BANCI | Stirea Zilei

BRD a fost amendata de ANPC pentru reclama inselatoare la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-21 23:27

BRD a fost amendata cu 15.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru ca si-a facut reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unor avantaje ale respectivului imprumut, precum asigurarea, care de fapt este inclusa in costul acestuia, asa-zisul avantaj fiind de fapt platit din buzunarele clientilor.

Astfel, intr-o reclama la creditul de consum Expresso, BRD isi prezinta, printre avantajele imprumutului, si asigurarea ofera in cazul in care clientii nu-si pot achita ratele: “Siguranta – cum poti sta linistit pe toata durata creditului: Ești în siguranță pe întreaga perioadă de creditare prin încheierea unei asigurări de viață care îți oferă ție și familiei tale protecție în cazul unor evenimente neprevăzute (șomaj, incapacitate de muncă, invaliditate totală sau deces). Polița se încheie în momentul semnării contractului de credit pe întreaga perioadă de creditare.”

ANPC a descoperit insa ca incheierea unei asigurari de viata este obligatorie pentru obtinerea unui imprumut, prima de asigurare fiind achitata de beneficiarul creditului si reprezinta 0,09% pe luna din soldul creditului.

Protectia consumatorului a constatat ca prin reclama facuta la acest credit de BRD, ”consumatorul mediu, cu venituri reduse și sub emoția psihică a pierderii locului de muncă sau a producerii unor evenimente neprevăzute independente de voința lui, este atras de reclama prin care banca ofera siguranta pentru creditele acordate. Siguranța este prezentată ca un avantaj oferit clientului, deși această siguranță este plătită din buzunarul consumatorului, nefiind un avantaj oferit de bancă.”

BRD a contestat in justitie sanctiunea ANPC insa judecatorii au confirmat, printr-o decizie definitiva, cele constatate de autoritatea pentru protectia consumatorilor.

„Instanța apreciază că, în acest caz concret, se probează săvârșirea de către BRD a faptei contravenționale prevăzute de art. 6 alin 1 lit b din Legea 363/2007, mesajul publicitar lansat de bancă prin această campanie fiind susceptibil să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, fie îl determină, fie este susceptibil a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.”

BRD a obtinut, in schimb, de la judecatori, injumatatirea amenzii primite de la ANPC, la 7.500 de lei.

Reclamele inselatoare, specialitatea BRD

Reclamele inselatoare sunt o specialitate a BRD. In prezent, banca isi face reclama la credite promovandu-si o dobanda mult mai mica decat in realitate, fiind valabila doar in anumite conditii.

Astfel, BRD isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schiopa, cu urmatoarea fraza explicativa: “Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august – 31 decembrie 2018.”

Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei. (vezi aici detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii