BANCI | Analiza

De ce are Romania cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune? FMI, Banca Mondiala si Initiativa Viena 2 cer BNR sa rezolve urgent aceasta problema

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-28 08:55

Romania are cea mai ridicata rata a creditelor neperformante din regiune, conform ultimului raport de tara al FMI (vezi grafic), ceea ce impiedica bancile sa reia creditarea la un nivel adecvat, ele fiind impovarate de volumul ridicat al provizioanelor pe care trebuie sa le puna deoparte pentru a acoperi pierderile. FMI si alte organisme si institutii internationale, precum Banca Mondiala si Initiativa Viena 2 au avertizat recent cu privire la aceasta situatie si au cerut BNR sa o rezolve de urgenta.

"Creditele neperformante din portofoliile bacilor romanesti au depasit 21%, fata de 14% la sfarsitul lui 2011, din cauza mediului economic dificil, deprecierii leului si posibilitatilor limitate ale bancilor de a le scoate din bilanturi, intrucat nu le permite legislatia", apreciaza Banca Mondiala intr-un raport publicat in aceasta luna.

„Pentru a facilita eliminarea creditelor neperformante provizionate în totalitate din bilanțurile băncilor, Banca Națională a României (BNR) a trebuit să se clarifice normele contabile (în cadrul Standardelor Internaționale de Raportare contabila  - IFRS) aplicabile la anularea creditelor depreciate.

Mai ramane de rezolvat incertitudinea cu privire la posibile discrepante dintre Codul Fiscal si normele contabile IFRS privind tratamentul creditelor neperformante vândute companiilor locale de gestionare a datoriilor", precizeaza Banca Mondiala.

BNR s-a angajat in fata FMI sa reduca volumul de neperformante din bilanturile bancilor

In ultimul raport de tara al FMI se precizeaza ca dificultatile privind eliminarea neperformantelor din bilanturilor bancilor face ca Romania sa abia cea mai mare rata a creditelor neperformante din regiune (vezi grafic).

In scrisoarea de intentie catre FMI (vezi aici detalii), BNR se angajeaza sa faciliteze diminuarea ponderii creditelor neperformante din bilanturile bancilor, un impediment pentru acestea in vederea cresterii volumului de credite.

BNR a clarificat într-o scrisoare transmisa sistemului bancar ca in noul cadru IFRS, bancile nu trebuie neapărat să epuizeze toate mijloacele legale pentru a elimina din bilanturi creditele neperformante provizioane integral.

BNR va cere, prin urmare, băncilor ca în cadrul IRFS sa elimine in timp util creditele neperformante complet provizionate (mai ales pentru creditele de consum negarantate) din bilanțurile lor.

Pentru a menține o politica de provizionare prudentă cu privire la tratamentul garanțiilor, BNR nu va lua în considerare deduceri suplimentare de colateral daca nu se inregistreaza un progres semnificativ în procesul de eliminare a creditelor neperformante negarantate (de consum).

„In acelasi timp, pentru a stimula dezvoltarea unei piețe viabile a recuperarii datoriilor, posibile discrepanțe dintre Codul Fiscal si normele contabile IFRS privind tratamentul creditelor neperformante vândute companiilor locale de gestionare a datoriilor vor fi rezolvate în conformitate cu solutionarea procedurii de infringement cu Comisia Europeana. In cadrul misiunii FMI din aceasta toamna se vor examina aspectele contabile legate de anularea creditelor neperformante, care va reprezenta un punct critic pentru program”, se arata in raportul FMI.


Initiativa Viena 2: Rezolvati urgent problema neperformantelor!

Problema nivelului ridicat al creditelor neperformante a fost dezbatuta si in cadrul ultimei reuniuni a Initiativei Viena 2, din care fac parte reprezentanti ai FMI, BERD, grupurilor bancare europene si bancilor centrale.

A a fost lansat un avertisment catre tarile din Sud-Estul Europei, inclusiv Romania, cu privire la nivelul redus al creditarii, si s-a cerut autoritatilor si bancilor sa ia masuri in acest sens, cea mai urgenta fiind rezolvarea problemei nivelului ridicat al creditelor neperformante. (Vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii