BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank ascunde ca a anulat provizioanele pentru darea in plata si si-a majorat astfel profitul cu 46%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-10 22:26

Raiffeisen Bank si-a anulat aproape toate provizioanele pentru darea in plata constituite anul trecut, astfel ca si-a majorat substantial profitul, cu 46% in primul semestru din acest an, insa banca nu mentioneaza acest lucru in comunicatul de presa privind rezultatele financiare, in care se spune ca “profitul net a inregistrat o usoara crestere, de 2%, excluzand evenimentele nerecurente”.

Dar daca luam in calcul si “evenimentele nerecurente”, aflam ca Raiffeisen Bank a anulat provizioane pentru riscul de credit aferent legii privind darea in plata in valoare de 22 milioane euro, din totalul de 27 milioane euro cate au fost constituite anul trecut, astfel ca banca si-a majorat profitul brut cu 44% in prima jumatate din acest an, la 65 de milioane euro, din care a platit impozit pe profit de 10 milioane euro (16%), astfel ca a ramas cu un profit net de 55 milioane euro, mai mare cu 46% fata de prima jumatate din 2016.

Raiffeisen Bank este una dintre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), asa incat este posibil sa aiba destul de multi clienti care au apelat la legea darii in plata pentru a obtine o reducere a ratelor lunare.

Daca Raiffeisen si-a anulat provizioanele pentru darea in plata, inseamna ca banca nu se asteapta ca foarte multi clienti sa dea banca in judecata pe baza Legii 77/2016 privind darea in plata, cum presupunea anul trecut. 

Reversarea de provizioane pentru darea in plata a fost dezvaluita in raportul bancii-mama din Austria, insa banca locala le-a ascuns, in comunicatul de presa fiind prezentate rezultatele doar “excluzand efectul unor evenimente recurente (darea in plata si campania de conversie a creditelor denominate in CHF)”, nu si rezultatele reale, fara excluderea evenimentelor nerecurente.

Volumul total de provizioane pentru riscul de credit a scazut astfel la 46 milioane euro in iunie 2017, de la 77 milioane euro la finalul lui 2016, dar se mentine peste nivelul din prima jumatate a anului precedent, de 26 milioane euro.

In comunicatul de presa, Raiffeisen mentioneaza doar ca provizioanele pentru credite, fara darea in plata si conversia creditelor in CHF, au scazut de la 26 la 20 milioane euro, ceea ce inseamna ca exista provizioane de aproximativ 25 milioane de euro alocate pentru programul de conversie a creditelor in franci elvetieni.

Responsabilii cu comunicarea ai Raiffeisen Bank nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro pe aceasta tema.

Raiffeisen Bank a continuat si in acest an sa inchida unitati, iar numarul clientilor este in scadere.

(Vezi in Clubul Bancherilor mai multe date despre rezultatele Raiffeisen)

 

Comunicatul Raiffeisen

Raiffeisen Bank – profit net de 54 milioane euro la jumatatea acestui an

• Profitul net a inregistrat o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. In termeni comparabili, exceptand evenimentele nerecurente, profitul net a crescut cu 2%, pana la 55 milioane euro;

• Activele totale au crescut cu 6%, pana la 7,32 miliarde euro de la 6,89 miliarde euro (iunie 2016);

• Creditele au crescut cu 3% fata de iunie 2016, in timp ce depozitele au crescut cu 14%;

• Costul cu provizioanele aferente portofoliului de credite a scazut de la 26 de milioane euro in iunie 2016 la 20 milioane euro in iunie 2017, excluzand efectul unor evenimente nerecurente ( Darea in Plata si campania de conversie a creditelor denominate in CHF);

• Rata creditelor nete raportate la depozite s-a imbunatatit, de la 0,81 in 2016 pana la 0,73 in 2017.

Bucuresti, 10 august 2017 - In primele sase luni ale anului, Raiffeisen Bank a continuat sa finanteze clientii din toate segmentele si sa investeasca in tehnologie pentru simplificarea interactiunii clientilor cu banca.

Portofoliul de credite nete al bancii a crescut in ultimele 12 luni cu 3%, pana la 4,32 miliarde euro.

Creditele nou-aprobate in aceasta perioada au fost de 1,4 miliarde de euro, mai mult de o treime fiind acordate segmentului persoanelor fizice.

Pentru clientii persoane fizice, banca a continuat simplificarea ofertei de servicii de tranzactionare si a reusit optimizarea costurilor si chiar acordarea de costuri zero in premiera pe piata romaneasca la o paleta extinsa de produse si servicii, prin includerea in pachetele de cont curent a solutiilor de finantare si economisire.

S-a observat astfel cresterea utilizarii lunare a serviciilor electronice, in special mobile banking (+125%), iar circa o treime din produsele de economisire au fost deschise
digital. Sustinerea planurilor clientilor s-a concretizat prin solutii de finantare constant imbunatatite in linie cu preferintele digitale ale clientilor nostri (lansarea Flexicredit in www.raiffeisen.ro.) si prin simplificarea si cresterea rapiditatii contractarii produselor de creditare (Flexicredit, Casa Ta).

In cazul clientilor inclinati spre economisire, circa o jumatate din volumele plasate de acestia sunt in produse de economisire cu maturitatea de 6 si peste 6 luni, confirmand succesul initiativelor bancii de a orienta clientii spre economisirea pe termen lung.

Eforturile bancii de a oferi solutii accesibile de finantare pentru afacerile locale se regasesc in preocuparea de acorda finantari cat mai accesibile IMM-urilor. In mai 2017, Raiffeisen Bank a semnat doua noi acorduri cu Fondul European pentru Investitii (EIF), in valoare totala de 387 milioane EUR, sub programele COSME si Initiativa pentru IMM-uri, in vederea facilitarii accesului la finantare a IMM-urilor in urmatorii trei ani.

In prima parte a anului 2017, soldul creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii a crescut cu peste 10%. In acelasi timp, clientii IMM au fost foarte activi in tranzactionare, generand circa 3,6 milioane de operatiuni. Si in ceea ce priveste acumularile in conturile companiilor IMM-urile au avut o performanta deosebita, cu cresteri de circa 30%.

In segmentul companiilor mari, banca a inregistrat finantari in crestere in domenii ca: servicii de sanatate, infrastructura, retail, auto, logistica, dar si in sectorul imobiliar, prin finantarea si refinantarea cu succes a unor proiecte de referinta din Bucuresti, Cluj Napoca sau Timisoara.

In demersul de a sustine antreprenorii in procesul de extindere si administrare mai eficienta a afacerilor lor, banca a lansat in 2017 programul „Catalizator”. Acest program este structurat in sesiuni cu caracter practic si abordeaza teme importante pentru antreprenorii care au ajuns la o anumita consistenta a afacerii (cum sa construiesti o strategie de afaceri si o cultura organizationala de succes, cum sa promovezi imaginea de brand, management financiar, cresterea vanzarilor, managementul echipei etc). Mai mult, acest program are scopul de a facilita crearea unei comunitati de afaceri sanatoase care sa impartaseasca idei, oportunitati de afaceri si relatii valoroase de business.

In prima jumatate a anului 2017, banca a fost activa si in tranzactii desfasurate pe piata de capital.

Raiffeisen Bank a facut parte din consortiul de intermediere a celei mai mari oferte publice secundara initiale ale unei companii private listata la Bursa de Valori Bucuresti, in valoarea de 945 milioane RON, si anume Digi Communications NV, unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria.

Conturile curente ale populatiei si intreprinderilor mici au crescut din nou intr-un ritm sustinut (+30%) si au ramas forta principala din spatele avansului inregistrat de soldul depozitelor de la clientela (+14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 5,90 miliarde euro).

Pe fondul unor rate de dobanda care continua sa se mentina la minime istorice, aceasta evolutie subliniaza increderea de care ne bucuram din partea clientilor nostri.

Cresterea portofoliului de credite a generat si un usor avans de 1% in cazul veniturilor nete din dobanzi, principala noastra sursa de venit. Veniturile totale ale bancii insa, in valoare de 217
milioane euro, sunt in scadere cu 3% (excluzand tranzactia VISA din 2016).

Principalele motive care au dus la usoara diminuare a veniturilor totale sunt digitalizarea serviciilor noastre, alaturi de lansarea de noi pachete de cont curent si a produselor de creditare si economisire la preturi avantajoase clientilor.

In acelasi timp, costurile operationale ale bancii au crescut cu 3%, pana la 131 milioane euro, influentate, printre altele, de costurile de transport si procesare a numerarului, evolutie in linie cu tendinta pietei. Am continuat sa ne dezvoltam capabilitatile digitale, sa eliminam complexitatea din procesele noastre si sa introducem metode inovatoare de a face lucrurile, iar economiile astfel realizate au fost alocate catre investitii in initiative strategice.

Tendinta de scadere a costurilor cu provizioanele a continuat, urmand evolutia pozitiva a economiei in ansamblu si imbunatatirea comportamentului de plata al clientilor: provizioanele pentru deprecierea creditelor (normalizate, fara efectul combinat al legii darii in plata si conversiei cu discount a creditelor in franci elvetieni) au scazut pana la 20 milioane euro, fata de 26 milioane euro la jumatatea anului 2016.

„Rezultatele noastre la sase luni sunt inca o confirmare a pozitionarii noastre puternice pe piata bancara romaneasca. Anul acesta am implinit 20 de ani pe piata si sunt mandru de ce am reusit pana acum. Vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea relatiilor cu clientii existenti, pe atragerea de noi clienti pentru a ne asigura o crestere echilibrata si constanta pe toate segmentele.

In paralel, eforturile noastre se indreapta spre inovare si simplificare a interactiunilor cu banca. Clientii doresc o interactiune cat mai simpla si mai rapida cu banca, asteptarile lor cresc odata cu evolutia tehnologiei, iar noi trebuie sa raspundem acestor cerinte. Este clar ca fata industriei
bancare se schimba, iar noi nu ne-am propus numai sa fim o parte din aceasta schimbare, ne-am propus sa fim deschizatori de drum, asa cum am reusit sa fim de multe ori pana acum”, a spus Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Clientii Raifeisen Bank tranzactioneaza din ce in ce mai mult pe canale electronice

Raiffeisen Bank inregistreaza o crestere sustinuta in utilizarea canalelor alternative de catre clienti, ajungand pana la 344.000 clienti activi pe canale electronice (online si mobile banking).

De asemenea, numarul de automate multifunctionale instalate a ajuns la 164 (fata de 83 la mijlocul anului precedent), clientii avand astfel acces la procesarea operatiunilor curente in orice moment al zilei.

Platile electronice efectuate prin intermediul bancii de catre clientii companii au fost de circa 87% pentru clientii IMM si de 96% in segmentul companiilor medii si mari. Utilizarea lunara a
serviciilor electronice de catre persoanele fizice a inregistrat de asemenea o apreciere semnificativa, respectiv o crestere de aproape 50% a portofoliului activ.

Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, aproximativ 100.000 IMM-uri si 5.700 de companii. Reteaua numara 466 de agentii, aproximativ 1.100 de ATM-uri, 164 de MFM (automate multifunctionale) si aproximativ 18.000 de EPOS-uri.

Banca avea la jumatatea anului 2017 5.190 angajati, fata de 5.311 in iunie 2016.

* * * *

Toate cifrele din acest comunicat de presa sunt in concordanta cu standardele de contabilitate internationale (IFRS) si nu sunt auditate. Cifrele se refera exclusiv la rezultatele Raiffeisen Bank S.A. si pot fi diferite fata de cele pe care le va anunta Raiffeisen Bank International AG (RBI) pentru operatiunile din Romania, in raportul pe 2017, publicat tot astazi, 10 august 2017.

Taguri: lege darea in plata  CHF  franci elvetieni  Raiffeisen Bank  profit  Raiffeisen Bank International AG (RBI)  conversie credite CHF  darea in plata  credite neperformante  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul. Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma detalii

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

“Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de “hateri” precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din detalii

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, detalii

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare (actualizat)

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al detalii

Ultimele Comentarii