BANCI | Analiza

BNR a ajuns la concluzia ca nu mai suntem dependenti de bancile straine: „Economisirea interna poate inlocui creditele externe pentru finantarea economiei”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-04 09:00

Economisirea interna poate inlocui sursele de finantare externa de la bancile-mama ale bancilor straine necesare pentru finantarea economiei nationale, apreciaza prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. „Îmbunătăţirea substanţială a economisirii interne permite înlocuirea pasivelor externe în finanţarea economiei”, arata Georgescu intr-o prezentare intitulata „Intermedierea financiara in Romania: provocari si solutii” (Vezi prezentarea in Fisiere).

Potrivit acesteia, rata de economisire cumulata a sectorului public si privat a fost de 25% din PIB in 2013, in crestere fata de doar 21,6% in 2012 sau de 19,7% in 2008. In acelasi timp, rata de investire este doar putin mai mare, de 26,1%, fata de 31,3% in 2008, cand a atins cel mai inalt nivel.

Dinamica pozitivă a economisirii bancare are evoluţii favorabile pe toate componentele, mai puţin la depozitele în valută ale companiilor, apreciaza Georgescu.

Reducerea finanţărilor de la banca-mamă, la nivelul băncilor cu capital străin, s-a manifestat cu precădere pe componenta depozitelor atrase (5,2 din 6,8 mld. Euro, respectiv 76% in perioada ian. 2012 - ian. 2014), pe măsură ce acestea au ajuns la scadenţă, în condiţiile în care cca. 70% (3,3 mld. euro) din fondurile cu scadenţă mai mică de un an la sfârşitul anului 2012 (4,7 mld. euro) au fost retrase până la sfârşitul anului 2013.

Georgescu apreciaza ca asistam la un proces ordonat de dezintermediere financiară, prin revenirea indicatorului credite/depozite (LTD) către nivelul de 100 la sută; LTD continuă să fie ridicat pe segmentul în valută, în condiţiile în care poziţia netă în valută a gospodăriilor populaţiei este deficitară şi poziţia netă în valută a companiilor este tot deficitară, în pofida unei uşoare ameliorări în cursul anului 2013.

Ajustarea valorii garanţiilor s-a reflectat în majorarea indicatorului LTV* pentru creditele ipotecare ale populaţiei, în timp ce gradul de îndatorare (DTI) pentru creditele ipotecare ale populaţiei a crescut.

In ceea ce priveste performanta sistemului bancar romanesc, Florin Georgescu mentioneaza ca solvabilitatea şi lichiditatea sistemului bancar continuă să se situeze la niveluri semificativ mai ridicate decât cerinţele prudenţiale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii