BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Disfunctionalitatile de pe piata monetara sunt temporare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 15:39

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat, luni, că disfuncţionalităţile apărute în ultima perioadă pe piaţa monetară, unde dobânzile interbancare au crescut cu mult peste rata Lombard, sunt temporare, iar piaţa le va corecta în timp.

Când dobânzile depăşesc cu mult rata la creditul lombard, atunci piaţa monetară nu este funcţională, a afirmat guvernatorul BNR.

Lipsa de lei s-a resimţit puternic vineri, iar băncile au afişat dobânzi cuprinse între 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămână.

Pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de peste 40%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.

Dobânda la creditul lombard - facilitate de finanţare acordată de BNR pe termen foarte scurt băncilor - este de 14,25% pe an.

"S-au căutat lei şi aceştia nu s-au găsit pe piaţă (...) Nu se va coborî imediat sub lombard, pentru că băncile care au fost prudente şi nu au căutat cote de piaţă nu vor să-şi dea acest avantaj. Cu toate acestea, aceste dobânzi nu au o viaţă lungă, sunt temporare", a spus Isărescu.

În ceea ce priveşte situaţia de vineri, când dobânzile pentru contractele swap au ajuns chiar şi până la 100%, Isărescu a precizat că a fost doar o chestiune tehnică, iar speculatorii care au anticipat greşit au avut de pierdut.

"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a întâmplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinanţate, pentru că leii nu s-au mai găsit în piaţă", a arătat Isărescu.

Swap-ul valutar este o tranzacţie în care doi parteneri schimbă la început anumite sume exprimate în două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, conform unei reguli predeterminate ce reflectă plata dobânzii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii