BANCI | Stirea Zilei

Credit Agricole incalca normele europene in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-17 20:18

Subsidiara din Romania a uneia dintre cele mai mari banci din Franta si Europa, Credit Agricole, incalca regulamentele UE intrate recent in vigoare privind uniformizarea comisioanelor in euro pentru conturi si carduri cu cele in lei, conform normelor SEPA (zona unica de plati in euro).

Este vorba de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, in vigoare in Romania din 15 decembrie 2019, care impune tuturor bancilor din tarile membre UE sa aplice pentru tranzactiile in euro aceleasi comisioane ce cele pentru operatiunile in lei.

In urma acestor noi reguli, comisioanele in euro pe care le platesc clientii bancilor romanesti scad considerabil, de peste 10 ori. Astfel, pentru o plata in euro prin internet/mobile banking, comisionul scade de la 10-15 euro, echivalentul a 70 de lei, la doar 4-5 lei (1 euro), adica de peste 10 ori.

Si comisioanele pentru retragerile de bani in euro de la bancomatele bancilor europene, care erau inca o data mai mari decat in cazul retragerilor in lei, trebuie egalizate cu cele pentru operatiunile in moneda natinala.

Credit Agricole Romania a publicat brosura cu tarifele comisioanele pentru persoane fizice valabile din 15 decembrie, care respecta doar partial Regulamentul UE.

Astfel, banca a egalizat comisioanele pentru platile in euro cu cele in lei (de la minim 15 euro, comisionul pentru platile in euro a scazut la doar 4,5 lei pentru sume mai mici de 50.000 de lei si 10 lei pentru plati cu valori mai mari), dar nu si comisioanele pentru retragerile de numerar in euro la bancomatele bancilor europene.

Pentru retragerile de numerar de pe un card de debit emis de Credit Agricole la bancomatele din Romania, comisionul este 0,5% + 2,5 lei, pe cand la retragerile de numerar la ATM-urile din strainatate, comisionul este dublu: 1% + 2 euro.

De exemplu, pentru retragerea de pe card a unei sume de 1.000 de lei in Romania, comisionul este 7,5 lei, pe cand aceeasi suma, in echivalent euro, retrasa de la bancomatul unei banci europene, costa 20 de lei.

Credit Agricole se afla printre bancile cu cele mai mari comisioane pentru un cont curent cu card si internet/mobile banking utilizate de persoanele fizice, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi aici topul comisioanelor)

 

Comentarii

Sadicu
Tipic romanesc
Sa le traga o amenda sa ii potoleasca



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii