BANCI | Stirea Zilei

BNR avertizeaza: Bitcoin nu e valuta si nu se poate tranzactiona pe piata valutara, iar platile cu monede virtuale nu sunt reglementate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-29 00:26

Moneda virtuala Bitcoin si-a facut recent simtita prezenta in Romania: au aparut doua ATM-uri pentru Bitcoin in Bucuresti, iar doi importanti procesatori de plati au anuntat in aceasta luna acceptarea tranzactiilor cu Bitcoin: Zebrapay a incheiat un parteneriat cu Coinzone, un furnizor european de solutii de plati online cu Bitcoin, firma condusa de Radu Georgescu de la Gecad, iar Netopia MobilPay a ajuns la un acord cu un site romanesc pentru cumpararea si vanzarea de Bitcoin, lansat in urma cu un an de un politician roman, BTCxchange.

Dar dupa numai o saptamana de la anuntarea acestei ultime afaceri, adica in 16 decembrie, BTCxchange, care sustine ca a tranzactionat in acest an Bitcoini de 8,2 milioane de lei, a anuntat ca se inchide in urma unei neintelegeri cu programatorul, care ar fi confiscat site-ul, iar toti detinatorii de moneda virtuala au fost nevoiti sa-si retraga banii (vezi aici detalii).

Nu se stie insa care sunt pagubele suferite de cei care au tranzactionat Bitcoin pe aceasta platforma, in conditiile in care acest tip de tranzactii nu sunt supravegheate de nicio autoritate, astfel ca cel mai probabil despagubirile, daca exista, raman a fi stabilite de instantele de judecata, in urma plangerilor celor pagubiti.

Un site pe care se tranzactioneaza suma de 8,2 milioane de lei dar a carui functionare depinde de un programator are una din urmatoarele doua probleme: ori este vorba de o frauda, ori este o afacere neserioasa si nesigura. Surprinzator este ca a reusit sa atraga un partener de calibrul Netopia, firma condusa de cunoscutul pionier al platilor online, Antonio Eram.

Site-ul BTCxchange este detinut de Horea Vuscan, de 33 de ani din Oradea, fost vicepresedinte al Tsd Oradea in perioada 2005-2008, in prezent presedintele unui partid ecologist si directorul firmei Alien Concept.

Eram a declarat ulterior: "Planurile şi interesul nostru în ceea ce priveşte bitcoin sunt mai mari ca oricând. Dorim să ne poziţionăm pe primul loc în regiune în cadrul mişcării bitcoin".

Ceea ce inseamna ca Eram crede in viitorul Bitcoin, la fel ca Radu Georgescu, insa problema a fost gasirea partenerului potrivit.

Platile cu Bitcoin prin MobilPay sunt functionale

De altfel, Eram precizeaza, pentru Bancherul.ro, ca platile cu Bitcoin in cadrul platformei mobilPay nu sunt afectate de caderea BTCxchange, intrucat exista colaborari si cu alte site-uri asemanatoare, platile fiind validate pe site-ul kartela.ro, apartinand Netopia:

Antonio Eram: "Parteneriatul cu BTCExchange.ro nu era exclusiv, NETOPIA mobilPay fiind conectata si la alte exchange-uri. Lucrurile decurg normal iar acceptarea de bitcoin este functionala (se poate valida pe www.kartela.ro, un serviciu de incarcari electronice cartele prepaid)."

Sunt legale platile cu Bitcoin?

Antonio Eram: "Acceptarea de bitcoin este perfect legala in conditiile implementarii realizate de NETOPIA mobilPay. Astfel, comerciantii primesc echivalentul tranzactiilor in LEI, la fel ca si pentru procesarea de card, SMS sau transfer bancar. Practic pentru acestia este transparenta metoda de plata folosita. Acceptarea platilor in Bitcoin aduce patru mari beneficii:

1. securitatea: toate tranzactiile sunt validate in BlockChain (reteaua distribuita pe care se bazeaza bitcoin)

2. imposibilitatea fraudei: plata cu bitcoin rezolva problema validarii si unicitatii tranzactiilor

3. imposibilitatea chargeback-ului: tranzactiile sunt unidirectionale si irevesibile.

4. comisioane foarte mici indiferent de volume"

In aceste conditii de dezvoltare a platilor cu Bitcoin, dar si de nesiguranta a celor care se incumeta sa cumpere moneda virtuala Bitcoin si eventual sa faca plati sau transferuri cu aceasta, daca nu cumva sunt interesati doar de a specula variatiile mari de pret, am intrebat BNR care este cadrul de reglementare in privinta Bitcoin.

Iata precizarile Bancii Nationale a Romaniei despre Bitcoin:

Emiterea şi utilizarea monedelor virtuale nu intră sub incidenţa cadrului de reglementare privind activitatea de emitere de monedă electronică ori de furnizare a serviciilor de plată și, în consecință, excedează ariei de competenţă a Băncii Naţionale a României în această materie.

Precizăm că serviciile prin care se fac plăţi cu fonduri pentru achiziţia/vânzarea de monedă virtuală, pot intra în sfera de incidenţă a legislaţiei în discuţie, care se va aplica în mod corespunzător, în funcţie de fiecare mecanism propus pentru intermedierea în cumpărarea/vânzarea de monedă virtuală.

Din perspectiva regimului valutar, reglementat prin Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar, cu modificările şi completările ulterioare (numit în continuare Regulament), valuta este definită ca fiind „moneda naţională a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse, cum ar fi drepturile speciale de tragere” (art. 4 pct. 4.4 din Nomenclator – Anexa nr. 1 la Regulament). Astfel, monedele virtuale (bitcoin, litecoin etc.) nu sunt valute şi, prin urmare, acestea nu pot fi tranzacţionate pe piaţa valutară.

Totodată, mentionam ca la achizitionarea de unitati bitcoin trebuie respectate restricţiile existente privind moneda utilizată în cazul operaţiunilor efectuate între rezidenţi, şi anume faptul că operaţiunile care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii se efectuează numai în moneda naţională.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii