ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in scadere anuala cu 2,3% in ianuarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-17 11:50

România a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,3% a producției industriale față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat un declin de numai -0,9%.

Reamintim că în 2020, diminuarea producției industriale cu 9,2% a determinat o scădere a PIB cu două puncte procentuale.

Față de luna decembrie 2020, rezultatul a fost mai slab cu 1,1% pe seria brută dar zero pe seria ajustată.

 

Dacă ne uităm la modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie pe parcursul anului trecut, se poate observa că revenirea din partea a doua a anului a fost destul de consistentă (a ajuns chiar la +8,4% în decembrie 2020) dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele două luni de manifestare deplină a efectelor pandemiei.

În structură pe seria brută, industria prelucrătoare a repetat rezultatul din decembrie și ajuns la două procente sub nivelul din aceeași lună a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019. De remarcat, însă, rezultatul slab din industria extractivă (-13,7%).

Fapt îmbucurător, printre ramurile industriale care au performat în prima lună a anului, cu creșteri de producție între 5% și 10%, se numără fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Astfel, în ianuarie 2021, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 0,5% în termeni nominali față de decembrie 2020.

Creșteri semnificative s-au consemnat la bunuri intermediare (+6,1%) și bunuri de capital (+4,5%), ceea ce a ajutat la obținerea unor rezultate mai bune în schimburile externe.

Scăderile față de luna precedentă s-au manifestat la bunuri de folosință îndelungată (-2,1%, dar +17,8% în raport cu ianuarie 2020), bunuri de uz curent (-12,4%) și în industria energetică (-4,8%).

Perspectiva arată ceva mai bine, deoarece comenzile noi au crescut cu 4% în luna ianuarie 2021 față de luna precedentă și cu +2,5% față de aceeași lună a anului anterior.

Valoarea de ansamblu este susținută pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+20,9% față de decembrie 2020, respectiv +38,3% comparativ cu ianuarie 2020) și diminuată mai semnificativ de bunurile de uz curent (-5,4%, respectiv -9,4%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii