BANCI | Analiza

Studiu UniCredit: Ritmul de crestere a averii populatiei s-a redus la jumatate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-21 17:15

Ritmul de creştere a averii populaţiei s-a redus la jumătate anul trecut, comparativ cu 2007, când s-a situat la 13%, în special ca urmare a pierderilor înregistrate pe pieţele financiare, urmând să se menţină în jurul valorii de 7% până în 2010, potrivit unui studiu al grupului UniCredit (Vezi studiul in documentul atasat).

"Estimările privind creşterea economică, alături de mediul internaţional nesigur, ar putea permite doar o revenire modestă a ritmului de acumulare a averii, până în 2010. Ponderea în PIB a averii nete a populaţiei se va stabiliza în jurul a 7% din PIB în 2009-2010", se arată în studiul denumit "Averea şi datoriile populaţiei".

Potrivit analiştilor UniCredit, produsele tradiţionale de economisire îşi vor recâştiga popularitatea, în detrimentul fondurilor de investiţii şi a acţiunilor cotate la bursă, iar noul sistem de pensii va oferi sprijin pentru acumularea de active de către populaţie.

Etapa consumului generat de creşterea împrumuturilor se apropie de sfârşit, ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare şi a majorării costurilor de finanţare. Impactul crizei financiare asupra reducerii creditării ar putea să se vadă cu precădere în acest an, însă împrumuturile acordate vor continua să aibă un ritm de creştere de două cifre.

Potrivit UniCredit, activele financiare ale populaţiei vor reprezenta 27% din PIB în acest an, urmând să ajungă la 28% anul viitor, comparativ cu 33% în 2007.

În acelaşi timp, datoriile vor urca la 20% din PIB şi, respectiv, 21% din PIB în 2009 şi 2010, faţă de 19% în 2007.

"După vârful din 2007, prima jumătate a anului trecut a marcat o decelerare semnificativă în acumularea de avere, cu pierderi uriaşe în pieţele financiare. În timp ce salariile şi-au continuat ritmul rapid de creştere, activele sub formă de acţiuni listate şi fondurile mutuale au fost puternic afectate de lipsa de lichiditate", se spune în studiu.

Aversiunea la risc, pe fondul volatilităţii puternice din pieţele financiare, a orientat populaţia către economisirea în depozite. Astfel, valoarea depozitelor bancare a urcat cu 20% în primele luni din 2008, iar avansul va rămâne robust pe termen scurt.

UniCredit estimează că ponderea depozitelor în averea totală a populaţiei va ajunge la circa 65% până în 2010.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii