BANCI | Analiza

Depozitele din banci s-au inmultit de trei ori mai mult decat creditele in septembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-23 15:46

Depozitele populatiei si firmelor in bancile romanesti au crescut cu 1,38 milarde lei (0,6%) in septembrie fata de luna precedenta, la un total de 232,5 miliarde lei, in timp ce stocul de credite a avansat cu doar 452 milioane lei (0,2%), la un total de 214,3 miliarde lei, de trei ori mai putine decat depozitele.

Daca ne uitam insa la valutele creditelor si depozitelor, constatam ca imprumuturile in lei au avut o crestere substantiala, de 2,33 miliarde lei (2,2%), la 107,6 miliarde lei, in timp ce depozitele in lei au crescut cu doar o jumatate de miliard, la un total de 152,2 miliarde lei.

Important de mentionat ca ambele tipuri de credite in lei, atat cele pentru populatie, cat si cele pentru firme, au avut un ritm de crestere identic in septembrie, de 2,2%.

Bancile isi pot finanta, asadar, destul de lejer, creditele in lei din depozitele in lei atrase de la clienti, acestea fiind cu aproape 50 de miliarde de lei mai multe decat creditele.

Diferit sta situatia in cazul valutei, cu preponderenta in euro. Bancile continua sa-si diminueze stocul de imprumuturi in valuta, in conditiile in care creditele pentru populatie in alte monezi decat leul sunt restrictionate de BNR, iar finantarile pentru firme au loc acum preponderent tot in euro, datorita reducerii dobanzilor.

Concret, stocul de credite in valuta s-a redus in septembrie cu echivalentul a 1,9 miliarde lei (-1,7%), la un total de 106,6 miliarde lei. (vezi aici detalii despre credite)

In acelasi timp, insa, depozitele in valuta constituite atat de populatie, cat si de firme, au crescut in septembrie cu 879 milioane lei (1,1%), la un total de 80,3 miliarde lei. (vezi aici detalii despre depozite)

Volumul de credite in valuta este in continuare mai mare decat cel al depozitelor cu aproximativ 25 miliarde lei, insa aceasta nu este o problema pentru banci, care  au resurse de finantare de la bancile-mama, cat mai ales pentru clientii lor, supusi riscului valutar atunci cand platesc ratele lunare la credite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii