BANCI | Stirea Zilei

Doar cinci banci respecta noua lege a contului de baza, in vigoare de ieri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-28 23:39

Doar cinci banci (BRD, ING Bank, Bancpost, Idea Bank si Procredit Bank) din totalul celor 21 de institutii de credit din Romania care ofera servicii pentru persoane fizice respecta noua lege a contului de baza intrata de ieri in vigoare.

Numai cele cinci banci aveau ieri publicate pe site-urile proprii lista comisioanelor actualizate conform prevederilor din Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, prin care se transpune in legislația națională Directiva 2014/92/UE, lege intrata in vigoare din 27 ianuarie 2018.

Legea prevede ca cei care nu au un cont bancar pot sa-si faca unul, caz in care vor beneficia de comisioane mai putine si mai mici decat in cazul unui cont bancar standard.

“Consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nicio altă instituție de credit din România beneficiază de deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, cu excepția cazului în care consumatorul declară că i-a fost notificată închiderea contului”, spune noua lege. (vezi aici legea)

Concret, un cont de baza nu va avea comisioane pentru deschiderea si inchiderea acestuia si nici pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomatele din tara si statele Uniunii Europene.

In schimb, pentru un cont de baza vor trebui achitate o taxa lunara de administrare, precum si comisioane pentru platile si transferurile de bani, existente si la conturile standard.

Cei cu venituri mici, denumiti “consumatori vulnerabili”, cu salarii de maxim 60% din venitul mediu brut, adica sub 2.000 de lei brut (1.500 lei net) in prezent, vor beneficia de facilitati suplimentare: vor avea 0 comisioane si pentru administrarea unui cont de baza, nu doar pentru deschidere si inchidere, si vor putea face lunar cate 10 plati sau transferuri de bani la ghisee sau online, pe teritoriul UE, adica atat in tara (in lei) cat si in alte tari europene (in euro). In schimb, ei nu vor beneficia de retrageri gratuite de pe carduri la bancomatele din strainatate, ci doar la cele din Romania.

In cazul comisioanelor pentru plati si transferuri, legea spune ca acestea trebuie sa fie “rezonabile”, ceea ce inseamna ca bancile trebuie sa tina cont pentru stabilirea nivelului acestora de trei elemente:

a) nivelurile veniturilor naționale;
b) comisioanele medii percepute pentru serviciile furnizate privind conturile de plăți;
c) comisioanele percepute pentru plăți SEPA, care nu pot depăși nivelul comisioanelor percepute pentru plăți în lei.

Platile SEPA in euro, la nivelul celor in lei

Prevederea ca platile SEPA, adica cele in euro, nu pot fi mai scumpe decat cele in lei este o noutate si in acelasi timp un avantaj important pentru cei care efectueaza plati in euro.

Dupa cum se vede din tabel, comisioanele in lei (interbancare, adica de la o banca la alta) prin online banking variaza de la 0 lei la Alior Bank si Libra Bank la 4,5 lei la CEC Bank si Credit Agricole, media fiind de 3 lei.

In schimb, pentru platile in euro, majoritatea bancilor cer comisioane de 10-15 euro, adica aproape 70 de lei. Exista si mici exceptii, la bancile mici: 5 lei la Alior Bank, 3 euro la Banca Feroviara, 8 euro la Procredit Bank.

Cum aplica legea bancile care o respecta

Sa vedem acum cum aplica legea bancile care au tinut sa o respecte, inca din prima zi, conform informatiilor publicate de acestea pe site-urile proprii.

BRD nu are nicio referinta pe site cu privire la contul de baza, cu doar in Ghidul comisioanelor pentru persoane fizice valabil din 26 ianuarie, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a legii.

In Ghid, BRD are o rubrica speciala dedicata comisioanelor pentru conturi curente cu servicii de baza, atat pentru clientii vulnerabili, cat si pentru cei nevulnerabili.

BRD mentioneaza urmatoarele despre contul de baza:

“Contul curent cu servicii de bază este un produs reglementar prevăzut de Legea 258/2017, acordat în baza solicitării exprese a Clientului şi a declaraţiei acestuia pe propria răspundere cu privire la nedeţinerea unui cont de plăţi pe teritoriul României. Clientului îi vor fi acordate beneficiile prevăzute de lege aferente contului curent cu servicii de bază, pentru care Clientul se încadrează, pe baza nivelului de venit declarat.

Clienţi vulnerabili din punct de vedere financiar - clienţi al căror venit lunar nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie (sub 2.500 de lei brut, la data de 26.01.2018), previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Naţională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al căror venit din ultimele 6 luni nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie.

