BANCI | Stirea Zilei

Ce trebuie sa stim despre bancnotele Euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-09 08:55

Bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie la data de 1 ianuarie 2002, marcând o schimbare substanţială în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din ţările zonei euro, dupa cum ne informeaza o brosura realizata de Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu prilejul Expozitiei Euro de la BNR, in perioada 10 martie-27 mai 2011.

Trecerea la moneda euro a reprezentat o operaţiune logistică de amploare, care a presupus producerea şi distribuirea a 15 miliarde de bancnote euro, în vederea înlocuirii bancnotelor naţionale – un număr suficient pentru a acoperi suprafaţa a 15 000 de terenuri de fotbal!

În prezent, euro este moneda unică a 330 de milioane de europeni din cele 17 ţări care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda) şi a devenit un simbol tangibil al succesului Europei.

Aproximativ 13 miliarde de bancnote se află în circulaţie, la ora actuală, în zona euro şi în afara acesteia, estimându-se că, în termeni valorici, un procent de până la 20% din totalul bancnotelor euro este utilizat în afara zonei euro.

Principalele caracteristici ale bancnotelor Euro

Seria bancnotelor euro cuprinde şapte cupiuri (5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR), dimensiunile acestora fiind cu atât mai mari cu cât valoarea lor este mai ridicată.

Grafica bancnotelor euro este inspirată din stilurile arhitecturale care au caracterizat şapte perioade din istoria culturii europene:

• clasic, pe bancnota de 5 EUR;
• romanic, pe bancnota de 10 EUR;
• gotic, pe bancnota de 20 EUR;
• renascentist, pe bancnota de 50 EUR;
• baroc şi rococo, pe bancnota de 100 EUR;
• arhitectura în oţel şi sticlă a secolului al XIX-lea, pe bancnota de 200 EUR;
• arhitectura modernă a secolului al XX-lea, pe bancnota de
500 EUR.

Concepţia grafică

În luna februarie 1996, Institutul Monetar European, precursorul Băncii Centrale Europene, a lansat un concurs privind grafica bancnotelor euro. Pentru a evalua propunerile de elemente grafice preselectate, a fost realizat un sondaj de opinie la nivel european, rezultatul acestuia indicând că tema „Epocile şi stilurile Europei” era considerată cea mai reprezentativă pentru Europa şi bogatul său patrimoniu istoric şi cultural.

În luna decembrie 1996, pe baza recomandărilor din partea unui juriu format din experţi independenţi, precum şi a rezultatelor sondajului, Consiliul Institutului Monetar European a ales seria câştigătoare, concepută de Robert Kalina, grafician de bancnote la Oesterreichische
Nationalbank.

Pregătirea terenului pentru o nouă serie de bancnote euro

Pentru a fi mereu cu un pas înaintea falsificatorilor, Banca Centrală Europeană, asemenea altor bănci centrale, trebuie să îmbunătăţească în permanenţă elementele de siguranţă ale bancnotelor.

Prin urmare, Eurosistemul se află în procesul de elaborare a celei de-a doua serii de bancnote euro. Elementele grafice ale noilor bancnote vor prelua tema seriei actuale pentru a asigura recunoaşterea imediată a bancnotelor euro. Cea de-a doua serie de bancnote (ES2) va fi introdusă treptat, pe cupiuri. Se anticipează că prima cupiură din noua serie va fi emisă în următorii ani. (Va urma)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii