BANCI | Stirea Zilei

Programul Prima Casa ramane principalul produs de creditare al bancilor, dar mai sunt garantii doar pentru 7.000 de credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-25 23:02

Volumul de credite imobiliare in lei acordate de bancile romanesti, majoritatea prin Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza 50% din valoarea creditului, a avut si luna trecuta cea mai mare crestere, comparativ cu creditele de consum si chiar cu finantarile acordate de banci firmelor, arata ultimele statistici publicate astazi de BNR.

Astfel, creditele pentru locuinte in lei au crescut cu aproape 1,4 miliarde lei in iunie fata de luna precedenta, la un stoc total de 33,4 miliarde lei, dupa un avans de 1,1 miliarde lei in mai si 0,7 miliarde lei in aprilie si martie.

Comparativ, creditele pentru consum in lei au avansat in iunie cu doar 0,4 miliarde lei, dupa ce in mai au avut o crestere puternica, de aproape 1,2 miliarde lei, mai multe decat creditele imobiliare.

Finantarile in lei acordate de banci firmelor au avut o crestere de un miliard de lei in iunie, dupa o stagnare in mai, o crestere de 0,5 miliarde lei in aprilie si o crestere puternica, de 1,5 miliarde lei, in martie.

In prima jumatate a acestui an, stocul de credite imobiliare a avut o crestere de 4,6 miliarde lei (16%), dubla fata de cele 2,4 miliarde lei (6%) a creditelor de consum si substantial peste avansul de 3 miliarde lei (5,5%) in cazul finantarilor in lei acordate de banci firmelor. (vezi graficul)

Marea majoritate a creditelor imobiliare nou acordate sunt cele Prima Casa, care s-au ridicat la aproape 4 miliarde de lei in primele sase luni ale anului, in conditiile in care au fost acordate garantii de stat in valoare de aproximativ 2 miliarde lei, care reprezinta jumatate din valoarea unui imprumut imobiliar.

Mai sunt fonduri pentru 7.000 de credite Prima Casa

Creditele Prima Casa sunt foarte populare datorita avansului de doar 5% necesar pentru obtinerea creditului, fata de minim 15% in cazul unui credit ipotecar standard, dar si a dobanzii maxime de 2% plus ROBOR la 3 luni impusa de lege bancilor.

Astfel ca FNGCIMM a fost asaltat de cereri de garantare a creditelor venite de la clienti, prin intermediul bancilor, solicitarile ajungand chiar si la 1.000 pe zi luna trecuta, ceea ce a dus la intarzieri in aprobarea dosarelor de credit.

Raportat la plafonul disponibil existent in luna iulie, in anul 2017 ar mai putea fi acordate cca. 7.000 de garantii in cadrul Programului Prima Casa, a precizat, pentru Bancherul.ro, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia prin care se aproba garantiile pentru creditele Prima Casa.

Ceea ce inseamna ca totalul fondurilor disponibile se ridica la peste 600 milioane lei, in conditiile in care valoarea medie a unei garantii este in jurul a 90.000 de lei, jumatate din valoarea unui credit Prima Casa, a carui valoare medie este de aproximativ 180.000 de lei (40.000 de euro).

Pentru acest an a fost alocat un plafon total de garantii Prima Casa in valoare de 2,5 miliarde lei, din care 2 miliarde au fost alocate bancilor in data de 9 martie, resurse epuizate intr-o perioada de aproximativ trei luni, pana la finalul lunii mai, astfel ca in 15 iunie s-a decis alocarea si rezervei nerepartizate in valoare de 500 milioane lei.

Bancile nu pot prelua solicitari de acordare a creditelor daca au epuizat plafonul

Bancile nu pot prelua solicitari de acordare a  finantarilor garantate daca acestea conduc la depasirea plafonului alocat, conform prevederilor  art.3 alin.(38) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima Casa", cu modificarile si completarile ulterioare, a mai precizat FNGCIMM, pentru Bancherul.ro.

In prezent, Banca Transilvania este singura dintre cele sapte mari banci (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING) care afiseaza pe site-ul propriu, de mai multe luni, ca fondurile alocate programului Prima Casa au fost epuizate, “avand in vedere interesul deosebit pentru Creditul Prima Casa. Iti recomandam creditul imobiliar-ipotecar de la BT”.

Banca nu a anuntat insa momentul in care si-a epuizat fondurile Prima Casa si nici daca si cand a primit un nou plafon.

BCR este una dintre cele mai active banci in cadrul Programului Prima Casa, alaturi de BRD: a acordat cele mai multe credite, in jur de un sfert din total, si a epuizat cel mai rapid garantiile. Cele doua banci detin impreuna peste jumatate din volumul total de credite Prima Casa

BCR a epuizat prima parte a garantiilor pentru acest an inca de la finalul lunii aprilie, in mai putin de doua luni de la alocarea primei transe, iar in 15 iunie a primit de la Ministerul Finantelor inca 190 milioane lei din transa a doua, de 500 milioane lei.

Cele 190 milioane lei garantii inseamna in jur de 2.100 de credite, iar BCR avea 2.000 de solicitari de credite care nu au mai apucat prima transa, astfel ca au fost pusi in asteptarea celei de-a doua transe.

Ceea ce inseamna ca banca ar fi trebuit sa termine si ultimul plafon alocat, in cele cinsi saptamani scurse pana acum.

BCR spune insa ca inca mai are fonduri disponibile si primeste solicitari de credite.

Prin noul plafon primit, am adresat atat clientii care aveau deja cererile si aprobarile financiare pe flux si care au continuat cu noi, cat si cererile noi. Problema aici e ca nu intotdeauna rata de conversie finala e una de succes in cazul unui credit aprobat, pentru ca unii mai renunta pe parcurs, deoarece nu si-au gasit casa sau din diverse alte motive, iar altii apeleaza la alte solutii de finantare, explica responsabilii cu comincarea ai BCR.

BRD a anuntat la inceputul acestui luni ca a primit un plafon suplimentar de 157 milioane lei, din totalul de 500 milioane, astfel ca va mai putea acorda in jur de 1.750 de credite, cu o valoare medie de 180.000 de lei.

BRD precizeaza ca in acest an a acordat credite Prima Casa in valoare totala de 500 milioane lei, avand o cota de piata de 29% din volumul total al acestor imprumuturi, conform datelor furnizate de FNGCIMM.

Se va reorinta FNGCIMM spre creditarea IMM-urilor, cum prominte noul sau sef?

Din 17 iulie, FNGCIMM are un nou director, Alexandru Petrescu, fostul director general al Postei Romane si ministru al Economiei, care-l inlocuieste pe Dumitru Nancu, cel care a condus Fondul din noiembrie 2016.

Intr-un comunicat de presa, acesta spune ca doreste sa reorienteze activitatea Fondului la ratiunea initiala a existentei acestuia, de a sprijini IMM-urile:

"Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să reprezinte unul dintre cele mai eficiente instrumente de susținere a mediului antreprenorial, un liant între finanțatori și mediul de afaceri. Consolidarea profitului și diversificarea produselor de garantare pentru IMM-urile din sectoarele economice cu potențial mare de creștere si inovative vor reprezenta principalele obiective până la sfârsitul acestui an. În acelasi timp, ne vom concentra pe strategia de repoziționare și recâștigare a încrederii în relația cu sistemul bancar, cu accent pe rolul de informare, promovare și încurajare a antreprenorilor români pentru a utiliza ca sursă de finanțare a dezvoltării business-ului fondurile europene și creditele bancare. Vom continua și optimiza implementarea programelor guvernamentale de sprijin a IMM-urilor, căutând să reorientăm activitatea Fondului la rațiunea inițială a existenței acestuia: aceea de a sprijini IMM-urile în orice stadiu al evoluției economice ar fi."

Intrebarea este daca FNGCIMM isi doreste sa redevina Fond al IMM-urilor prin reducerea treptata a Programului Prima Casa, conform stategiei adoptate de guvernul Ciolos sau prin mentinerea in paralel si a acestuia.

Vom vedea asta in toamna, cand FNGCIMM va trebui sa decida daca cere o suplimentare a garantiilor Prima Casa, cum s-a intamplat si in anii precedenti, sau va suspenda programul pana la inceputul anului viitor, cand vor fi alocate fondurile prevazute pentru urmatorul an, in scadere.

In Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu adoptata de Guvernul Ciolos se arata ca "Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Unele banci, precum BRD sau ING, au lansat noi credite imobiliare prezentate ca alternative la Prima Casa, cu dobanzi apropiate, dar cu avans de 15% si cu alte conditii de aprobare. (vezi aici detalii)

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  BT  Banca Transilvania  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  TBI Credit IFN  credite Prima Casa  credite imobiliare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii