BANCI | Analiza

Dobanda medie la depozitele populatiei a scazut la 1,79%, iar la credite la 6,48%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-29 14:12

Bancile au scazut dobanzile la depozitele noi ale populatiei de la 2,01% in luna mai la 1,79% in iunie 2015, arata ultimele date publicate de BNR. In acelasi timp, dobanda medie la creditele noi acordate gospodariilor populatiei a scazut de la 6,84% la 6,48%, astfel ca marja neta de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda platita la depozite si cea incasata la credite) a scazut de la 4,83% in mai la 4,69% in iunie.

In privinta depozitelor nou constituite ale companiilor, dobanda medie a scazut in iunie de la 0,91% la 0,79%, in timp ce dobanda medie la creditele noi a urcat usor, de la 4,64% la 4,86%. Marja neta a crescut astfel de la 3,73% in mai la 4,07% in iunie.

Economistii Bancii Transilvania noteaza urmatoarele intr-un raport privind evolutia dobanzilor:

"Statisticile bancii centrale indica o crestere a marjelor nete de dobanda in iunie (cu exceptia segmentului credite/depozite in sold in EUR), evolutie determinata de scaderea ratelor de dobanda la depozite si de majorarea ratelor de dobanda la creditele noi (atat la RON, dar si la EUR). 

Aceste evolutii reflecta atat impulsul de politica monetara (mai vizibil pe componenta depozite), dar si intensificarea unor factori de risc (interni si externi) intr-un context de consolidare a tendintei de accelerare a creditului nou (acesta s-a situat la 15.3 miliarde RON in trimestrul II, nivelul maxim din ultimele 14 trimestre).

Astfel, pe segmentul credite/depozite in sold in RON marja neta de dobanda a crescut cu un ritm lunar de 11 puncte baza, la 4.63 puncte procentuale in iunie, evolutie determinata de scaderea ratei de dobanda la depozite (cu 11 puncte baza luna/luna, la 1.69% - nivel minim istoric)). Pe de alta parte, rata de dobanda la credite a stagnat la 6.32%.

De asemenea, marja neta de dobanda a crescut si pe segmentul credite/depozite noi in RON in iunie, cu 29 puncte baza fata de mai, la 3.97 puncte procentuale. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea ratei de dobanda la depozite (cu 18 puncte baza, la 1.36% - minim istoric) si de majorarea ratei de dobanda la credite (cu 12 puncte baza, la 5.33%, pe fondul intensificarii perceptiei de risc, atat de natura politica, dar si din sfera stabilitatii financiare, data fiind si criza elena si aprobarea Codului Fiscal in Parlament).

Nu in ultimul rand, marja neta de dobanda a crescut si pe segmentul credite/depozite noi in EUR, cu un ritm lunar de 31 puncte baza, la 3.92 puncte procentuale. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea ratei de dobanda la depozite, cu 13 puncte baza fata de luna mai, la 0.77% - minim istoric) si de majorarea ratei de dobanda la credite, cu un ritm lunar de 19 puncte baza, la 4.69% (data fiind intensificarea crizei elene, cu impact asupra costului finantarii in EUR).

Pe de alta parte, pe segmentul credite/depozite in sold in EUR marja neta de dobanda a scazut cu un ritm lunar de 7 puncte baza, la 4.02 puncte procentuale, dat fiind ca: rata de dobanda la depozite s-a redus cu 10 puncte baza, la 1.03% (minim istoric); rata de dobanda la credite s-a diminuat cu 17 puncte baza, la 5.05% (nivelul minim din ultimele sapte luni).

Comparativ cu finalul anului 2014 marjele nete de dobanda au consemnat cresteri generalizate, avansul fiind mai pronuntat pe segmentele credite/depozite in sold in RON (+41 puncte baza) si credite/depozite noi in EUR (+64 puncte baza).

Perspectivele macro-financiare globale, europene si interne exprima premise de consolidare a marjelor nete de dobanda practicate in sectorul bancar intern pe termen scurt."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii