BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu prevede o crestere economica record in acest an, datorita agriculturii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-11 19:10

Cresterea economicã se va mentine în trimestrul al doilea la un nivel apropiat de cel din primele trei luni, iar la sfârsitul anului ar putea creste semnificativ, peste estimarea initialã de 6%, dacã va fi un an bun pentru agriculturã, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Pentru trimestrul II nu vedem o crestere economicã semnificativ mai micã decât în primele trei luni, iar anul s-ar putea încheia cu o crestere economicã semnificativ peste 6%, dacã agricultura merge bine. Din agriculturã ar putea veni o diferentã de un miliard de euro, ceea ce înseamnã aproximativ 1% din PIB", a spus Isãrescu, citat de Mediafax.

El a arãtat cã avansul economiei sustinut de agriculturã nu are efecte negative, întrucât reprezintã o crestere naturalã, nu fortatã, si care tempereazã atât preturile, cât si deficitul de cont curent.

În ceea ce priveste cresterea economicã din primul trimestru, Isãrescu a spus cã nu a reprezentat neapãrat o surprizã, dar cifrele dovedesc cã banca centralã a avut dreptate când a sustinut cã economia nu mai trebuie stimulatã, ci poate chiar temperatã.

"Resursele interne de crestere economicã sunt atât de puternice, inclusiv în domenii care reprezintã riscuri, cum am arãtat despre sectorul imobiliar, încât nu mai este nevoie s-o mai stimulãm", a mai spus guvernatorul BNR.

Întrebat despre riscul de supraîncãlzire, Isãrescu a arãtat cã existã într-adevãr dezechilibre între economisire si investitii, cele din urmã fiind în mare parte din strãinãtate si cã existã semne privind utilizarea la maxim a tuturor resurselor interne, respectiv financiare, naturale si umane.

Scãderea inflatiei depinde si de preturile administrate

Inflatia din luna mai s-a suprapus cu estimarea bãncii centrale, iar continuarea scãderii va depinde si de evolutia preturilor administrate, a declarat, miercuri, guvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR), Mugur Isãrescu.

"Inflatia din mai a fost în cifrele estimate de BNR, chiar s-a suprapus. Ritmurile de crestere la preturile alimentelor sunt evident slãbite. Continuarea scãderii inflatiei depinde si de preturile administrate", a spus Isãrescu.

Cresterea preturilor de consum a încetinit în mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% în luna anterioarã, iar rata anualã a inflatiei a ajuns la 8,49%, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate de unele alimente si combustibili, potrivit Institutului National de Statisticã.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii