BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele de consum si ROBOR-ul au ramas stabile dupa majorarea ratei de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-27 21:58

Dobanda medie la la creditele de consum acordate de cele mai mari sapte banci romanesti a ramas stabila in aceasta luna, ba chiar a scazut usor, la 12,78% pe an, de la 12,86% in ianuarie, pe fondul stabilitatii indicelui ROBOR si a concurentei dintre banci, in conditiile in care aproape toate isi promoveaza acest tip de imprumut.

Dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta, in 7 februarie, pentru a doua oara in acest an, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la la 2,25%, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu doar 0,10 puncte procentuale, de la 1,99% la 2,09% valoarea de astazi, in timp ce ROBOR la 6 luni a urcat cu 0,15 puncte, de la 2,27% la 2,42%.

Totusi, unele banci chiar au scazut dobanzile la credite, in contextul promotiilor derulate in aceasta luna. Este cazul BRD, care a redus Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variabila la creditul de nevoi personale Expresso de la 12,68% la 9,77%, urcand astfel pe locul 1 in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi.

DAE este calculata pentru un credit standard de 23.000 de lei pe 5 ani, conform calculatorului de credit de pe site-ul BRD. Banca isi promoveaza in aceasta perioada, pe site-ul propriu, creditul de consum si cardul de credit.

Si BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi face reclama, pe site-ul propriu, la creditul de consum, al carui cost ramane pe locul doi in topul celor mai mici dobanzi. Cu precizarea ca la creditul BCR dobanda este fixa, asadar fara riscul de a creste daca BNR va majora din nou dobanda de referinta, iar ROBOR o va urma.

Banca Transilvania, la randul sau, are pe prima pagina a site-ului invitatia de a lua un credit pentru nevoi personale, cu o DAE de 11,44%. Dobanda, este, de asemenea, fixa, un avantaj fata de un credit cu dobanda variabila.

De altfel, la Banca Transilvania dobanda fixa la creditele de consum este mai mica decat cea variabila, desi in mod normal ar trebui sa fie invers, intrucat banca isi asuma un risc de crestere a dobanzii, practicand o rata fixa pe o perioada de cinci ani.

La restul bancilor, dobanzile fixe sunt mai mari decat cele variabile.

Astfel, la CEC Bank, dobanda variabila la creditele de consum are o valoare de 11,40% (DAE), pe cand dobada fixa este mai mare cu aproape un punct: 12,29%. CEC Bank deruleaza o promotie, pana la finalul lunii martie, pentru creditele de consum cu dobanda fixa, pe care le acorda fara comisioane.

La fel si ING, care isi promoveaza in prezent creditul de consum cu rata fixa, pe care cei care au deja un cont la aceasta banca il pot obtine online, prin aplicatia de internet banking.

ING a majorat insa cu un punct dobanda standard la creditele de nevoi personale, la 12,95%, de la 11,95% cat era in ianuarie.

Raiffesen si Unicredit nu au modificat dobanzile in aceasta luna, cele doua banci avand oricum cele mai scumpe credite dintre bancile mari.

Astfel, dobanzile fixe la creditele acordate de Raiffeisen si Unicredit au valori de peste 15% pe an, cu 3 pana la 4 puncte procentuale mai mari decat la BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiNeplata a creditelor bancare devine risc important pentru sistemul financiar din Romania, dupa 10 ani de la criza

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental (populatie si firme) a fost clasat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca risc sistemic ridicat in raportul privind stabilitatea financiara publicat astazi, dupa ce in raportul din decembrie 2017 banca detalii

FMI recomanda BNR sa ingreuneze accesul populatiei la credite, pentru evitarea supraindatorarii

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la detalii

FMI dezvaluie rezultatele testelor de stres asupra sistemului bancar romanesc: impact negativ semnificativ in cazul unei noi crize

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au efectuat teste de stres asupra sectorului bancar romanesc pentru a vedea cum face fata unei noi crize. Rezultatele publicate astazi de FMI, in cadrul Programului de analiza a sectorului financiar (Financial Sector detalii

Atentie la creditele din magazine! Dobanzile ajung la 50% iar legea protectiei consumatorilor este mai putin favorabila!

Daca vreti sa va cumparati un telefon, un laptop, o mobila sau alt produs dintr-un magazin, pe baza unui credit oferit pe loc, trebuie sa fiti foarte atenti atat la costurile ridicate ale respectivului imprumut, furnizat de regula prin intermediul unor IFN-uri (Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, detalii

Ultimele Comentarii

 • loan

  Bună ziua, eu sunt numele de berry și sunt un om foarte simplu. Lucrez într-o companie numită ... detalii

 • Imprumut bancar

  Buna ziua,lucrez de 4 ani in Germania dar nu la aceiasi firma,pot lua un credit daca nu am contract ... detalii

 • Frectie

  Zic si ei ceva (FMI si BNR) pentru a isi justifica existenta. Nu am si nu avem nevoie de ... detalii

 • maiestrie

  Un articol foarte documentat!Ati facut o varza amestecând ordinul cu judecatoria, cu ... detalii

 • Brd

  Nu platesti si gata. E o datorie mult prea ... detalii