BANCI | Analiza

Ne pandeste o criza a creditelor ipotecare?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-27 11:17

Bãncile avertizeazã cã preturile de pe piata imobiliarã, în special cele ale apartamentelor vechi, sunt exagerat de mari, iar în contextul în care dobânzile bancare sunt în crestere existã riscul unei crize asemãnãtoare celei de pe piata americanã, tip subprime.

Faptul cã apartamentele vechi au preturi umflate este confirmat si de presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Adrian Vascu.

Acesta spune cã motivul pentru care s-a ajuns la aceastã situatie este oferta încã scãzutã de locuinte noi, precum si de faptul cã bãncile au început sã ofere tot mai usor credite imobiliare. Situatia însã s-ar putea schimba dramatic începând cu acest an, iar consecintele ar putea fi dezastruoase.

Totul va începe cu finalizarea multor proiecte imobiliare ce trebuiau terminate încã de anul trecut, dar au fost întârziate. La acestea se vor adãuga o bunã parte din locuintele noi ce urmeazã a fi date în folosintã în acest an. Aceasta înseamnã cã în 2008 mult mai multi români se vor muta în locuinte noi, pãrãsind apartamentele vechi, fenomentul conducând la o scãdere a preturilor.

În acelasi timp, dobânzile la creditele ipotecare sunt în crestere, ca urmare a restrictiilor impuse recent de Banca Nationalã a României, dar mai ales din cauza devalorizãrii leului în raport cu euro, moneda în care sunt contractate majoritatea creditelor.

O scãdere abruptã a valorii locuintelor vechi ipotecate în vederea obtinerii unui credit poate însemna, de asemenea, o majorare a riscurilor pentru bancã, reflectatã în costuri mai mari impuse clientilor. Clienti care ar putea fi în pericolul de a nu-si putea plãti la timp ratele.

Dar sã vedem care sunt riscurile celor care au credite ipotecare. În primul rând, este vorba de gradul de îndatorare, care a crescut chiar si la 70% la unele bãnci. Aceasta înseamnã cã 70% din venitul lunar se duce pe rata la bancã.

În cazul nefericit al unui soc valutar, cum s-a întâmplat în ultimele luni, când leul s-a depreciat cu pânã la 20% fatã de euro, rata creditului ar putea creste cu acelasi procent, ceea ce înseamnã cã aproape tot salariul trebuie plãtit la bancã. Putini vor fi dispusi sã facã acest lucru, ceea ce va însemna fie întârzieri la plata datoriei fie renuntarea, purs si simplu, la credit.

Asta s-a întâmplat în America, unde multi oameni nu si-au mai putut plãti ratele si au cerut bãncii sã le execute ipoteca. Numai cã valoarea caselor scãzuse considerabil iar bãncile nu au avut cui sã le vândã. Din fericire, România nu duce lipsã de cerere, însã un soc pe piata bancarã nu este exlus, motiv pentru care unele bãnci au început sã-si ia mãsuri de sigurantã.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii