BANCI | Analiza

Revolutie financiara in Franta: Livret A, cel mai popular produs de economisire francez, nu mai este monopolul a trei banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-31 15:11

Livret A are o istorie de aproape 200 de ani, fiind opera bancherului Benjamin Delessert, odata cu infiintarea, in 1818, a bancii franceze Caisse d'Epargne.

De la adoptarea denumirii oficiale de Livret A, in 1966, acesta a ramas pana azi cel mai celebru produs de economisire francez. Este detinut de nu mai putin de 45 de milioane de francezi, iar valoarea totala a livretelor ajunge la 160 de miliarde de euro, mai mult decat PIB-ul Romaniei din 2008, estimat la aproximativ 130 de miliarde de euro.

Livret A a fost, pana acum, apanajul a doar doua banci franceze: Caisses d'Epargne si Banque Postale, in timp ce Crédit Mutuel detinea monopolul unui alt livret de acelasi gen: Livret bleu.

Din 1 ianuarie 2009 insa, conform noilor reglementari europene, monopolul Livretului A devine istorie, acesta putand fi oferit de catre orice banca franceza.

Celelalte banci din Franta au cerut autoritatilor sa le permita sa ofere publicului un produs asemanator inca din 1996. Le-au trebuit insa 13 ani autoritatilor franceze si Comisiei Europene sa inlature monopolul Livretului A!

"Este o revolutie coperniciana ce va afecta intregul sector bancar francez", considera publicatia Les Echos.

De ce este atat de popular Livretul A? Pentru ca este o investitie lichida, sigura si simplu de utilizat, avantaje istorice a acestui produs de economisire.

Atractivitatea acestuia nu a fost stirbita de plafonarea sumelor economisite la 15.300 de euro, fara capitalizarea dobanzii.

In ultimele luni insa, atractivitatea Livretului A a fost data de rata dobanzii de 4% net, fara impozite, cu mult peste dobanda oferita de alte produse de economisire, chiar mai mare decat a contractelor de asigurare de viata.

In contextul crizei financiare si a prabusirii actiunilor bursiere, francezii s-au repezit sa-si cumpere livrete de economii. Numai in 2008 cele trei banci monopoliste, Caisses d'Epargne, Banque Postale si Crédit Mutuel au vandut Livrete in valoare de 20 de miliarde de euro.

Odata cu liberalizarea acestui produs din 2009, specialistii se asteapta la o crestere importanta a vanzarilor: mai multe banci vor oferi acest produs, ce s-a bucurat de o mare publicitate in ultima perioada.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii