BANCI | Stirea Zilei

Populatia si firmele care respecta legea nu simt in buzunare cresterea economica, din cauza unor grupuri care isi insusesc o parte nejustificat de mare din profitul economiei, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, intr-o analiza a economiei reale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-29 01:34

Deşi situaţia macroeconomică a Romaniei este foarte bună (îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, precum şi a 10 din cei 11 indicatori ai tabloului de bord european privind macrostabilitatea), există tensiuni la nivel microeconomic, deoarece repartiţia PIB în economie este inadecvată, considera prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, un adept al politicii economice de tip social, el facand parte in trecut din conducerea PSD (fostul PDSR) si a fost deputat al acestui partid.

Mai exact, Georgescu spune ca persoanele fizice si juridice care respecta legea, adica cei disciplinati, sunt tensionati (nemultumiti) pentru ca nu resimt in buzunare cresterea economica (care a ajuns la peste 4%), din cauza faptului ca “multe din canalele repartizării valorii adaugate sunt obturate de indisciplina altor persoane juridice si fizice, adica cei indisciplinati, care “isi însuşesc o parte nejustificat de mare din valoarea adăugată obţinută în economie.”

“Resursele pentru diminuarea tensiunilor microeconomice sunt aici, la noi in tara, dar sunt capturate de anumite grupuri sociale care nu vor sa le puna in circuitul economic, de aceea trebuie mai multa transparenta si responsabilitate din partea tuturor contribuabililor si mai multa fermitate din partea statului”, a spuns Georgescu, intr-o prezentare a economiei reale. (vezi prezentarea in Fisiere)

“Pentru ca domnul guvernator spunea ca exista un deficit de analiza economica, mi-am propus, cu modestele mijloace de care dispun, sa fac un asemenea demers, examinand situatia prezenta a economiei reale”, a spus oficialul BNR, in introducere.

Avem mai multe firme cu pierderi decat cu profit

Dintre cele 604.000 de firme care depun bilantul anual, 42% dintre ele, respectiv 252.000, raporteaza profit, pe cand 264.000, adica 44%, au pierdere, reiese din analiza prim-viceguvernatorului.

Florin Georgescu: “Iata cum se prezinta economia reala a Romaniei, si nu prea am vazut asemenea cifre, institutiile cu competente in acest domeniu nu prezinta publicului aceste cifre, care cred ca sunt esentiale pentru a ne da seama unde ne aflam si unde trebuie sa actionam, dincolo de pastrarea mixului si a dozajului.

Daca avem 720.000 de agenti economici, iata ca 115.000 dintre ei nu vor sa depuna bilantul si nimeni nu-i intreaba de ce. Acum a aparut o lege ca cineva poate sa ceara dizolvarea unuia care nu depune bilantul. Alte 90.000 de firme au rezultat nul, zero. Firmele care depun bilantul sunt 604.000. Au profit 42% dintre ele, respectiv 252.000, pe cand 264.000, adica 44%, au pierdere.

Profitul este realizat atat la stat (4,5 miliarde lei) cat si la firmele private, un lucru excelent si merita aprecieri cei care, luandu-si riscul, avand initiativa, realizeaza afaceri profitabile, ceea ce e un lucru bun atat pentru dansii cat si pentru societate. Firmele private au profituri consistente, de 53 de miliarde de lei, care anihileaza pierderile sectorului privat, astfel ca soldul este pozitiv.

Dar avem 264.000 de agenti economici care au o pierdere de 42 de miliarde de lei, adica aproape 10 miliarde de euro, localizate la cele 400 companii de stat care au mai ramas din cele 1500, care au pierderi de 3 miliarde de lei, precum si la firmele private, care au o pierdere de 39 miliarde lei, adica 6,5% din PIB.

Daca ne uitam la cele cu profit, 7% din profit il face statul, 93% il fac privatii. La pierderi, aceeasi proportie: statul are 7% din pierdere, iar sectorul privat – 93%. Nu prea e consistent cu ce scria la text book, pentru ca sectorul privat este interesat, este motivat, este inovativ, creativ, dar trebuie sa fie creativ in privinta inregistrarii de noi produse, de noi tehnologii. Din pacate, asa cum voi arata aici, e creativ si in domeniul ingineriei financiar-contabile, ceea ce nu e in regula pentru stabilitarea financiara la nivel micro si macroeconomic.

Ambele sectoare, de stat şi privat, prezintă un sold pozitiv între profituri şi pierderi (+1,5 mld. lei pentru sectorul de stat, respectiv +14,5 mld. lei în sectorul privat).

Statul mai este acţionar la 400 de companii, care înregistrează pierderi de 3 mld. lei (patru aflate în proces de restructurare şi privatizare, respectiv Societatea Complex Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Poşta Română, CFR Marfă); restul sunt unităţi care furnizează servicii publice locale (energie termică, transport în comun etc.)”.

Cine sunt indisciplinatii care isi insusesc nejustificat profitul economiei

In opinia prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, indisciplinatii care sunt de vina pentru tensiunile de la nivel microeconomic si care isi insusesc o parte nejustificat de mare din profitul economiei sunt firmele care raporteaza pierderi, multe straine, prin diverse mecanisme precum imprumuturile acordate de actionari.

Este vorba de 263.000 de firme care raporteaza constant in ultimii 7 ani pierderi de aproximativ 9 miliarde de euro anual. Multe dintre aceste fime sunt straine, iar mecanismul de raportare a pierderilor este acordarea de credite de catre actionari propriilor firme, valoarea acestor imprumuturi ridicandu-se la 100 de miliarde de euro, in jur de 11% din PIB.

Florin Georgescu: “Sectorul privat prezintă 263.500 firme cu pierderi în valoare de 39 miliarde lei, adica 9 miliarde de euro, sumă relativ constantă în ultimii 7 ani, ceea ce e un lucru ingrijorator, dupa parerea mea, reprezinta 6,5% din PIB. Pai daca aceste 9 miliarde diminueaza PIB-ul, care e 140 de miliarde euro acum, si cu 9, daca ar fi fost rezultat zero la aceste 263.500 de companii, PIB-ul era 149 miliarde. 9% in plus la PIB, avand in vedere 30% venituri fiscale, pentru ca din acest PIB, 30% se duce la buget, inseamna 3 miliarde, adica exact deficitul la pensii si la sanatate. Eu mai pun si intrebari retorice, si mai ridic probleme care sa fie subiect de discutie, de analiza in mediul universitar, in alte institutii cu competente.

Un alt paradox inedit, care confirma indisciplina financiara, este frecvenţa ridicată a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi, spune Florin Georgescu.

“Deci ei (actionarii) nu inregistreaza profituri, nu au dividende, nu au salarii, au intreprinderi cu pierderi de ani de zile, dupa care vin si le crediteaza. Uneori, imi permit sa spun, acestea sunt un fel de SPV-uri (Special Purpose Vehicle), nu mai spun pentru ce. Cati sunt acesti bani? 100 de miliarde, adica vreo 11% din PIB, respectiv 25% din datoria totala, din care 74 miliarde imprumutati direct de actionari si 26 miliarde prin entitati afiliate din cadrul grupului. Aici e vorba si de companii cu capital strain care inregistreaza multe pierderi in Romania. Ca de aceea vedeti in structura pasivului datorie externa privata. Sunt unii care au luat credite de la intreprinderea mama. Foarte bine, dar ei inregistreaza pierderi, se crediteaza intre ei si pana la urma nu lasa niciun fel de valoare adaugata bruta in Romania.

Din examinarea in sinteza a situatiei economiei reale rezulta necesitatea acuta a continuarii disciplinarii agentilor cu capital de stat dar si privat, prin reforme structurale profunde, curajoase si responsabile. Aceasta permite blocarea drenarii unor importante resurse financiare in afara circuitului economic si introducerea lor in sfera productiva”, mai spune Georgescu in prezentare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii