BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la creditul de refinantare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-02 20:54

“Geratia de azi apreciaza cadourile responsabile. De aceea, daca refinantezi prin Flexicredit, ai dobanda fixa de 9% pe toata perioada de creditare”, este textul reclamei de pe Facebook a Raiffeisen Bank.

Dar chiar in primul comentariu la reclama, cineva observa ca dobanda reala al acestui credit, exprimata prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include nu doar dobada nominala, pe care toate bancile (nu am vazut vreo exceptie) o promoveaza in continuare, dovada ca nu au invatat nimic din criza din 2008, ci si alte costuri, precum comisioanele, este mult mai mare, si anume 11%.

De fapt, dobanda la creditele de refinantare acordate de Raiffeisen Bank ajunge chiar la 12%, iar costul total (DAE) la peste 14%, deci cu 5 puncte peste dobanda din reclama!

Asta pentru ca Raiffeisen practica dobanzi diferite, in functie de trei elemente: 1. incasarea salariului intr-un cont al bancii; 2. valoarea creditului refinantat; 3. aplicarea online pentru credit.

Dobanda din reclama, de 9%, este valabila doar daca se incaseaza salariul intr-un cont al bancii, altfel nivelul acesteia este 10%.

De asemenea, dobanda de 9% se aplica doar la creditele cu valori mai mari de echivalentul a 7.000 de euro (32.000 de lei), pentru imprumuturile mai mici dobanda fiind cu doua puncte mai mare: 12%.

Iar daca adaugam comisioanele aferente unui credit, atunci costul total al acestuia depaseste 14% pe an.

In concluzie, dobanda corecta pe care Raiffeisen ar trebui sa o promoveze pentru creditul de refinantare, daca ar da dovada de responsabilitate, este 14%, nicidecum 9%.

DAE pentru creditele Raiffeisen, de 14% pe an, este cu peste trei puncte peste DAE medie la creditele de consum din sistemul bancar, de 10,78% in luna octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Bancile sunt obligate de lege sa afiseze DAE la credite alaturi de dobanda nominala, in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime, nu de-o schioapa, aruncate undeva in subsolul reclamelor, astfel incat nimeni nu le poate observa.

Pacat ca nici CNA, nici ANPC, nu fac nimic sa aplice legea, pe care nu doar Raiffeisen, ci si alte banci, precum ING sau BRD, o incalca.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii