ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial pe 2020: 8,5% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-10 12:50

Exporturile FOB pe anul 2020 au fost de 62,17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 80,56 miliarde de euro.

Deficitul comercial s-a cifrat la 18,39 miliarde euro, valoare în creștere cu peste un miliard de euro faţă de anul 2019 (+6,3%). Soldul lunar negativ a urcat în decembrie la nivelul maxim de 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor comunicate de INS. Evoluția a avut loc pe fondul celui mai bun ritm al exporturilor lunare (+5,1%), dar situat sub avansul importurilor (+6,4%).

Expandarea deficitului s-a produs pe fondul contracției schimburilor externe, ca urmare a pandemiei. Diminuarea exporturilor (-9,9%) a fost mai mare decât a importurilor (-6,6%), ceea ce a înrăutățit rezultatul final. Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe a ajuns anul trecut la circa 8,5% din PIB-ul estimat pentru 2020.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a scăzut până la 80,4%, valoare mult sub cea din 2010, an de referință pentru criza precedentă.

Practic, întreaga scădere a comerțului exterior s-a regăsit pe piața unică europeană

Schimburile cu țările din UE au fost de 45,79 miliarde euro la export și 59,25 miliarde euro la import (73,6% din total la exporturi şi 73,5% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 16,39 miliarde euro și importuri de 21,31 miliarde euro, aproximativ același nivel din anul precedent pe ambele fluxuri. Astfel, întreaga scădere a comerțului exterior al României de anul trecut s-a regăsit pe piața unică europeană.

Sectorul de mașini și echipamente de transport a revenit spre finalul anului pe o traiectorie ascendentă dar soldul schimburilor sectoriale a încheiat anul trecut la doar +314 milioane euro, valoare cu circa 40% mai redusă față de cea consemnată la finele anului anterior (+516 milioane euro). La alte mărfuri manufacturate, evoluția a fost destul de slabă (-13,6% pe partea de exporturi și -6,9% la importuri), de unde o majorare deficitului sectorial cu 1,15 miliarde euro (+26,5%).

Minusul pe zona de produse alimentare a urcat la 2,87 miliarde de euro (+44%) iar gradul de acoperire a importurilor din exporturile efectuate a coborât la doar 60%, față de 100% în urmă cu șase ani.

Reducerea conjuncturală a consumului fizic de carburanți și a prețurilor la resursele energetice a condus la cele mai mari scăderi ale valorilor comercializate (-43,5% la export și, respectiv, -36,1% la import). Totodată, soldul negativ al schimburilor de produse chimice a urcat la aproape 8,7 miliarde de euro și a reprezentat 47% din deficitul comercial.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, avans în pierdere de viteză, dar peste rezultatele din economie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în martie 2024 față de luna anterioară cu 8,6% pe seria brută, însă doar 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii