BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele de consum si ROBOR-ul au ramas stabile dupa majorarea ratei de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-27 21:58

Dobanda medie la la creditele de consum acordate de cele mai mari sapte banci romanesti a ramas stabila in aceasta luna, ba chiar a scazut usor, la 12,78% pe an, de la 12,86% in ianuarie, pe fondul stabilitatii indicelui ROBOR si a concurentei dintre banci, in conditiile in care aproape toate isi promoveaza acest tip de imprumut.

Dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta, in 7 februarie, pentru a doua oara in acest an, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la la 2,25%, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu doar 0,10 puncte procentuale, de la 1,99% la 2,09% valoarea de astazi, in timp ce ROBOR la 6 luni a urcat cu 0,15 puncte, de la 2,27% la 2,42%.

Totusi, unele banci chiar au scazut dobanzile la credite, in contextul promotiilor derulate in aceasta luna. Este cazul BRD, care a redus Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variabila la creditul de nevoi personale Expresso de la 12,68% la 9,77%, urcand astfel pe locul 1 in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi.

DAE este calculata pentru un credit standard de 23.000 de lei pe 5 ani, conform calculatorului de credit de pe site-ul BRD. Banca isi promoveaza in aceasta perioada, pe site-ul propriu, creditul de consum si cardul de credit.

Si BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi face reclama, pe site-ul propriu, la creditul de consum, al carui cost ramane pe locul doi in topul celor mai mici dobanzi. Cu precizarea ca la creditul BCR dobanda este fixa, asadar fara riscul de a creste daca BNR va majora din nou dobanda de referinta, iar ROBOR o va urma.

Banca Transilvania, la randul sau, are pe prima pagina a site-ului invitatia de a lua un credit pentru nevoi personale, cu o DAE de 11,44%. Dobanda, este, de asemenea, fixa, un avantaj fata de un credit cu dobanda variabila.

De altfel, la Banca Transilvania dobanda fixa la creditele de consum este mai mica decat cea variabila, desi in mod normal ar trebui sa fie invers, intrucat banca isi asuma un risc de crestere a dobanzii, practicand o rata fixa pe o perioada de cinci ani.

La restul bancilor, dobanzile fixe sunt mai mari decat cele variabile.

Astfel, la CEC Bank, dobanda variabila la creditele de consum are o valoare de 11,40% (DAE), pe cand dobada fixa este mai mare cu aproape un punct: 12,29%. CEC Bank deruleaza o promotie, pana la finalul lunii martie, pentru creditele de consum cu dobanda fixa, pe care le acorda fara comisioane.

La fel si ING, care isi promoveaza in prezent creditul de consum cu rata fixa, pe care cei care au deja un cont la aceasta banca il pot obtine online, prin aplicatia de internet banking.

ING a majorat insa cu un punct dobanda standard la creditele de nevoi personale, la 12,95%, de la 11,95% cat era in ianuarie.

Raiffesen si Unicredit nu au modificat dobanzile in aceasta luna, cele doua banci avand oricum cele mai scumpe credite dintre bancile mari.

Astfel, dobanzile fixe la creditele acordate de Raiffeisen si Unicredit au valori de peste 15% pe an, cu 3 pana la 4 puncte procentuale mai mari decat la BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiConsiliul Concurentei dezvaluie cum s-au intalnit clandestin firmele de asigurari pentru a majora pretul asigurarilor auto RCA

Firmele de asigurari s-au intalnit clandestin, in sedinte secrete si la sediul asociatiei de profil, UNSAR, pentru a se intelege cum sa majoreze pretul asigurarilor obligatorii auto RCA, dezvaluie Consiliul Concurentei, care le-a aplicat amenzi record de 53 milioane euro pentru practici detalii

ROBOR-ul si dobanzile la credite nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut in tinta BNR

Dobanzile la creditele in lei si indicele acestora, ROBOR, nu vor mai creste in 2019, dupa ce inflatia a scazut sub 3,5%, in intervalul superior de variatie a tintei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, astfel ca nici banca centrala s-ar putea sa nu mai detalii

Guvernatorul BNR: Nu urmeaza prapadul, dar exisa riscul ca urmatoarea recesiune sa ne prinda iar cu garda jos

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat astazi ca nu exista semne privind aparitia unei noi crize, insa exista riscul ca urmtoarea recesiune care ar putea aparea in viitor, conform legii ciclurilor economice, sa ne prinda nepregatiti, din cauza unor indicatori detalii

Platile interbancare instant si non-stop, inclusiv in week-end, posibile de luni si in Romania

De luni, 10 decembrie 2018, bancile si Institutiile Financiare Nebancare (IFN) vor putea efectua plati interbancare instant si non-stop, ceea ce inseamna ca banii trimisi de persoanele fizice sau de firme din contul unei banci in contul altei banci vor ajunge in maxim 10 secunde, la orice ora a detalii