ECONOMIE | Analize economice

Inflatia a „aterizat” in apropierea pragului de trei procente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-03-12 06:24

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în luna februarie 2020 la 3,05%, potrivit datelor publicate de INS.

Este o evoluție puternică în jos, după valorile de 4,04% consemnate la finele anului trecut și 3,60% după prima lună din anul curent.

Cu toate acestea, inflația MEDIE anuală (media celor mai recente 12 luni față de media celor 12 luni precedente) a rămas la nivelul de 3,8% după metodologia națională și chiar 3,9% după cea armonizată, utilizată pentru comparabilitate la nivel european.

Explicația este un efect important de bază, prin care creșterea pronunțată a prețurilor de la începutul lui 2019 a fost înlocuită de un avans temperat per total, la începutul lui 2020.

Ca factori de influență mai importanți, majorarea sezonieră a prețurilor la legume și fructe a fost contrabalansată de scăderea conjuncturală pe grupa de combustibili, urmare a evoluției prețului petrolului pe plan mondial.

Ambele au venit cu o contribuție de circa o zecime de punct procentual, legumele și fructele cu plus iar combustibilii cu minus, ceea ce înseamnă cam 40% din valoarea de 0,25% a IPC consemnată pe luna februarie.

De reținut, însă, grupa mare de produse alimentare a contribuit cu patru cincimi la inflația lunară, existând un avans semnificativ al prețurilor unor produse de bază, precum pâinea (+0,47%), carnea și preparatele din carne (+0,50%) și brânza (+0,65%).

Inflația lunară CORE2, aflată sub influența politicii monetare, s-a diminuat la 0,28% în februarie, după ce urcase la 0,42% în luna precedentă.

În pofida problemelor cu deficitele din economie și a conjuncturii internaționale în care încep să se vadă tot mai clar efectele epidemiei de coronavirus, evoluția prețurilor din România se află în linie cu cea mai recentă prognoză a Băncii Centrale, care vede un nivel de 2,8% pentru acest trimestru și o stabilizare la 3% pe final de an.

 

Taguri: inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii