BANCI | Analiza

Studiu MasterCard: Londra este al treilea oras preferat al romanilor, dupa Viena si Istanbul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-06-11 16:37

Sustinuta si de Jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, Londra ramane destinatia turistica numarul unu din intreaga lume, conform studiului anual Global Destination Cities Index, comandat de MasterCard Worldwide.

Londra este pe locul al treilea in preferintele romanilor, in ceea ce priveste numarul de vizitatori. Persoanele care pleaca din Bucuresti viziteaza Viena (164.000), apoi Istanbul (148.000), Londra (99.000), Paris (84.000) si Roma (83.000). Cheltuielile se impart aproape la fel: 146 mil. $ sunt cheltuite la Viena, 113 mil. $ la Istanbul si 107 mil. $ la Londra. Ultimele doua orase isi inverseaza pozitiile in topul cheltuielilor: Roma: 67 mil. $ si Paris 66 mil. $. Informatiile sunt disponibile aici.

Pentru al doilea an la rand, raportul estimeaza ca Londra va atrage cele mai multe cheltuieli transfrontaliere, depasind orase precum New York, Bangkok, Paris si Singapore ( Comparativ cu top 20 orase din Index, in ceea ce priveste numarul turistilor straini), anunta MasterCard intr-un comunicat.

In ceea ce priveste numarul turistilor straini, raportul estimeaza ca orasele Rio de Janeiro (cu un procent de 28,6%), Tokyo (cu un procent de 21,5%), Abu Dhabi (cu 17,9%), Tunis (cu 17,7%), Istanbul (cu 14,7%) si Toronto (cu 7,6%) vor inregistra cele mai mari cresteri in regiunile lor. In plus, zona Asia/Pacific (cu un procent de 9,5%) va avea cea mai mare crestere din 2012, dintre toate regiunile globului. Conform studiului, in ciuda contextului economic afectat de criza, numarul total al turistilor internationali este preconizat sa inregistreze cresteri de 5,7%, iar cheltuielile realizate de acestia de 10,6%, comparativ cu anul precedent, pentru toate orasele din Top 20. Pentru a vedea studiul sub forma unei harti interactive, va rugam accesati acest link.

Atrasi de muzeele reprezentative, restaurantele si teatrele de top, precum si de mediul de afaceri flexibil, turistii care vin in Londra vor cheltui mai mult decat media pe cap de turist preconizata pentru restul oraselor incluse in raport. Londra, centru global comercial, este pe cale de a deveni, de asemenea, o capitala a platilor fara numerar, in viitorul nu foarte indepartat. MasterCard estimeaza ca, in Marea Britanie, tranzactiile electronice ar putea detrona platile cu numerar pana in 2025. ( Incluzand economia gri, acest punct critic ar putea fi atins in 2035.)

Ann Cairn, President International Markets, in cadrul MasterCard Worldwide, declara: „Acest raport creioneaza o imagine a unei lumi chiar mai interconectate decat credeam, unde tranzactiile electronice joaca un rol important in stimularea comertului global. Daca analizam modul in care turistii straini cheltuiesc, este clar ca numerarul nu le mai indeplineste cererile pentru plati simple, inteligente si in siguranta.”

„Londra si-a mentinut, inca o data, pozitia in top, intr-un moment in care toate privirile sunt indreptate inspre noi”, comenteaza primarul Londrei, Boris Johnson. „Mai mult, anticipam sosirea unui numar mai mare de turisti straini si in lunile care urmeaza. Fiind unul dintre cele mai importante centre globale de afaceri si de divertisment, suntem mandri ca ne situam in varful topului celor mai vizitate destinatii turistice din lume.”

Dr.Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor in cadrul MasterCard Worldwide si autorul studiului, concluzioneaza: „In ciuda unui context economic global afectat de criza, raportul de anul acesta arata ca exista anumiti factori ce determina cresteri semnificative pe tot globul, din punct de vedere al sosirilor de turisti internationali si al cheltuielilor realizate de acestia. Cu o noua generatie de turisti straini care provin de pe piete emergente si care viziteaza destinatii de top ale lumii, orasele turistice globale continua sa reprezinte un motor important de crestere economica. ”

„Anul acesta putem observa o diferenta clara intre pietele de capital si cele de consum. Pietele de capital moderne sunt cu adevarat interconectate, asa ca daca are loc o criza financiara intr-o regiune, se va raspandi rapid si in restul regiunilor din lume. Contextul economic pe pietele de consum depinde de conditiile locale, precum forta de munca si veniturile, acestea variind destul de mult de la un oras la altul, indiferent de mediul economic global.”

