BANCI | Analiza

Premiera pe piata bancara: dobanzile la creditele imobiliare in lei au ajuns mai mici decat cele in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-12 09:20

Pentru prima data in istoria pietei bancare romanesti, dobanzile la creditele in lei pentru cumpararea sau constructia de locuinte au ajuns mai mici decat cele in euro, in conditiile reducerii dobanzii de referinta a BNR pe parcursul ultimului an si implicit a ratelor pietei interbancare (ROBOR), precum si a schimbarii programului Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, din euro in lei.

Astfel, conform datelor BNR, in luna ianuarie 2014, in cazul creditelor imobiliare in lei, dobanda anuala efectiva (DAE), care include toate costurile unui credit, adica atat dobanda nominala cat si comisioanele, a scazut la 5,55%, fata de 5,80% cat este DAE la creditele imobiliare in euro.

Cu o luna in urma, in decembrie 2013, DAE la creditele imobiliare in lei era de 6,11%, mai mare decat cea in euro, de 5,87%.

De altfel, dobanzile in euro au crescut cu aproximativ 1 punct pe parcursul ultimului an, in conditiile in care in februarie 2013, DAE la creditele imobiliare in euro era de doar 4,83%.

In acelasi timp, dobanda la creditele imobiliare in lei era in februarie 2013 de 8,72%, asadar a inregistrat o scadere cu peste 3 puncte pe parcursul ultimului an.

Dobanda la creditele de nevoi personale a scazut cu 3,5 puncte in ultimul an

In ceea ce priveste creditele de consum (de nevoi personale), DAE in lei a scazut si mai mult, cu aproximativ 3,5 puncte procentuale in ultimul an, de la 16% in februarie 2013 la 12,46% in ianuarie 2014.

Dupa cum se stie, creditele de nevoi personale se pot obtine acum doar in lei, dupa restrictiile impuse de BNR, cu exceptia refinantarilor creditelor vechi, care se acorda si pe perioade mai lungi de 5 ani, pe cat se acorda in mod obisnuit un credit de consum. Este vorba in special de creditele garantate cu un imobil, care s-au acordat in trecut cu preponderenta in valuta, cele mai multe in euro.

La aceste credite, dobanzile in euro se mentin la niveluri cu mult mai reduse fata de cele in lei, DAE fiind de 5,82% in ianuarie, in crestere insa cu peste 1 punct si jumatate, de la 4,27% in ianuarie, dar sub nivelul din noiembrie 2013, de 6,87%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii