ECONOMIE | Analize economice

Inflatia a scazut sub prognoza BNR, din cauza crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-15 12:05

Inflația anuală a scăzut în luna aprilie la 2,7%, potrivit datelor publicate de INS. La finalul lui 2019, nivelul creșterii prețurilor a fost de 4,04% iar în lunile februarie și martie 2020 coborâse la 3,05%.

Indicele de inflație în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (+0,61%).

Pe marile categorii de produse, creșterea importantă a prețurilor la produsele alimentare (+1,27% într-o singură lună) a fost anulată pe jumătate de reducerea costului carburanților, urmare a scăderii cotațiilor țițeiului la nivel mondial, ceea ce a dus la ieftinirea mărfurilor nealimentare cu -0,33%. Tarifele serviciilor au consemnat per total exact același nivel ca și în luna anterioară.

Indicele de inflație IAPC, calculat după metodologia europeană armonizată, a ajuns la doar 2,3%, valoare utilizată pentru comparabilitatea cu alte state UE. Cu toate acestea, inflaţia medie anuală (media pe intervalul mai 2019 – aprilie 2020 media pe intervalul mai 2018 – aprilie 2019) a rămas mult mai sus, la 3,6%, atât pe metodologia națională cât și pe cea armonizată la nivel european.

Cele mai mari influenţe pe acest an în sensul majorării indicelui de prețuri au apărut la legume (+15,93% față de decembrie 2019, cu cartofii la +21,67%) și fructe (+12,66% și chiar +17,32% la fructe proaspete).

În luna aprilie, s-au majorat semnificativ și prețurile la produse de bază, precum ulei comestibil (+0,91%), carne (+0,68%), lactate (+0,59%), pâine (+0,55%) și unt (+0,53%).

Ieftinirea carburanților a dus la scăderea cu 2,67% a prețurilor la combustibili dar trebuie remarcată și majorările consemnate la alte categorii de produse nealimentare, precum produsele din tutun (+0,24%, după majorarea accizelor) sau articole chimice (+0,62%), detergenți (+0,28%) și articole de igienă, cosmetice și medicale (+0,27%), toate cele din urmă fiind determinate de cererea generată de pandemie.

De reținut și faptul că INS a fost nevoită să se adapteze cu metodologia de colectare a prețurilor la condițiile de distanțare socială și la încetarea unor activități, îndeosebi pe zona de servicii prestate populației, unde scăderea a fost masivă.

Ponderile din coșul de consum au fost păstrate iar unele prețuri au fost modificate după o ajustare standardizată la nivel european.

Una peste alta, indicele CORE 2 ajustat aflat sub influența politicii monetare a scăzut la valoarea lunară de 0,30% iar inflația a coborât sub valorile prognozate de BNR la începutul anului (2,8% pentru prima jumătate a acestui an).

Incertitudinea în privința evoluțiilor viitoare persistă, dar datele publicate până acum par să confirme estimările Eurostat, care prognozase pentru România o ușoară diminuare a inflației în raport cu estimarea anteCovid.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii