BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu se razboieste cu propriul stat paralel: stirile despre ROBOR si curs valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-04 23:26

Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin guvernatorul sau, Mugur Isarescu, se lupta cu morile de vant, un fel de stat paralel al sau, ca sa fim in ton cu politica, adica stirile zilnice despre cresterea ROBOR si a cursului valutar.

Isarescu reproseaza presei ca exagereaza atunci cand titreaza ca ROBOR-ul sau cursul au atins un nou record, asa cum politicienii dau vina pe presa sau pe forte oculte dintr-un asa-zis stat paralel atunci cand nu le convine ca sunt criticati sau cand sunt dezvaluite anumite fapte care-i da de gol.

Realitatea nu poate fi insa negata, chiar daca celor responsabili de aceasta nu le place. In cazul BNR, dobanzile pietei interbancare au crescut prea abrupt pentru a fi trecute cu vederea, mai ales ca ROBOR-ul la 3 luni reprezinta indicele pentru creditele Prima Casa.

Mai mult, in ultimele saptamani, ROBOR-ul s-a indepartat destul de mult de dobanda de referinta a BNR, de 2,5%: ROBOR overnight a atins astazi 3,45%, foarte aproape de facilitatea de creditare Lombard a BNR, de 3,5%, care este cu un punct peste dobanda de referinta.

Guvernatorul a avertizat ca ROBOR-ul nu poate depasi acest nivel, dat fiind ca bancile s-ar imprumuta astfel mai scump de pe piata interbancara decat ar putea-o face de la BNR.

Dimpotriva, Mugur Isarescu a subliniat ca ROBOR-ul va urma o tendinta de scadere in urmatoarea perioada, odata ce lichiditatea din piata interbancara va creste. El a precizat ca majorarea ROBOR a survenit din cauza lipsei de lichiditati, din cauza operatiunilor efectuate in contul Trezoreriei la final de luna, cand firmele isi platesc impozitele, dupa care statul, la randul sau, reumple conturile bancilor cu banii aferenti platii salariilor.

In acelasi timp, Mugur Isarescu a tinut sa sublinieze ca dobanzile vor scadea odata cu inflatia, reconfirmata la aproximativ 3,5% la finalul acestui an.

In mod normal, a explicat guvernatorul, dobanda BNR ar trebui sa coincida cu inflatia, de preferabil insa la un nivel cat mai mic, nu cu cel din prezent, cand inflatia este 5,41%. Trebuie reamintit ca tinta de inflatie a BNR este de 2,5% plus o marja de un punct in plus, adica maxim 3,5%, ceea ce inseamna ca dobanda de referinta nu poate sa depaseasca acest nivel.

Isarescu s-a razboit nu doar cu presa ci si cu analistii bancilor, in privinta chestiunii interventiilor BNR pe piata valutara, pentru sustinerea leului.

Analistii bancilor au presupus ca BNR a folosit in jur de 2 miliarde de euro pentru a-i schimba in lei in vederea sustinerii monedei nationale pe parcursul ultimelor doua luni, pe fondul deprecierii leului cu mult sub nivelul altor monede din regiune, precum zlotul si forintul, dar si a scaderii rezervelor valutare ale bancii nationale.

Isarescu a avertizat insa ca la mijloc sunt mai multi factori decat presupun analistii bancilor. De exemplu, a spus guvernatorul, in luna iunie au avut loc intrari de capitaluri straine, nu iesiri, asa cum era de asteptat, ceea ce a determinat aprecierea leului.

Cert este ca BNR are o politica de managed floating, adica o flotare controlata a cursului, spre deosebire de bancile centrale din Polonia si Ungaria, unde cursul este lasat liber, fara intervenitii ale BNR.

De altfel, Isarescu a recunoscut, saptamana trecuta, ca BNR a continuat sa intervina pe piata valutara si in acest an, in ciuda faptului ca la finalul anului trecut a promis ca va lasa leul mai liber, la sugestia FMI, astfel incat tinta de inflatie sa fie corect atinsa (inflatia este influentata de pretul importurilor in valuta).

Mugur Isarescu: “Noi nu bagam in seama oscilatii ale cursului de pana in 4-5%, dar creaza nervozitate in societate, cu predictii usor catastrofale, cu formulari gen leul pe togogan, si atunci trebuie sa abordam chestiunea.

Anul trecut leul s-a depreciat moderat, cu 4-5%,mai multe decat monedele din tarile vecine, dar compenseaza in perzent, forintul s-a depreciat in ultimele saptamani cu 6-7%, la fel si zlotul, pe cand leul inca isi pastreaza o relativa stabilitate.

Intrucat cursul este vazut ca un indicator pentru stabilitate, de bine, de rau, un fel de Dow Jones al Romaniei. Indiferent de cum merge economia, volatilitatea leului a fost mult atenuata fata de monedele din tarile vecine. Bineinteles ca asta a fost si o preocupare a BNR.

Noi am promis anul trecut ca vom lasa o flexibilitate mai mare a cursului, dar vedem in continuare ca exista multa nervozitate pe orice miscare de curs, chiar si de un sfert de ban, si apare o stire alarmanta. Noi nu ar trebui sa o bagam in seama, dar problema nu este cu noi, ci cu populatia, care se uita la un titlu mai exagerat.”

E firesc ca cei responsabili de curs si de ROBOR sa vada stirile despre cei doi indicatori ca fiind exagerarile ale presei, la fel de firesti fiind si stirile despre deprecierea leului si cresterea dobanzilor, intrucat afecteaza populatia.

Adevarul se afla, asadar, ca de obicei, la mijloc. Important este sa fie cineva care sa prezinte ambele aspecte ale unei probleme.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul. Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma detalii

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

“Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de “hateri” precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din detalii

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, detalii

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare (actualizat)

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al detalii

Ultimele Comentarii