Clienţi nevulnerabili din punct de vedere financiar - clienţi al căror venit lunar depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe economie (peste 2.500 de lei brut, la data de 26.01.2018).”

Astfel, BRD aplica pentru un cont de baza un comision de administrare lunara de 4,2 lei pe luna, la fel ca in cazul unui cont standard, in timp ce pentru clientii vulnerabili comisionul este 0.

Retragerile de numerar la ghiseu si bancomate sunt gratuite, de asemenea, conform legii.

BRD precizeaza ca “ataşarea unui card de debit în vederea retragerilor de numerar de la ATM/ POS sau a plăţilor prin intermediul cardului, respectiv ataşarea unui serviciu de online banking la contul curent cu servicii de bază (indiferent de tipul acestuia) se face contra cost, conform tarifelor aferente prezentului Ghid de Tarife şi Comisioane pentru Persoane Fizice”.

Clientii vulnerabili beneficiaza de 10 plati sau transferuri gratuite in fiecare luna. “După realizarea primelor 10 operaţiuni aferente conturilor curente cu servicii de bază pentru clienţi vulnerabili, din tipul celor menţionate în tabel, următoarele operaţiuni de încasare/ plată se vor comisiona conform tarifelor aferente prezentului Ghid de Tarife şi Comisioane pentru Persoane Fizice”, mentioneaza BRD.

ING, banca fara ghisee, la care poti sa-ti deschizi cont doar cu card atasat, a lansat un card special pentru contul de baza, denumit “ING Card Elementar”, care are atasat si serviciul de online banking.

Comisionul de administrare a acestui pachet de cont de baza este 3 lei lunar (fata de 7 lei pentru contul standard) sau 0 pentru clientii vulnerabili. In schimb, incasarile si platile vor fi taxate cu 3 lei, fata de 0 lei in cazul unui cont standard.

De asemenea, ING nu-si va taxa noii clienti care-si deschid un cont de baza pentru retragerile de numerar din tara sau strainatate.

Bancpost nu are pe site o prezentare a contului de baza, insa in lista de comisioane se mentioneaza de existenta acestuia, costurile si modul de acordare: “Este acordat in baza solicitarii clientului si a declaratiei pe propria raspundere cu privire la nedetinerea unui alt cont la o institutie de credit din Romania. Beneficiile prevazute de lege aferente contului de plati cu servicii de baza, vor fi acordate pe baza nivelului de venit declarat”.

Fata de contul standard, comisioanele pentrul contul de baza sunt neschimbate, cu exceptia gratuitatilor care se aplica potrivit prevederilor legii.

Idea Bank nu prezinta pe site-ul sau contul de baza, insa are doua capitole dedicate comisioanelor aferente acestuia, in lista de tarife.

Fata de contul standard, cel de baza are comisioane 0 la retragerile de bani de la ghiseele bancii, precum si in cazul platilor interbancare pentru consumatorii vulnerabili.

Comentarii

Marius
comision bancar
Total gresit si va dau exemplu la ING azi 07.03.2018 inca mai incaseaza comisionul de administrare , de retragere numeral de la bancomatul bancii si nu numai. Am intrebat daca si cand va respecta prevederile Legii 258/2017 si.... au ridicat din umeri.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiStrategii diferite ale primelor trei banci: in timp ce BCR si BRD au acordat in exces credite de consum si ipotecare populatiei, Banca Transilvania finanteaza cu prioritate economia reala

In timp ce BCR si BRD au intrat in euforia consumului, creditand in exces populatia, Banca Transilvania (BT), devenita recent cea mai mare banca din Romania dupa preluarea Bancpost, continua sa-si respecte statutul de banca oamenilor intreprinzatori, acordand mai multe finantari IMM-urilor si detalii

Cum face BCR educatie financiara cu clientii: le blocheaza cardurile fara sa-i anunte

Angajatii BCR s-au erijat in profesori care pretind ca fac educatie financiara cu clientii, insa chiar ei ar trebui sa treaca mai intai pe la scoala pentru a invata cum sa intretina o relatie corecta si de bun simt cu cei care au conturi deschise la aceasta banca. De exemplu, un client detalii

BNR explica de ce a decis in unanimitate ceea ce a surprins majoritatea analistilor: mentinerea dobanzii la 2,5%

Sunt surprins de surprinderea lor, a replicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cand a fost intrebat cum se face ca decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda de referinta la 2,5% nu a fost anticipata de majoritatea analistilor, care se asteptau la o majorare a acesteia cu un sfert de punct, detalii

Banca Transilvania a devenit cea mai mare banca din Romania

Banca Transilvania, detinua in majoritate de firme si persoane fizice romane, a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018, in detalii

Ultimele Comentarii