BANCI | Stirea Zilei

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: BNR publica o rata a creditelor neperformante mai inrautatita decat in realitate, afectand imaginea Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-21 08:30

BNR prezinta public o situatie a creditelor neperformante din portofoliile bancilor romanesti mai grava decat este in realitate, in comparatie cu alte tari, fapt care afecteaza imaginea Romaniei si ne dezavantajeaza in competitia cu alte state pentru atragerea de investitii si finantari, considera presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Intr-o postare pe blogul personal, Groningen spune: „Raportarea unor indicatori financiari semnificativ mai deteriorati decat par in realitate nu face bine tarii. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem noi cu nivelurile creditelor neperformante în România. Aceasta este o problemă veche si nu este prima dată când am atrag atentia în această privintă. In urma unor intalniri recente am vazut - încă o dată - modul în care rata creditelor neperformatne (NPL) afecteaza imaginea României în străinătate. Deci, cum rezolvaam problema? Simplu: să adoptam standardele internationale, astfel încât indicatorii românesti sa se bazeze pe aceeasi metodă utilizata si in alte tări.”

Seful Raiffeisen precizeaza ca in practica internationala nu se mai iau in calcul dobanzile aferente partii provizionate a unui credit, ponderea provizionarii fiind calculata in principal in functie de garantiile existente. Pe cand BNR obliga bancile sa calculeze dobanzi si pentru creditul provizionat, chiar daca sunt reduse sansele de recuperare a respectivelor dobanzi de la clienti.

In consecinta, adauga Groningen, rata creditelor neperformante publicata de BNR (care a depasit 18% la finalul lui 2013) contine niveluri mai ridicate de dobanzi decat indicatorii publicati de alte tari.

Cum se calculeaza rata creditelor neperformante

El a facut si o comparatie pentru a exemplifica diferenta dintre cele doua moduri de calcul: este vorba de o persoana care inceteaza sa-si mai plateasca rata la credit, moment in care mai are de rambursat 10.000 de lei cu o dobanda de 10%, la care se adauga inca 10% drept dobanda penalizatoare pentru intarziere.

In acest caz, banca dintr-o alta tara nu mai calculeaza respectivele dobanzi, dupa intarzieri de 180 de zile la rambursarea creditului, ceea ce inseamna ca valoarea creditului neperformant inregistrat in contabilitatea bancii este de 11.000 de lei, reprezentand principalul de 10.000 si 1.000 de lei dobanda aferenta celor 180 de zile de intarziere. Din acest moment, valoarea creditului restant nu se va mai schimba.

In schimb, banca din Romania vor continua sa calculeze dobanda si dupa 180 de zile, astfel ca dupa inca 180 de zile, valoarea restantei ajunge deja la 12.000 de lei.

Daca raportam valoarea celor doua restante la un portofoliu de credite de 100.000 de lei, banca din Romania va avea o rata a creditelor neperformante de 12%, fata de 10% in cazul bancii straine.

Iar rata pentru banca romaneasca se va inrautati odata cu trecerea timpului si acumularea de noi dobanzi si penalitati, in timp ce la banca din strainatate ramane stabila.

A doua diferenta, care duce de asemenea la cresterea ratei de neperformanta, este cea a politicii de scoatere in afara bilantului a creditelor neperformante (write off), precizeaza Groningen.

Cu cat un credit neperformant este scos mai rapid din bilant, cu atat indicatorul este mai bun. Insa BNR nu permite bancilor romanesti sa scoata creditele neperformante in afara bilantului decat "dupa epuizarea tuturor procedurilor legale".

Daca totusi fac asta, costurile aferente sunt considerate nedeductibile din taxe, asa incat in multe cazuri efortul financiar nu este justificat de valoarea sumei recuperate. Fapt care influenteaza nu doar rata creditelor neperformante ci si costul creditelor noi, considera seful Raiffeisen Bank.

Conform ultimelor date publicate de BNR, rata creditelor neperformante a crescut de la 14,33% la finalul lui 2011 la 18,23% in decembrie 2012. (Rata creditelor neperformante este expunerea brută aferentă creditelor şi dobânzilor cu intarzieri la plata de peste 90 zile din total credite şi dobânzi.)

"Intrebarea este, desigur, cât de mare este diferența dintre rata creditelor neperformante din Romania si cea din alte tari. Singurul care poate afla este Banca Națională a României (BNR), deoarece ei sunt cei care au acces la date consolidate. În opinia mea, ceva trebuie făcut. În caz contrar, România va ajunge în curând la o rata a creditelor neperformante de 20%, care arată foarte rău în comparație cu țările vecine. Țări cu care suntem în competiție atunci când vrem să atragem investiții și finanțare", concluzioneaza Steven van Groningen.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii