ci una singura, ca acum, aici fiind obligatia firmei platitoare de TVA (furnizorul de produse si servicii) sa vireze contravaloarea TVA in propriul cont de TVA, in termen de 7 zile.

Taguri: UniCredit Bank  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  cont bancar  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii