BANCI | Stirea Zilei

Crudul adevar dezvaluit chiar de Banca Centrala Europeana: moneda euro nu a ajutat tarile sarace care au adoptat-o inca din 1999, un avertisment pentru Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-31 00:49

Banca Centrala Europeana (BCE), institutia responsabila de stabilitatea financiara a zonei euro, dezvaluie intr-un raport ca in ciuda asteptarilor initiale ca moneda comuna va actiona ca un catalizator pentru o convergenta reala mai rapida, rezultatele sunt dezamagitoare, mai ales in cazul tarilor mai sarace care au adoptat primele moneda euro, in 1999, acestea fiind afectate puternic si de criza din 2008.

Mai exact, tari mai putin dezvoltate, precum Spania, Portugalia si Grecia si-au mentinut sau chiar si-au redus nivelul veniturilor fata de media tarilor europene pe parcursul ultimilor 15 ani (1999-2014). „Iar Italia, initial o tara cu venituri ridicate, a inregistrat o contra-performanta, cu o divergenta substantiala fata de grupul tarilor bogate”, se arata in raportul BCE privind convergenta reala in zona euro.

Dupa cum se vede din grafic, Italia a avut o scadere de 20% a PIB-ului pe cap de locuitor in perioada 1999-2004, comparativ cu media celor 28 de tari membre UE, mai mult decat Grecia si Franta si UK, cu aproximativ 10%.

La polul opus, respectiv cel mai inalt nivel de convergenta din ultimii ani l-au avut tarile care au intrat cel mai recent in UE sau in zona euro: tarile baltice si cele din Europa de Est, printre care si Romania, cu o crestere de 30% a PIB-ului pe locuitor fata de media europeana.

Cu toate acestea, dupa cum se vede si din graficul BCE, noi suntem tara europeana cu cele mai mici venituri pe cap de locuitor, cam un sfert fata de media tarilor membre, alaturi de Bulgaria. Comparativ, Polonia, Ungaria si Croatia sunt la 50% din media UE iar Cehia este aproape de 80% din veniturile medii din UE.

Lectii pentru Romania

Iar in graficul din dreapta se vede ca Romania este codasa la alt indicator, si anume guvernanta institutionala, adica tocmai primul factor citat in raportul BCE care afecteaza cresterea veniturilor locuitorilor unei tari. „Tarile cu un punctaj mai ridicat in privinta calitatii guvernantei au venituri mai ridicate”, subliniaza BCE.

Moneda unica nu s-a dovedit un scut suficient de puternic pentru tarile din zona euro afectate de criza din 2008, chiar dimpotriva, daca ne gandim la cazul Greciei.

De aceea, in prezent tarile din zona noastra care planuiesc sa adere la euro isi amana planurile, dovedind ca vor sa invete ceva din aceasta experienta.

Iar lectia este urmatoarea, conform raportului BCE: "un factor cheie care asigura succesul intr-o uniune monetara este o economie suficient de flexibila, in care indicatorii de preturi permit resurselor sa fie canalizate adecvat spre sectoare cu productivitate ridicata. La fel de important este ca politica monetara comuna sa fie completata cu instrumente fiscale si macroprudentiale contra-ciclice la nivel national, pentru a aborda in stadiu incipient riscul ciclurilor economice tip boom-bust din economiile tarilor euro in curs de convergenta, cum este si cazul Romaniei."

Cine are ochi, sa vada.

Comentarii

BRATISLAVA
The SLOVAK spectator
The average national gross monthly salary of €929 IN SLOVACIA simplificare triviala a BCE referitor la acest subiect cind in realitate winers vs loosers sunt dati de un mix complex de factori ... asa ca avind in vedere structura foarte similara a economiilor (RO vs SK|) credem totusi ca pentru cazul particular al ROMANIEI adoptarea euro ASAP ramine totusi cea mai buna solutie pentru competitivitatea economiei (a mediului de business local) sigur sunt inevitabile controversele pe acest subiect DAR din orice unghi am privi beneficiile off set anumite costuri (inclusive cele emotionale de genul moneda noastra :) etc etc etc). MAKE NO MISTAKE orice intarziere nejustificata ACUM s-ar putea sa ne set back in viitor mai ales la ce se contureaza acum asa ca DA RO are nevoie de scutul EURO ... OARE DE ce nu vor unii sa fim SI NOI in eiro .. ? 1.000 p



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii