BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2017: profitul creste, riscul de credit scade, tot mai putine unitati bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-28 22:48

Sistemul bancar romanesc, format din 37 de institutii de credit (36 de banci, dintre care doua banci pentru locuinte si 8 sucursale ale bancilor straine, plus cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat usor, cu 5,7%, profitul net in primul trimestru din acest an, la 1,237 miliarde lei (271 milioane euro), comparativ cu 1,169 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor BNR furnizate pentru Bancherul.ro.

Numarul bancilor care au obtinut profit (26) este mai mare cu una decat anul trecut, in timp ce numarul bancilor care au obtinut pierderi este acelasi: 11.

Numarul ridicat al bancilor cu pierderi, intr-un context de crestere economica puternica, care determinat, de asemenea, o majorare importanta a afacerilor bancilor, arata ca respectivele institutii de credit au o problema structurala, de supravietuire, pe o piata bancara despre bancare unii bancheri spun ca este foarte competitiva, dar in acelasi timp are un mare potential, dat fiind gradul redus de intermediere financiara.

Unele dintre banci au pierderi justificate de procese de fuziuni si achizitii, cum este cazul Bancii Carpatica, unde noul actionar, Patria Bank, are planuri de eficientizare a bancii si de dezvoltare a afacerii.

Alte banci insa se confrunta in continuare cu fantomele trecutului, respectiv creditele neperformante, multe in franci elvetieni, astfel incat au fost scoase la vanzare, cum este cazul bancii grecesti Banca Romaneasca, care urmeaza sa anunte in curand noul proprietar.

Bancile mai mici, nespecializate, sunt cele care au avut de suferit mai mult dupa criza din 2008 si care se zbat in continuare sa supravietuiasca, in lipsa unor planuri de afaceri salvatoare.

Sase banci fac 90% din profitul sistemului

Primele trei banci ca marime (BCR, BT si BRD) au obtinut impreuna un profit net de 792 milioane lei in primul trimestru, doua treimi (64%) din profitul cumulat al sistemului bancar. (vezi aici detalii

Daca adaugam si rezultatele Raiffeisen, Unicredit si ING, constatam ca sase banci au obtinut aproape 90% din profitul intregului sistem bancar.

Bancile mari au profitat de crestere importanta a activelor in general si a creditarii in particular, in paralel cu reducerea riscului de credit (provizioanele pentru credite neperformante).

Astfel, activele sistemului bancar au crescut anual cu 6,3% (23,5 miliarde lei) insa fata de finalul anului trecut au stagnat.

Creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioanele pentru riscul de credit) au avut o crestere anuala de 3,5%, echivalentul a 8 miliarde lei, iar in primul trimestru din acest an au avansat cu 1,4% (3,3 miliarde lei).

Ajustarile pentru depreciere (provizioanele pentru riscul de credit) conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) au scazut cu 1,4% (207 milioane lei) fata de finalul anului trecut si cu 31% (6,3 miliarde lei) fata de primul trimestru din 2016.

Indicatorul de solvabilitate a atins un nou nivel record de 19,8% in martie 2017, comparativ cu 19,5% in martie 2016.

Rata creditelor neperformante a scazut la 9,36%, de la 9,46% in decembrie si 13,52% in martie 2016.

Numarul unitatilor bancare a continuat sa scada, ajungand la 4.732 fara Creditcoop, cu 25 mai putine decat la finalul lui 2016 si cu 164 in minus fata de martie 2016.

Numarul salariatilor din sistemul bancar a crescut usor la 55.427 in martie 2017, de la 55.396 in decembrie 2016, fiind insa in scadere fata de martie 2016, cand erau 55.939 de angajati.

Vezi mai multi indicatori ai sistemului bancar in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: UniCredit Bank  refinantare credit  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  Banca Romaneasca  credite neperformante  myBRD  rezultate financiare banci  

Comentarii

Geko
9/0 !
What a paint :) ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii