BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele de consum si ROBOR-ul au ramas stabile dupa majorarea ratei de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-27 21:58

Dobanda medie la la creditele de consum acordate de cele mai mari sapte banci romanesti a ramas stabila in aceasta luna, ba chiar a scazut usor, la 12,78% pe an, de la 12,86% in ianuarie, pe fondul stabilitatii indicelui ROBOR si a concurentei dintre banci, in conditiile in care aproape toate isi promoveaza acest tip de imprumut.

Dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta, in 7 februarie, pentru a doua oara in acest an, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la la 2,25%, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu doar 0,10 puncte procentuale, de la 1,99% la 2,09% valoarea de astazi, in timp ce ROBOR la 6 luni a urcat cu 0,15 puncte, de la 2,27% la 2,42%.

Totusi, unele banci chiar au scazut dobanzile la credite, in contextul promotiilor derulate in aceasta luna. Este cazul BRD, care a redus Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variabila la creditul de nevoi personale Expresso de la 12,68% la 9,77%, urcand astfel pe locul 1 in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi.

DAE este calculata pentru un credit standard de 23.000 de lei pe 5 ani, conform calculatorului de credit de pe site-ul BRD. Banca isi promoveaza in aceasta perioada, pe site-ul propriu, creditul de consum si cardul de credit.

Si BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi face reclama, pe site-ul propriu, la creditul de consum, al carui cost ramane pe locul doi in topul celor mai mici dobanzi. Cu precizarea ca la creditul BCR dobanda este fixa, asadar fara riscul de a creste daca BNR va majora din nou dobanda de referinta, iar ROBOR o va urma.

Banca Transilvania, la randul sau, are pe prima pagina a site-ului invitatia de a lua un credit pentru nevoi personale, cu o DAE de 11,44%. Dobanda, este, de asemenea, fixa, un avantaj fata de un credit cu dobanda variabila.

De altfel, la Banca Transilvania dobanda fixa la creditele de consum este mai mica decat cea variabila, desi in mod normal ar trebui sa fie invers, intrucat banca isi asuma un risc de crestere a dobanzii, practicand o rata fixa pe o perioada de cinci ani.

La restul bancilor, dobanzile fixe sunt mai mari decat cele variabile.

Astfel, la CEC Bank, dobanda variabila la creditele de consum are o valoare de 11,40% (DAE), pe cand dobada fixa este mai mare cu aproape un punct: 12,29%. CEC Bank deruleaza o promotie, pana la finalul lunii martie, pentru creditele de consum cu dobanda fixa, pe care le acorda fara comisioane.

La fel si ING, care isi promoveaza in prezent creditul de consum cu rata fixa, pe care cei care au deja un cont la aceasta banca il pot obtine online, prin aplicatia de internet banking.

ING a majorat insa cu un punct dobanda standard la creditele de nevoi personale, la 12,95%, de la 11,95% cat era in ianuarie.

Raiffesen si Unicredit nu au modificat dobanzile in aceasta luna, cele doua banci avand oricum cele mai scumpe credite dintre bancile mari.

Astfel, dobanzile fixe la creditele acordate de Raiffeisen si Unicredit au valori de peste 15% pe an, cu 3 pana la 4 puncte procentuale mai mari decat la BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRata creditelor neperformante creste pentru prima data in 18 luni, dupa avansul ROBOR si mai putine stimulente fiscale pentru banci

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar romanesc a urcat usor in iulie, la 5,77%, de la 5,71%, pentru prima data in ultimele 18 luni, dupa ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila a crescut cu pana la 3 puncte, Guvernul a anulat unele facilitati fiscale detalii

Bancile impun restrictii la finantarea firmelor, dupa ce BNR le-a cerut mai mult capital

Bancile cu multe credite neperformante ar putea inaspri conditiile de finantare a firmelor, dupa ce BNR le-a impus, din luna iulie, sa detina mai mult capital, pentru a preveni eventuale riscuri cu care s-ar putea confrunta sectorul bancar intr-o situatie de criza. “Băncile detalii

Romania risca sa intre in capcana veniturilor mijlocii, avertizeaza seful BERD

Desi salariile romanilor au crescut in ultimii 20 de ani de trei ori mai mult decat in alte tari, de la 30% fata de media europeana la peste 60% in prezent, Romania risca sa intre in asa-zisa capcana a veniturilor mijlocii, adica sa ramana pentru mai multi ani de acum inainte la acelasi nivel, detalii

Autoritatile de supraveghere din Europa avertizeaza cu privire la riscul cu care Romania s-a confruntat deja: cresterea abrupta a dobanzilor

Riscurile de crestere abrupta a dobanzilor, care determina o volatilitate mare a valorii activelor si cauzeaza pierderi investitorilor raman iminente si ridicate, se arata in raportul privind riscurile si vulnerabilitatile din sistemul financiar european publicat in 11 septembrie 2018 de detalii

Ultimele Comentarii