Valorificand experientele unice pe care orasele le pot oferi localnicilor, dar si turistilor, MasterCard continua sa extinda platformele Priceless Cities, cu Beijing si Sydney, care s-au alaturat oraselor Londra, New York si Toronto. Ca parte a programului, posesorii de carduri MasterCard se pot bucura de acces exclusivist - de la cele mai rafinate spectacole artistice si de divertisment, jucate la teatrele din West End din Londra, cele mai bune locuri pe stadionul Yankees din New York si pana la vizitarea unei sectiuni private a Marelui Zid Chinezesc.

Studiul MasterCard Global Destination Cities Index clasifica orasele din punct de vedere al numarului de vizite ale turistilor straini si al cheltuielilor transfrontaliere realizate de acestia in destinatiile respective. De asemenea, studiul face previziuni pentru 2012 cu privire la cresterea numarului de vizitatori si pasageri.

Aceasta cercetare nu se bazeaza pe volumele sau tranzactiile realizate cu carduri MasterCard.

Global Destination Cities – cele mai importante aspecte:

Londra si-a asigurat inca o data pozitia globala dominanta. Topul primelor 5 orase din care provin cei mai multi turisti ai Londrei sunt: Dublin, New York, Stockholm, Amsterdam si Frankfurt. Numarul vizitatorilor din Frankfurt este preconizat sa inregistreze cresteri de 20,8%. Chiar daca cei mai multi turisti vor veni din Dublin, conform raportului, vizitatorii din New York vor cheltui mai mult decat dublu odata ce ajung in Londra. Interesant este ca tiparele de cheltuieli sunt reciproce – londonezii care viziteaza New York-ul vor cheltui mai mult decat vizitatorii din celelalte patru tari de origine. Cresterea preconizata a cheltuielilor facute de turisti in capitala Marii Britanii se conformeaza trendului pozitiv al tranzactiilor cu cardul din ultimul an – tranzactiile cu cardul au crescut cu 8,3% din 2010 pana in 2011, conform Euromonitor, o companie de cercetari independenta.

Chiar daca raportul estimeaza ca Parisul va avea mai putini turisti internationali in 2012 – un declin marginal de 0,6% - totusi, orasul isi va mentine in continuare locul al doilea pe acest segment. De asemenea, studiul estimeaza ca turistii vor cheltui aici mai mult cu 1,5%. Interesant este faptul ca Paris nu face parte din top 5 orase din care provin turistii care viziteaza Londra, in ciuda distantei apropiate. Parizienii vor calatori mult mai departe – ei figureaza in top 5 orase de origine ale vizitatorilor pentru New York sau Dubai. Cresterea preconizata a cheltuielilor realizate in Paris urmeaza trendul pozitiv inregistrat de tranzactiile cu cardul in Franta. Datele Euromonitor indica o crestere a numarului de tranzactii cu cardul de 7,1%, in perioada 2010-2011, in aceasta tara.

New York este pe locul doi in ceea ce priveste cheltuielile transfrontaliere, chiar daca se preconizeaza o crestere de 6,8% pe acest segment. In ceea ce priveste numarul de turisti, raportul estimeaza ca New York va ramane pe locul al 13-lea, chiar daca pe acest segment se inregistreaza cresteri de 5,2%. New York ramane o destinatie atractiva mai ales pentru turistii de peste ocean si pentru canadieni. Turistii din New York provin din Londra, Paris, Frankfurt si Tokyo. Toronto completeaza topul celor 5 orase de origine ale celor care viziteaza New York, ocupand cel de-al doilea loc. Cresterea preconizata a cheltuielilor turistilor in New York urmeaza tendinta pozitiva inregistrata de tranzactiile cu cardul in SUA. In comparatie cu anul trecut, tranzactiile cu cardul derulate aici au crescut cu 5,5%, in timp ce numarul tranzactiilor cu numerar a scazut cu 5,2%.

Bangkok este metropola cu cele mai mari cresteri estimate ale numarului vizitatorilor straini si ale cheltuielilor, din regiunea Asia/Pacific. Orasul va fi martorul unei cresteri de 6,5% in ceea ce priveste numarul vizitatorilor si o crestere impresionanta, de 16,6%, in ceea ce priveste cheltuielile realizate de acestia. Cel mai mare trafic de turisti este preconizat ca va veni din Tokyo, acestia urmand sa cheltuiasca mai mult decat cei din top 5 orase de origine ale vizitatorilor. Turistii care vor vizita Bangkok provin mai ales din interiorul regiunii Asia/Pacific. De asemenea, Thailanda a inregistrat o crestere rapida de 8,4%, in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu cardul, conform Euromonitor.

Singapore isi mentine locul in top, in ciuda faptului ca a inregistrat cresteri semnificative ale numarului de turisti straini – de 9,9%, in comparatie cu anul precedent. Orasul a urcat doua pozitii, ocupand locul patru, in ceea ce priveste cheltuielile realizate de turistii straini – o crestere de 12,7%. Cresterea urmeaza trendul pozitiv inregistrat de tranzactiile cu cardul in tara – o crestere de 4,7%, conform Euromonitor.

Istanbul este orasul care a avut cea mai mare evolutie din top 5, in ceea ce priveste numarul de turisti straini, acesta fiind preconizat sa creasca cu 14,7%, in comparatie cu 2011. Astfel, orasul urca o pozitie pana pe locul al cincilea. Mai mult de atat, orasul a inregistrat o evolutie si in ceea ce priveste cheltuielile realizate de vizitatorii straini – o crestere preconizata, de 20,7%, fata de ultimul raport MasterCard. Turcia este o alta tara care a inregistrat o crestere rapida, de 12,2%, in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu cardul, conform Euromonitor.

Analiza pentru fiecare regiune in parte:

Conform raportului, atat numarul de turisti care vor vizita Europa, cat si valoarea cheltuielilor sunt estimate sa creasca. Top 10 al oraselor din regiune arata o crestere generala combinata – a numarului de turisti, de 2,8%, si a cheltuielilor realizate de acestia, de 8,1%. Media cheltuielilor per vizita in aceste orase europene va ajunge la 1.172 de dolari, in crestere cu 5,1%, in comparatie cu anul trecut.

Asia/Pacific iese in evidenta in cadrul acestui raport, cu un total de turisti straini, pentru Top 10 orase din regiune, estimat sa inregistreze cresteri de 9,5% si un total al cheltuielilor estimat sa aiba cresteri de 15,3%. Media cheltuielilor realizate per vizita pentru aceste orase este preconizata sa ajunga la 1.350 de dolari, in crestere cu 5,4%, comparativ cu anul precedent. Bangkok ocupa primul loc pe regiune in ceea ce priveste cheltuielile realizate de turisti, iar Tokio, care ocupa al saselea loc, are cea mai rapida crestere, de 24,2%. Aceeasi tendinta se pastreaza si pentru Taipei, care este estimat sa aiba o crestere a cheltuielilor realizate de turisti de 20,5%.

Cifrele pentru America Latina arata o evolutie, cu un numar estimat de vizitatori in crestere cu 7,3%, pentru orasele din Top 10, si un total al cheltuielilor preconizat sa creasca cu 7,9%. Chiar daca in aceasta regiune este estimata o scadere a sumelor medii cheltuite per vizita (la 982 de dolari), fata de restul regiunilor, totusi, comparativ cu anul precedent, se inregistreaza o crestere de 0,6%. Buenos Aires ocupa locul intai in ceea ce priveste cheltuielile realizate de turisti, in timp ce Quito si Bogota au inregistrat cea mai rapida crestere. De asemenea, Recife a inregistrat cea mai rapida evolutie a numarului de turisti straini, cu o impresionanta crestere anticipata de 37,6%.

Perspectiva pentru regiunea Orientului Mijlociu si Africa este una pozitiva, numarul vizitatorilor pentru orasele din Top 10 urmand sa creasca cu 7,2%, totalul cheltuielilor realizate de acestia este preconizat sa creasca cu 10,4%, iar valoarea medie a cheltuielilor per vizita este estimata sa creasca cu 3%. Turistii vor cheltui cel mai mult in Dubai, acesta fiind, de asemenea, orasul cu cea mai rapida crestere din top 10 orase din regiune. Abu Dhabi este orasul cu cea mai rapida evolutie, in ceea ce priveste cheltuielile realizate de turisti, inregistrand o crestere de 20,7%, in acest an. In plus, Durban este orasul cu cea mai mare crestere din regiune in ceea ce priveste numarul de vizitatori si este preconizat ca va deveni al doilea oras cu cea mai rapida crestere din raportul intocmit de MasterCard.

Si regiunea America de Nord este preconizata sa inregistreze cresteri pe ambele segmente – numar de turisti si cheltuieli. Privind topul celor 10 orase, numarul de vizitatori este preconizat sa creasca cu 4,1% si cheltuielile cu 5,8%. Si suma medie cheltuita per vizita va creste cu 1,6%, la impresionanta valoare de 2.442 de dolari, conform raportului. New York este orasul unde turistii vor cheltui cel mai mult, cu 6,8% in crestere fata de anul trecut. Numarul turistilor care vor veni aici va fi mai mare, de asemenea, cu 5,2%. Dallas si Boston, chiar daca nu sunt incluse in Top 10, vor inregistra cresteri in materie de sume cheltuite de turisti – ambele estimate la 13,6% fata de anul trecut, iar numarul turistilor va creste considerabil. Si Toronto, orasul cu cea mai rapida crestere din Top 10 metropole din America de Nord, se va bucura de sume mai mari cheltuite de turistii straini, cu o crestere estimata de 10,2% comparativ cu anul trecut.

Metodologie

MasterCard Worldwide Index of Global Destination Cities este realizat pe baza informatiilor cu privire la zborurile internationale si capacitatea de zbor, oferite de OAG Global, furnizor al datelor internationale din domeniul aviatiei. Orarele de zbor sunt, de asemenea, folosite pentru a calcula frecventa de zbor dintre perechi de orase. Companiile aeriene publica in mod regulat si istoricul load factor-ului (coeficientului de incarcare) si programul zborurilor viitoare, indicatori luati in calcul pentru a estima numarul plecarilor in strainatate si pentru a previziona plecarile de anul urmator.

La orice zbor, exista turisti care au vizitat tara de plecare, rezidenti ai orasului destinatie care se intorc dupa ce au vizitat tara din care pleaca, si o a treia categorie: non-rezidenti, care trec prin tara de plecare si apoi prin orasul de prima destinatie, pentru a ajunge ulterior intr-un al doilea punct de destinatie. Acest grup poate reprezenta o mica proportie dintre pasageri in orasele care nu sunt, in mod traditional, puncte de legatura, dar poate fi intr-o proportie considerabila in orasele puncte de legatura, precum Singapore, Amsterdam sau Frankfurt.

La nivel de tara, baza de date a Natiunilor Unite, referitoare la „Comertul cu servicii”, categoria „Turism”, ofera estimari cu privire la cat de multi bani sunt cheltuiti anual de catre rezidenti in strainatate (taxa pentru zboruri platita in tara de origine nu este inclusa). Un algoritm de calcul este aplicat la suma totala a cheltuielilor realizate in afara tarii de origine si la numarul total estimat al turistilor internationali, pentru a furniza o estimare a mediei cheltuielilor per turist strain.

O marja de eroare nu poate fi evitata in astfel de estimari, deoarece nu toate calatoriile in strainatate au aceeasi durata, iar costurile de sedere variaza de la un oras la altul. Astfel, chiar daca fiecare calatorie ar avea aceeasi durata, cheltuielile per pasager intre diferite orase de sosire ar fi in continuare diferite.

Aceasta marja de eroare este redusa semnificativ prin impunerea unui minimum de cheltuieli in algoritm, dupa un numar repetat de testari (500 de dolari per calatorie pentru tari invecinate si 700 de dolari pentru tari indepartate).

Va rugam sa tineti cont ca topul oraselor din MasterCard Index of Global Destination Cities 2011 sufera modificari retrospectiv, pe masura ce sunt disponibile noi informatii.

Despre Profesor Doctor Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor

Dr Yuwa Hedrick-Wong este economist si expert in strategii de business, avand 25 de ani de experienta acumulata in peste 30 de tari. A fost numit Global Economic Advisor, in cadrul MasterCard Worldwide in 2009. Inainte de aceasta functie, a fost Economic Advisor pentru MasterCard in regiunea Asia/Pacific, pozitie pe o detine inca din 2001. Din postura de consilier economic, el conduce un grup de economisti, analisti, academicieni si experti in strategii de business pentru schimburi periodice de experienta. In 2007 a primit functia de consilier la Southern Capital Group, un fond de capital privat, si in 2008 a fost numit in Consiliul de Investitii in cadrul ICICI, cea mai mare banca privata din India.

Yuwa este in prezent profesor adjunct in cadrul Sauder School of Business, University of British Columbia, Vancouver, B.C. Canada, fiind invitat sa participe la numeroase conferinte internationale la nivel inalt.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii