BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele de consum si ROBOR-ul au ramas stabile dupa majorarea ratei de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-27 21:58

Dobanda medie la la creditele de consum acordate de cele mai mari sapte banci romanesti a ramas stabila in aceasta luna, ba chiar a scazut usor, la 12,78% pe an, de la 12,86% in ianuarie, pe fondul stabilitatii indicelui ROBOR si a concurentei dintre banci, in conditiile in care aproape toate isi promoveaza acest tip de imprumut.

Dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta, in 7 februarie, pentru a doua oara in acest an, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la la 2,25%, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu doar 0,10 puncte procentuale, de la 1,99% la 2,09% valoarea de astazi, in timp ce ROBOR la 6 luni a urcat cu 0,15 puncte, de la 2,27% la 2,42%.

Totusi, unele banci chiar au scazut dobanzile la credite, in contextul promotiilor derulate in aceasta luna. Este cazul BRD, care a redus Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variabila la creditul de nevoi personale Expresso de la 12,68% la 9,77%, urcand astfel pe locul 1 in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi.

DAE este calculata pentru un credit standard de 23.000 de lei pe 5 ani, conform calculatorului de credit de pe site-ul BRD. Banca isi promoveaza in aceasta perioada, pe site-ul propriu, creditul de consum si cardul de credit.

Si BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi face reclama, pe site-ul propriu, la creditul de consum, al carui cost ramane pe locul doi in topul celor mai mici dobanzi. Cu precizarea ca la creditul BCR dobanda este fixa, asadar fara riscul de a creste daca BNR va majora din nou dobanda de referinta, iar ROBOR o va urma.

Banca Transilvania, la randul sau, are pe prima pagina a site-ului invitatia de a lua un credit pentru nevoi personale, cu o DAE de 11,44%. Dobanda, este, de asemenea, fixa, un avantaj fata de un credit cu dobanda variabila.

De altfel, la Banca Transilvania dobanda fixa la creditele de consum este mai mica decat cea variabila, desi in mod normal ar trebui sa fie invers, intrucat banca isi asuma un risc de crestere a dobanzii, practicand o rata fixa pe o perioada de cinci ani.

La restul bancilor, dobanzile fixe sunt mai mari decat cele variabile.

Astfel, la CEC Bank, dobanda variabila la creditele de consum are o valoare de 11,40% (DAE), pe cand dobada fixa este mai mare cu aproape un punct: 12,29%. CEC Bank deruleaza o promotie, pana la finalul lunii martie, pentru creditele de consum cu dobanda fixa, pe care le acorda fara comisioane.

La fel si ING, care isi promoveaza in prezent creditul de consum cu rata fixa, pe care cei care au deja un cont la aceasta banca il pot obtine online, prin aplicatia de internet banking.

ING a majorat insa cu un punct dobanda standard la creditele de nevoi personale, la 12,95%, de la 11,95% cat era in ianuarie.

Raiffesen si Unicredit nu au modificat dobanzile in aceasta luna, cele doua banci avand oricum cele mai scumpe credite dintre bancile mari.

Astfel, dobanzile fixe la creditele acordate de Raiffeisen si Unicredit au valori de peste 15% pe an, cu 3 pana la 4 puncte procentuale mai mari decat la BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiUnele banci isi fac reclama inselatoare la credite, dar exista si fair play

Una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam din criza din 2008 este ca bancile trebuie sa devina mai corecte si mai transparente cu clientii, inclusiv in privinta ofertelor de credite cu dobanzi mici afisate cu litere de-o schiopa, care in realitate sunt chiar si de trei ori mai detalii

Creditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Bancherul.ro a scris despre pacaleala detalii

Mugur Isarescu greseste in privinta educatiei financiare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR, pe tema educatiei financiare: “Populația, in extenso, trebuie să cunoască noțiunile economico-financiare pentru a face față complexității detalii

FMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Ultimele Comentarii