BANCI | Analize economice

Economistii Bancii Transilvania estimeaza decelerarea PIB-ului de la 7% in 2017 la 4,2% in 2018

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-17 20:04

Accelerarea economică din ultimele trimestre nu este sustenabilă, dată fiind deteriorarea echilibrelor macroeconomice (intern și extern), avertizeaza economistii Bancii Transilvania, care fac urmatoarele precizari:

Astfel, raportul deficit bugetar/PIB s-a intensificat la 2.9% în 2017, cel mai ridicat nivel din 2012.

Totodată, ponderea deficitului de cont curent în PIB a depășit 3% în 2017, nivelul maxim din 2012.

In consecinta, economistii BT previzioneaza decelerarea economiei interne (în convergență spre ritmul potențial) pe termen mediu, pe fondul maturității ciclului economic post-criză în plan extern și rebalansării politicii economice pe plan intern.

De altfel, indicatorii de încredere în economie s-au deteriorat, iar costurile de finanțare au crescut în perioada recentă.

Astfel, PIB-ul ar putea crește cu ritmuri medii anuale de 4.2% în 2018, 3.4% în 2019 și 3.1% în 2020, fata de 7% la cat a ajuns in 2017.

De altfel, dinamica trimestrială a PIB-ului a decelerat de la 2.4% în T3 la 0.6% în T4 2017, cel mai redus ritm din T3 2016.

În dinamică anuală economia internă a crescut cu 6.9% în T4 2017, în decelerare de la 8.8% în T3.

Prin urmare, în 2017 România a înregistrat un ritm de creștere economică de 7% an/an, cea mai bună evoluție din anul 2008.

Accelerarea economiei interne în 2017 a fost determinată de contribuția cererii interne, susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice.

Astfel, consumul privat (principala componentă a PIB) a accelerat în 2017, pe fondul ameliorării venitului real disponibil al populației, climatului pozitiv din sfera creditării (susținut și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare) și efectului de avuție (generat de majorarea prețurilor activelor imobiliare și financiare).

Conform datelor publicate de INS volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul (barometru pentru consumul privat) a consemnat un avans de 10.7% an/an în 2017.

De asemenea, companiile au reluat fluxurile investiționale anul trecut, într-o evoluție determinată de impulsul exporturilor (în contextul accelerării economiei Zonei Euro), de momentul favorabil din sfera consumului intern și de nivelul scăzut al ratelor reale de dobândă.

Redinamizarea investițiilor este reflectată de accelerarea producției industriale la 8.2% an/an în 2017, conform datelor publicate recent de INS.

Cu toate acestea, în sfera construcțiilor climatul s-a menținut dificil în 2017 (declin cu 5.4% an/an).

Nu în ultimul rând, consumul public a crescut cu un ritm puternic anul trecut, în contextul politicilor fiscal-bugetare și de venituri pro-ciclice implementate de Administrație – conform datelor publicate de Ministerul de Finanțe cheltuielile bugetare s-au majorat cu 14% an/an la 276.1 miliarde RON în 2017.

Pe de altă parte, contribuția cererii externe nete la dinamica anuală a PIB a fost nefavorabilă în 2017, pe fondul creșterii importurilor cu un ritm mai puternic comparativ cu cel înregistrat de exporturi.

Datele publicate de Banca Națională a României indică intensificarea deficitului balanței comerciale cu
bunuri și servicii cu 165.6% an/an la 4.1 miliarde EUR în 2017.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceCreditarea s-ar putea injumatati in acest an

Economistii Bancii Transilvania prognozeaza ca am putea asista la o injumatatire a creditarii in acest an, din cauza recentelor masuri fiscale anuntate de Guvern, printre care taxa pe banci. "Am revizuit in jos previziunile pentru piata creditului neguvernamental pe termen mediu, detalii

Economistii Bancii Transilvania estimeaza decelerarea PIB-ului de la 7% in 2017 la 4,2% in 2018

Accelerarea economică din ultimele trimestre nu este sustenabilă, dată fiind deteriorarea echilibrelor macroeconomice (intern și extern), avertizeaza economistii Bancii Transilvania, care fac urmatoarele precizari: Astfel, raportul deficit bugetar/PIB s-a intensificat la 2.9% detalii

Cresterea economica este nesustenabila, avertizeaza economistii Bancii Transilvania

In Romania economia a accelerat la 5.9% an/an in T2 (conform estimarilor preliminare), pe fondul contributiei cererii interne, influentata de mix-ul relaxat de politici economice, se arata intr-o analiza economica a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata urmatoarele: Dinamica recenta a economiei pare nesustenabila, date fiind climatul investitional dificil (investitiile straine directe in scadere cu 13.3% an/an, la 1.8 miliarde EUR, sectorul de constructii in diminuare cu 7.2% an/an in semestrul I, pe fondul declinului investitiilor publice), deteriorarea pozitiei externe si tensiunile din piata fortei de munca (numarul de locuri de munca vacante a crescut cu 12.2% an/an in T2, la 64.1 mii, cel mai ridicat nivel din T4 detalii

Estimarile economice din Romania sunt modeste, in pofida conditiilor financiare bune (studiu GfK)

Rezultatele studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru al patrulea trimestru din 2016: În ansamblu, încrederea consumatorilor din Europa a trecut printr-o creștere pozitivă semnificativă în al patrulea trimestru din 2016. Climatul de consum GfK detalii

Ultimele Comentarii