BANCI | Stirea Zilei

S-a facut o noua mutare in partida Isarescu-Carabulea pentru Carpatica: 10% din actiunile bancii au fost vandute la Bursa. A renuntat Carabulea la controlul majoritar sau si-a transferat actiunile unor prieteni?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-15 19:38

Un pachet de aproape 10% din actiunile Bancii Carpatica, in valoare de 19,5 milioane lei, a fost vandut vineri la Bursa, in cadrul a doua tranzactii tip deal, astfel ca este posibil ca Ilie Carabulea, care detinea 45% din actiunile bancii, direct si prin firma sa, Atlassib, sa fi facut urmatoarea mutare de aparare in razboiul declansat impotriva sa de BNR, care i-a suspendat dreptul de vot in banca, din motive reputationale, intrucat omul de afaceri din Sibiu se afla la inchisoare in cazul de coruptie ASF-Carpatica Asig.

Inca nu se stie cine este vanzatorul si cine cumparatorul actiunilor, dar putine scenarii sunt posibile, intrucat doar doua persoane detin pachete de actiuni mai mari de 10% la Carpatica: Carabulea si asociatul sau, Corneliu Tanase, care are 11% din actiunile bancii din Sibiu.

Alte doua persoane fizice, respectiv doi italieni, Lucio Olivo si Gian Antonio Olivo, detin impreuna in jur de 10% din actiunile Carpatica, asadar este posibil ca si acestia sa fie vanzatorii actiunilor. Italienii sunt actionari la Carpatica inca din momentul listarii bancii la Bursa, in 2000, asadar este posibil ca ei sa fie interpusii lui Carabulea.

O singura varianta de mutare pe tabla de sah pentru Carabulea

Sa vedem insa ce variante de mutare are Carabulea pe tabla de sah in prezent, dupa ultima mutare a lui Isarescu, care i-a suspendat dreptul de vot, pe motive reputationale, intrucat este in inchisoare, adevaratul motiv fiind, probabil, acela ca omul de afaceri sibian nu a dorit sa renunte la controlul bancii prin cooptarea unui investitor strategic sau printr-o fuziune, in vederea unei infuzii de capital necesare, probabil, bancii, cu toate ca acestea se afla pe profit si nu are probleme de solvabilitate.

Isarescu a dat astfel sah la „regele” Carabulea, suspendandu-i dreptul de vot. Ceea ce nu inseamna si mat, cel putin teoretic.

Asta pentru ca Isarescu doar i-a interzis lui Carabulea sa cumpere actiuni – vom vedea de ce, mai jos – fara sa-l poata impiedica sa-si vanda actiunile pe care le detine.

De ce ar vrea Carabulea sa-si vanda actiunile? Pentru a le transfera unor apropiati care sa voteze in locul lui impotriva masurilor pe care BNR, prin intermediul conducerii bancii, vor sa le ia la banca, mai exact fuziunea cu o alta banca. Asta in cazul in care planuieste un contraatac.

De fapt, aceasta este singura lui mutare castigatoare. Intrucat, daca pierde controlul la Adunarea Generala a Actionarilor, programata pentru 10 aprilie, atunci pierde definitiv si controlul bancii.

Intrucat Isarescu a aranjat, impreuna cu conducerea Carpatica, o fuziune cu alta banca, in urma careia cel mai probabil participatia lui Carabulea va fi diminuata semnificativ, cel mai probabil urmand sa detina doar un pachet minoritar din actiunile viitoarei banci.

Daca acesta este planul lui Carabulea, atunci mutarea de vineri este doar prima pentru a putea iesi din incercuirea lui Isarescu. Omul de afaceri va trebui sa-si mobilizeze si alti pioni, nebuni, cai, turnuri sau regine care sa-l sufoce pe Isarescu la AGA din 10 aprilie.

Ramane de vazut cum va muta si Isarescu, mai exact daca va reusi sa impiedice contraatacul pionilor sau nebunilor lui Carabulea, daca acestia exista cu adevarat.

Sau daca nu cumva omul de afaceri din Sibiu a dat bir cu fugitii si a inceput, de fapt, sa-si vanda actiunile.

Comentarii

geo
-
Oare faceti bine ca exploatati cu astfel de limbaj situatia aceasta? Parca ati avea un interes anumit ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii