BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul T3: profit in crestere cu 1,5 miliarde, active mai mari cu 19 miliarde, provizioane in scadere cu 6,6 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-28 23:15

Sistemul bancar romanesc a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 3,695 miliarde lei, in crestere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand castigul bancilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro.

Un numar de 26 de banci au obtinut profit, in timp 11 banci au fost pe pierdere. Primele sapte bani romanesti au acumulat aproape tot profitul sistemului, conform calculelor Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Indicatorul de profitabilitate ROA (Return on Assets) a crescut la 1,30% in septembrie 2016, de la 0,83% in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce ROE (Return on Equity) a urcat la 12,32%, de la 7,98%.

Bancile au reusit sa-si majoreze substantial profitul datoria faptului ca au acordat mai multe credite noi in lei, pe fondul unei euforii a consumului, dar mai ales pentru ca au avut mult mai putine cheltuieli cu creditele neperformante.

Bancile reusesc sa devina mai profitabile si prin ajustarea numarului de unitati stradale, oferind in schimb mai multe servicii online. Astfel, in trimestrul trei din acest an reteaua teritoriala a bancilor a mai scazut cu 38 de unitati, iar pe parcursul ultimului an s-a diminuat cu 734 de unitati, la 4.816 in total.

In acelasi timp, insa numarul salariatilor a ramas stabil in T3, la 55.796, dar sunt mai putini cu aproximativ 700 fata de anul trecut.

Provizioanele pentru acoperirea pierderilor de creditare (ajustari pentru depreciere, conform definitiei ABE (Autoritatea Bancara Europeana) au scazut cu 6,6 miliarde lei in acest an, de la 20,7 miliarde lei in decembrie 2015 trecut la 14, 081 miliarde in septembrie.

Reducerea semnificativa a volumului de provizioane a avut loc in ciuda faptului ca bancile au continuat sa-si curete bilanturile de vechile credite cu sanse mici de recuperare, care au intarzieri de mai multi ani, prin scoaterea acestora in afara bilanturilor (ceea ce inseamna recunoasterea pierderii si acoperirea integrala cu privizioane), iar ulterior vanzarea catre firmele de recuperare.

Procesul de curatenie a bilanturilor bancilor a dus la scaderea ratei creditelor neperformante la 10% in septembrie, de la 13,61% in decembrie 2015.

Acelasi proces de curatenie a neperformantelor face ca soldul total de credite la valoarea bruta sa stagneze in continuare, la 230 miliarde lei in septembrie 2016, cu doar 1,7 miliarde lei mai mult decat anul trecut, in conditiile in care multe credite neperformante au fost scoase in afara bilanturilor.

Pe de alta parte, insa activele bancare totale la valoarea neta au crescut la 378 miliarde lei in septembrie 2016, cu 19 miliarde lei mai multe decat in septembrie 2015, cand erau doar 359 miliarde lei.

Valoarea totala a expunerii la risc a ajuns la 189,6 miliarde lei in septembrie, fata de 188,9 miliarde lei in iunie.

Volumul depozitelor din sectorul bancar a continuat sa creasca, atingand nivelul de 278 miliarde lei in septembrie 2016, cu 32 de miliarde mai multe decat in urma cu un an.

Indicatorul de solvabilitate a scazut in septembrie la 18,76%, de la 19,10% in iunie, cu toate ca valoarea fondurilor proprii ale bancilor a urcat la 40,9 milliarde lei, de la 39,5 miliarde lei in iunie.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  credite neperformante  myBRD  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii