BANCI | Analiza

Profitul Bancii Transilvania a crescut cu 17% in 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-29 23:09

Banca Transilvania a obtinut in anul 2008 un profit net de 398,23 milioane lei, in crestere cu 17% fata de anul precedent, din care 175,73 milioane lei profit operational si 222,50 milioane lei din vanzarea companiei Asiban, a anuntat astazi banca. (Vezi comunicatul Bancii Transilvania in documentul atasat)

In conditiile dificile de piata, rezultatele inregistrate sunt multumitoare, BT bucurandu-se de puternicul sprijin al BERD si al IFC - Divizie a Bancii Mondiale, precizeaza banca.

Activele totale au ajuns la un nivel de 17 miliarde lei - la 31 decembrie 2008, in crestere cu 22,62% fata de finele anului precedent. Aceasta, in contextul in care in trimestru IV am asistat la o incetinire a creditarii - ca urmare a situatiei generale de pe piata - determinata atat de gradul mai redus de eligibilitate a solicitantilor, cat si de diminuarea apetitului pentru credite, in ultima parte a anului 2008.

In ceea ce priveste lichiditatea, in anul 2008 aceasta s-a mentinut la un nivel ridicat, banca detinand ca active cu lichiditate imediata 3,42 miliarde lei in rezerva minima la BNR si aproximativ 800 milioane lei plasate in titluri de stat, la 31 decembrie 2008. Valoarea la zi a plasamentelor in titluri de stat este de peste 1,30 miliarde lei.

Indicatorul de adecvare a capitalului, calculat pentru data de 31.12.2008, incluzand si profitul net al anului, este de peste 15%, capitalurile proprii atingand valoarea de 1,72 miliarde lei, in crestere cu 42% fata de 31.12.2007.

Solvabilitatea ridicata a Bancii Transilvania este o masura a soliditatii, dar si un fundament robust, necesar parcurgerii unei perioade economice dificile in 2009.

Banca a continuat sa fie si in trimestrul IV 2008 foarte activa in toate domeniile de business pe care le gestioneaza. Profitul operational aferent trimestrului IV 2008, inainte de constituirea provizioanelor pentru portofoliul de credite si titluri, a fost de 105 milioane lei, in crestere cu 20% fata de rezultatul similar obtinut in trimestrul III 2008, cand banca a obtinut un profit operational de 87 milioane lei. Din ratiuni de management al riscului, pentru a se proteja si mai mult pentru viitor, banca a crescut nivelul provizioanelor de risc de credit, constituind in trimestrul IV 2008 provizioane in valoare de 81 milioane lei.

Raportul credite / depozite a ramas subunitar la sfarsitul anului 2008, la un nivel de 0,93%.

Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, declara: "In ultima parte a anului 2008 turbulentele internationale si-au spus cuvantul si in economia romaneasca. Am gestionat cu prudenta situatiile generate pe piata, care ne-au influentat si pe noi si, in continuare, vom acorda o atentie deosebita managementului riscului, calitatii portofoliului de credite si eficientei alocarii resurselor. Vrem sa fim prevazatori si, prin urmare, am mentinut si vom avea si mai departe o politica de provizionare riguroasa. Suntem increzatori si pregatiti sa facem fata provocarilor anului 2009 ".

Banca Transilvania este cea mai mare banca cu capital privat romanesc. BT se afla printre primele banci din Romania, din punctul de vedere al cotei de piata dupa active si are in prezent peste 1.300.000 de clienti activi - companii si persoane fizice. Anul 2008 a fost un an rodnic pentru banca, mai ales pe partea de retail, BT devenind lider de piata pe cardurile Visa, cu peste 1 milion de carduri emise sub acest brand si detinand 13% din intreaga piata a cardurilor din Romania.

BT are un raport favorabil intre creditele in lei (67%) si in valuta (33%), un portofoliu diversificat - fara expuneri mari pe partea de corporate, cu 150.000 de clienti IMM, precum si o expunere limitata, de 3,5% in ceea ce priveste sectorul imobiliar. Toate acestea sunt premise pentru evitarea riscurilor sistemice, create de criza.

Banca Transilvania a beneficiat, si in 2008, de suportul unor importante institutii financiare internationale. Astfel, BT a semnat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionarul sau semnificativ, un contract de finantare in valoare de 5 mil. EUR, pentru proiecte in domeniul eficientei energiei, iar in decembrie 2008 a beneficiat de inca 100 milioane EUR, avand ca destinatie sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, Banca Transilvania a primit din partea DEG (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft) 20 milioane EUR, pentru dezvoltarea sectorului IMM si a celui de retail banking. Tot in 2008, in luna octombrie, IFC - Divizie a Bancii Mondiale - a aranjat pentru Banca Transilvania un credit sindicalizat cu structura A / B, in valoare de 102,5 milioane EUR, credit destinat dezvoltarii generale a bancii si sustinerii sectorului privat din Romania.

In august 2008, BT a vandut, catre Groupama, participatia de 25% pe care o detinea la Asiban, pentru suma de 87.500 mii EUR, tranzactie care a asigurat o lichiditate suplimentara si care a intarit baza de capital a bancii.

Ce isi propune Banca Transilvania pentru 2009: Echipa BT va fi preocupata, in continuare, de gestionarea sanatoasa a afacerii. In conditiile in care este de asteptat ca turbulentele economice sa aiba in continuare influente asupra intregii piete, inclusiv asupra sectorului bancar, Banca Transilvania va fi focusata pe calitatea portofoliului de credite, pe aspecte care tin de lichiditate si de risc management. De asemenea, o atentie deosebita se va acorda reducerii costurilor.

Vor continua actiunile de dezvoltare a celor patru directii de afaceri ale bancii - Corporate, IMM, persoane fizice si Divizia Pentru Medici, prin completarea ofertei cu produse noi si ajustari ale celor existente, in conformitate cu cerintele pietei. Fidelizarea clientilor si excelenta in client service vor fi, de asemenea, in atentia bancii, in 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii